Alegorijska kola-riba na čelu svih “Mimozinih” defilea: Peulići nenadmašni

Alegorijska kola-riba na čelu svih “Mimozinih” defilea: Peulići nenadmašni

14
Podijeli

Neizostavni učesnici 50. Praznika mimoze, u nekoliko segmenata i ove godine biće članovi NVO Maškare. U njihovoj radionici više od dva mjeseca radi se marljivo, „punom parom“.

Završena je izrada velikih, alegorijskih kola, koja će predvoditi karavan Praznika, a uz to, članovi pripremaju i nove maske sa kojima će se takmičiti na predstojeća 4 Mimozina maskembala.

Picerija i restoran

Osnivač i predsjednik NVO Maškare, Ivan Peulić, za Radio Jadran otkriva par detalja:

– Alegorijska kola biće u primorskom motivu, riba dugačka 6 i visoka 2,5 metra, sa simbolima Herceg Novog, najprije kulama. Ta alegorija će se pojaviti na defileima širom regiona, u svakom gradu, osim u Beču, u sklopu tradicionalnog defilea ansambla Gradske muzike, mažoretki i trombonjera. Nakon završetka karavana, alegorija će biti pokazana i u našem gradu uz još jedan novitet. Naime, riječ je o još jednoj alegoriji koja će simbolično predstavljati zahvalnost za svih ovih 50 godina. Pored navedenih alegorijskih kola u toku je i izrada lutke za spaljivanje karnevala – kazao je  Peulić.

Biće to prvi put za pet decenija Praznika, da defile predvodi karnevalska alegorija:

– Alegorija bi pojavom na karavanu i defileima po gradovima trebalo da izmami oduševljenje i samim tim na drugačiji način pokaže uloženi trud u organizaciju predstojećeg Praznika koji obilježava značajan jubilej. Ideja je da karavan „ponese“ i predstavi sva glavna obilježja manifestacije – dodaje on.

Porodica Peulić „neodvojivi“ je dio cvjetnog Praznika. Scenograf Živko Kvale Peulić godinama je bio glavni meštar za pravljenje maski. Umijeće pravljenja i šivenja prenio je na sinove, Ivana i Iliju, koji na svakom Prazniku za originalnost i kreativnost izrade maski ponesu neku od prve tri nagrade.

– Raduje me činjenica da će povodom velikog jubileja Praznika, biti dosta novina. Jedna od njih kao uvertira, po ideji Direkcije, jeste da se obnovi karavan Praznika mimoze, kako je to bilo  prije 20-ak godina, radi što kvalitetnije promocije Herceg Novog i marketinga kojim bi se povećao broj gostiju u našem gradu – ocjenjuje Peulić.

Osim izrade alegorije, članovi NVO Maškare vrijedno rade na novom kostimu za karnevalsku grupu koju će predstaviti na međunarodnoj karnevalskoj povorci.

– Istovremeno ugovaramo naše nastupe na karnevalima u regionu kao i gostovanja karnevalskih grupa koje ćemo ugostiti u našem gradu. U karnevalskom svijetu sezona karnevala počinje od februara i traje do septembra. Nakon 5 godina postojanja “Maškara” zadovoljni smo postignutim pozicioniranjem Herceg Novog na mapi karnevalskih gradova –  naveo je on.

Manifestacija koja je na prošlogodišnjem prazniku izazvala opšte oduševljenje i okupila veliki broj učesnika, Trka karića – Karotrc, takođe se brižljivo pripema, a uskoro će biti objavljen i poziv za učešće:

– Biće to druga Trka karića, a vođeni prošlogodišnjim iskustvom očekujemo veći odziv učesnika, jer na manifestaciji ovog tipa odziv se pokazao za nas iznenađujuće veliki – navodi on.

Ostale detalje oko svega što se „kuva“ u radionici NVO Maškare Peulić „čuva“, kako bi ponešto bilo i iznenađenje za Novljane i goste kada u febfruaru počne “Mimoza”.

– Mi smo ljudi koji, inače, rade u pozadini, a koji zajedno sa organizacionim timom realizuju projekte ovakve vrste. Ne smijemo mnogo otkrivati da bi čar bila veća. Budite sigurni da se lijepo radi i da će se na ulicama našeg grada vidjeti dosta toga tokom Praznika. Kao neko ko je dugo u ovome, zajedno sa svojim ocem i iskusnim timom ljudi, koji vrijedno radi na projektu već skoro 3 mjeseca, mogu samo da najavim kvalitetnu realizaciju programa i da nam je drago što nam je Direkcija Praznika Mimoze i ove godine ukazala povjerenje – poručio je Peulić.

14 Komentari

Ostavite komentar

*

code