Početna Društvo Aleksandar Tomić novo pojačanje ŠK Herceg Novi 1949

Aleksandar Tomić novo pojačanje ŠK Herceg Novi 1949

1

Velika nada crnogorskog šaha FIDE majstor Aleksandar Tomić novo je pojačanje Šahovskog kluba “Herceg Novi 1949”.

Foto: ŠK Herceg Novi 1949

Ovaj mladi fidemajstor, rođen 1996. godine, po januarskoj rejting listi ima 2339 poena i sigurno je da će njegovim dolaskom kao i dosadašnjim rezultatima na mnogobrojnim turnirima predstavljati veliko pojačanje i omogućiti da hercegnovski klub ostvari  cilj u ovoj godini, a to je plasman među prve tri ekipe.

– Кao polaznik šahovske sekcije u osnovnoj školi “Braća Labudović” kod nastavnika Miša Bakoča odigrao sam svoje prvo takmičenje i bio sedmi na prvenstvu škole. I danas još ne znam pravi razlog zašto sam ostao u šahu, prije njega sam se bavio karateom, živio apsolutno drugačijim životom, ali nešto me je povuklo, neka magija koju posjeduje ta čudna igra koja me iznova i iznova iznenađuje i čini srećnim.Vjerovatno najveću ulogu da ostanem u šahu i da počnem ozbiljnije da se bavim šahom odigrao je moj nastavnik, pokojni profesor likovne umjetnosti, Vitomir Vito Lekić. Rijetkost je u današnjem svijetu, a mogao bih reći i čast i privilegija bila poznavati takvog čovjeka. To najbolje znaju generacije i generacije mladih šahista, mnogi više uopšte nijesu u šahu, ali rado se nerijetko kroz šalu sjetimo lijepih momenata iz kadetskih dana. Mogao bih o svom nastavniku neumorno pričati danima, dovoljno će biti njegovo čuveno: “Ako želiš stići, moraš koračati”- priča Tomić.

On podsjeća  da to znaju najbolje osvajači neke od nagrada na njegovom prvom prvenstvu kluba iz 2010-e godine kada su svi dobili svesku sa ovim natpisom koji je divna poruka svim mladim ljudima koju i danas čuvam kao uspomenu na njega I njegov prvi klub Omladinski šahovski klub “Mladost” iz Nikšića. Uz pomoć Lekića i pomoć njegovog  drugog nastavnika Miodraga-Miša Prijovića, Aleksandar Tomić je istinski zavolio šah.  Кao neko ko dolazi iz Nikšića, koji je rasadnik šahovskih talenata svjetskog kalibra, kao višestruki omladinski prvak Crne Gore, već duži niz godina on je jedan od najboljih crnogorskih šahista, predvodnik generacije mladih koja sanja o dostizanju titule velemajstora, predstavljanju svoje zemlje na velikim takmičenjima. Zato ima puni kredibilitet I slobodu da komentarišem status šaha u Crnoj Gori.

– Neko sam ko je uvijek težio da gleda šah na drugačiji način nego kako mi ga ovdje predstavljaju. Ja i dalje sanjam kako osvajam titulu velemajstora, postajem prvak Crne Gore, predstavljam svoju zemlju na velikim takmičenjima i da kao takav budem neko ko će učiniti sve da šah dobije sva prava koja mu pripadaju. Nekada se za ta prava borio naš najveći igrač svih vremena, veliki Božidar Ivanović kroz čuvenu emisiju “Tajne šaha”, a i kroz cijeli njegov život. Borio se za zaslužena prava šahista i kao takav bio cijenjen širom svijeta. Put od želje da se postane velemajstor do ostvarenja je jako težak, ponekad čak i bolan. Previše je prepreka na tom putu, najveća prepreka je sredina, koja te konstatno sputava. A kada me pitaju šta je za tebe šah, ne znam kako da vam odgovorim na to pitanje, za mene šah nije život, više spoj nauke sporta i umjetnosti bez kog je ako ga jednom upoznaš jako teško živjeti- nastavlja Tomić.

Šah ga je naučio da bude veliki borac, da i kad se izgubi partija dolazi nova šansa. Šah daje nadu, šah traži istinu, šah traži pravdu, ubijeđen je Tomić.

-Ja sam samo najnormalniji čovjek koji se bavi šahom i želi da kao takav bude maksimalno priznat u društvu. Želi da se ne oduzima Božidaru Ivanoviću i Dragiši Blagojeviću nacionalna penzija, da Nikola Đukić kao višestruki prvak Crne Gore bude počasni građanin ove države, da Predrag Nikač kao četvorostruki prvak Crne Gore i prvak svijeta u šahu za osobe sa oštećenim vidom dobije nacionalnu penziju, to su njihova zaslužena prava za koja mi kao šahisti moramo da se izborimo- poručuje Tomić.

Posebno ističe Miloša Bubanju, sekretara šahovskog kluba “Herceg Novi 1949” neumornog borca za klub iz svog rodnog grada:

-On uz pomoć Opštine Herceg Novi, kojoj bih ovom prilikom posebno odao priznanje, drži nivo ispod koga su davno otišli svi naši šahovski klubovi. Кao neko ko mnogo voli svoju zemlju i koji je zbog toga i mora kritikovati jako mi je drago što ću ove godine nastupati za trenutno najbolji klub u državi i vjerovatno jedini klub koji se istinski bori za prava šahista i ulaže maksimalne napore da vrati svoj grad u vrh crnogorskog šaha, gdje je nekada i bio i gdje pripada. Zbog toga sam mu posebno zahvalan na pozivu kom sam se rado odazvao i trudiću se da uz njegovu pomoć, pomoć Opštine Herceg Novi i naravno pomoć predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore Jovana Milovića prvo uz program Šah u škole, zatim uz jačanje klupske saradnje učinimo sve da šah bude na onom nivou na kom je bio sada već davnih osamdesetih kada su Nikšić i Herceg Novi okupljali sami vrh svjetskog šaha – najavljuje Tomić.

Izvor: ŠК “Herceg Novi 1949”

1 komentar

  1. Ovo je grad šaha i treba mu posviejtiti svu moguću pažnju. Bravo Aleksandre, imaš jako ime i vjerujem da si takav i igrač. Samo nastavi tako. 👏👏

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code