Amanda Stojović i Montenegrin guitar duo na tvrđavi Forte Mare

Amanda Stojović i Montenegrin guitar duo na tvrđavi Forte Mare

1
Podijeli

Veče klasične latino muzike u izvođenju mecosoprana, Amande Stojović i Crnogorskog gitarskog dua (Montenegrin guitar duo) kojeg čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, u organizaciji JUK Herceg festa, biće upriličeno u ponedjeljak, 21. avgusta na tvrđavi Forte Mare.

Saradnja Amande Stojović i Crnogorskog gitarističkog dua počinje koncertom u dvorani Slovenačke filharmonije u Ljubljani, 2008. godine, ali većina kompozicija koje će zajedno predstaviti publici na tvrdjavi Forte Mare biće izvedena prvi put. Na programu su djela Rodriga, Vilja-Lobosa, De Falje i Piazzole.

Picerija i restoran

Amanda Stojović i Goran Krivokapić su rođeni u Herceg Novom, a Danijel Cerović u Nikšiću. Predstavljaju istaknute crnogorske muzičare koji nastupaju na pozornicama širom svijeta.

Mecosopran, Amanda Stojović uspješno izvodi uloge operskog i koncertnog repertoara od baroka do savremenih kompozitora. Na operskim scenama Beča, Ljubljane, Maribora, Tokia, Rijeke, Beograda, Zagreba, Osake, Fukuoke, Maebašija izvodi zahtjevne uloge u operama Vagnera, Verdija, Pučinija, Humperdinka, Berštajna, Parme, Masneja, Bizeja.

Saradjuje sa svjetskim dirigentima kao što su Tibor Bogani, Frančesko Roza, Donato Renceti, Loris Voltolini, Klod Šnicler, te nastupa sa nekima od najznačajnih vokalnih solista današnjice: Fiorenca Cedolins (Fiorenca Čedolins), Piero Giuliacci (Piero Đuliači), Veselina Kasarova, Oksana Volkova. Solista je Mariborske i Riječke opere.

Crnogorski gitaristički duo (Montenegrin guitar duo) je prepoznat kao jedan od vodećih i najinventivnijih ansambala za klasičnu gitaru na međunarodnoj sceni. Duo ja nastupao u prestižnim dvoranama i na festivalima u Americi, Kanadi, Rusiji, Španiji, Portugalu, Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj, Kini i Južnoj Koreji, ali i na crnogorskim festivalima A tempo, Kotor art, Barski ljetopis i drugima.

Snimili su CD za prestižnu kanadsku izdavačku kuću Naxos sa transkiripcijama za 2 gitare Bahovih Engleskih svita, a drugi CD takođe sa muzikom Johana Sebastjana Baha za istu kuću izlazi do kraja godine.

Početak programa zakazan je za 21 čas, a ulaz na koncert je besplatan.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code