Početna Politika Ambasada Italije će pomoći povezivanje Herceg Novog sa Padovom i Barletom

Ambasada Italije će pomoći povezivanje Herceg Novog sa Padovom i Barletom

8

Saradnje Ambasade Italije u Crnoj Gori i Opštine Herceg Novi na zavidnom je nivou, a u narednom periodu to diplomatsko predstavništvo će pomoći saradnju Herceg Novog i Padove, između kojih su prije dvije godine razmijenjena pisma namjera o uspostavljanju saradnje.

Takođe, za očekivati je i obnovu veza našeg grada sa Barletom, sa kojom je potpisana Povelja o bratimljenju 2016. godine, neki su od zaključaka jučerašnjeg sastanka ambasadora Italije u Crnoj Gori, Nj.E. g. Luke Zeliolija sa predsjednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem.

Inicijativa za uspostavljanje saradnje Herceg Novog i Padove uslijedila je nakon što je tijelo Svetog Leopolda Mandića boravilo u našem gradu 15. i 16. septembra, 2017. godine. Lik i djelo katoličkog sveca, koji je rođen u Herceg Novom, a veći dio života proveo u Padovi, gdje je i preminuo, predstavljaju dobar osnov za početak saradnje dva grada, što svakako predstavlja namjeru koja prati trend razvoja i integracije regija i gradova u Evropskoj uniji, saglasni su bili zvaničnici dva grada prije nešto više od dvije godine. Saglasje i prijateljske namjere i dalje postoje, a realizaciju konkretnih aktivnosti će u narednom periodu pomoći i Ambasada Italije.

Sastanku su prisustvovali i odbornici hercegnovske Skupštine, Tamara Vujović i Jovan Subotić, koji su ukazali na aktuelna ekonomska i kulturna dešavanja u gradu, ali i na otežanu saradnju lokalnih samouprava sa ministarstvima i državnim organima.

Ambasador Zelioli interesovao se za „ključ“ stabilnosti lokalne vlasti, privatizacioni proces Instituta „Dr Simo Milošević“, kao i za ispunjenost predizbornih programa partija na vlasti u Herceg Novom.

Napomenuo je i da je iz razgovora sa predstavnicima drugih opština upoznat sa situacijom otežane saradnje gradova sa državom, pa i onih na čijem su čelu partije koje čine vlast na državnom nivou, ali i sa pojavom nestabilnosti vlasti čiji su uzroci nesuglasice i neslaganja partija koje čine koaliciju. Takođe, realizacija ekonomskih pitanja zahtijeva usklađenost sa zakonom, pa se izmjene zakonskih rješenja nekada čekaju nauštrb brzine ekonomskog razvoja, potvrdio je ambasador Zelioli.

Predsjednik Katić informisao je ambasadora da je lokalna vlast u ovom trenutku na 60 odsto realizacije predizbornog programa, te da u naredne dvije godine slijede realizacije projekata autobuske stanice, javnih garaža i putne i vodovodne infrastrukture na poluostrvu Luštica. Zajednički interes u vidu poboljšanja uslova i kvaliteta života za sve građane, kao i sam razvoj grada, ključni su elementi stabilnosti lokalne vlasti, ali i sposobnost učenja na greškama, kako svojim tako i drugih, što nije čest slučaj u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Katić.

On je podsjetio da je Ambasada Italije učestvovala u organizaciji ovogodišnjeg, jubilarnog Praznika mimoze, te da predstavlja važnu podršku Hercegnovskom strip festivalu. Razmjena kulturnih programa sa drugim gradovima i državama rezultat je otvorenosti Herceg Novog, zahvaljujući kojoj je kulturna scena našeg grada bogatija, a susreti i saradnja među ustanovama i stvaraocima češći i ozbiljniji. Prepoznati smo kao grad koji predstavlja i promoviše kulture drugih naroda u njihovim različitim izrazima, i to će ostati naše trajno usmjerenje, naglasio je predsjednik Katić.
Učesnici sastanka složili su se da bi broj italijanskih turista u Herceg Novom mogao biti veći, uzimajući u obzir da je u 2018. godini naš posjetilo 2000 turista iz Italije, a u 2017. nešto preko 1800.

U Dvorani Park sinoć je održan „Koncert za prijateljstvo“, maestra Roberta Turina i Mirana Begića, u organizaciji Ambasade Italije u Crnoj Gori, a u saradnji sa italijanskim Institutom za kulturu u Beogradu, Opštinom Herceg Novi i Javnom ustanovom kulture „Herceg fest“. Begić nije mogao učestvovati iz zdravstvenih razloga, pa je, kako je publiku informisano ambasador Zelioli, kao simbol fleksbilne saradnje Italije i Crne Gore u rješavanju kriza poslednjeg trenutka, iznađeno rješenje – dekan cetinjske Muzičke akademije maestro Bojan Martinović i maestro Vujadin Krivokapić predstavili su Operu br. 7, mađarskog kompozitora Mikloša Rože.

8 Komentari

 1. nekada je hidrogliser isao iz Novog u Bari,nekada je bila regata od Barija do Novoga. Ne znate vi da rijesite ni osnovne probleme grada a ne nesto vise

 2. Ako hoce povezivanje H.Novog i Barlete neka punude italijanima da otvore trajektnu liniju Zelenika -Barleta .Italija ima dosta trajektnih kompanija.Ima dosta italijanskih turista zainteresovanih za nase primorje.
  Linija Bar -Bari je ugasena jedino u ljetnom periodu hrvatska Jadrolinija vozi za Bar ali nedovoljno jer su zauzeti linijom Bari -Dubrovnik.
  Nekad je vozio manji trajekt Kotor-Barleta.

  • Bravo,tako je, na tome treba raditi to su konkretne stvari a ne lajanje u prazno,jer ga je stvarno vise dosta. Ali bojim se da ste nedorasli i manjim stvarima,mozda poneko od vas ima dobru volju ali to je nedovoljno. Iza raznih investicija i projekata yreba neko i da stane i podmetne leda, a takvih nemate

 3. Poceli su i ambasadorima da obecavaju razne dogadaje i radove,kao i gradanima.
  Nekada smo bili povezani sa Italijom regatom jedrilica, od Barija ni to nisu znali odrzati

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code