Početna Politika Ambasador Belgije posjetio Opštinu Herceg Novi

Ambasador Belgije posjetio Opštinu Herceg Novi

2

Ambasador Kraljevine Belgije za Crnu Goru Adam Kun posjetio je Opštinu Herceg Novi, gdje je razgovarao sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima.

Povod za posjetu bilo je to što Herceg Novi predstavlja Belgiju na takmičenju „Crna Gora u ritmu Evrope“, kao i interesovanje ambasadora za aktuelnu situaciju u gradu i nastojanja lokalne uprave, saopšteno je iz Press službe.

Aktuelni razvojni projekti, postavljeni ciljevi, te izazovi na putu unapređenja života građana Herceg Novog bili su u fokusu razgovora.

Ambasador Kun istakao je da Crna Gora, kao država koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji, mora da ispuni formalne pretpostavke, a još važnija od toga je posvećenost evropskim vrijednostima, među kojima su prve poštovanje ljudskih prava i vladavina prava.

Čelnici Opštine upoznali su ambasadora Kuna sa problemima koji su uzrokovani centralizacijom državne vlasti, koja se sprovodi kroz izmjene zakona, a na štetu autonomnosti lokalnih samouprava. Na ovaj način, aktivnosti opština su sve više i direktnije uslovljene djelovanjem državnih organa, što otvara prostor za opstrukcije kakvih je u Herceg Novom već bilo, čulo se na sastanku.

Govoreći o projektima u oblasti turizma, predstavnici Opštine Herceg Novi posebno su zabrinuti zbog loših privatizacionih aranžmana koje je država sprovela, a grad su značajno unazadili tokom proteklih godina. S tim u vezi, Opština se zauzima za raskide ugovora sa lošim investitorima i pažljivo prati postupak privatizacije Instituta Igalo. U isto vrijeme, postoji dobra saradnja sa kredibilnim kompanijama koje na teritoriji grada realizuju važne projekte i lokalna uprava odgovorim odnosom nastoji da podstiče nova ulaganja.

Teme razgovora bila su i pitanja nezavisnosti crnogorskog sudstva i medija, te neophodnost izmjene izbornog zakonodavstva.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code