Ambasadorka Crne Gore u Francuskoj, Dragica Ponorac: Za upis tvrđave Forte Mare...

Ambasadorka Crne Gore u Francuskoj, Dragica Ponorac: Za upis tvrđave Forte Mare na UNESCO listu

7
Podijeli

Tvrđava Forte Mare i njen upis na Listu svjetske kulturne baštine bila je glavna tema razgovora predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića i ambasadorke Crne Gore u Francuskoj, Monaku i Andori i stalne predstavnice naše države pri UNESCO-u, Dragice Ponorac.

Iako Komitet za svjetsku baštinu u Krakovu na posljednjem zasijedanju nije upisao Forte Mare na ovu prestižnu listu, odluka tog tijela bila je veoma pozitivna i optimistična za Herceg Novi.

Picerija i restoran

U izvještaju su navedene tačne smjernice koje bi trebalo ispoštovati da se novska tvrđava nađe na UNESCO listi, a koje se uglavnom odnose na probleme postojanja komercijalnih sadržaja.

– Opština je odlučna da, u saradnji sa ambasadorkom Ponorac, učini potrebne korake kako bi zamjerke bile otklonjene i što prije se opet krenulo u postupak upisa, zaključeno je na sastanku.
Upis venecijanske odbrambene tvrđave Forte Mare na Listu svjetske kulturne baštine važan je za očuvanje utvrđenja, automatski je impuls razvoju turizma i izuzetna promocija za Herceg Novi, saglasili su se učesnici sastanka.

Potvrđeno je da je u tom dijelu potreban nastavak dobre komunikacije lokalne uprave i Ministarstva kulture, kakva je po ovoj temi postojala u prethodnom periodu.

Ambasadorka Ponorac istakla je da je veoma važno da sada svojim djelima pokažemo da nam je stalo, imamo dobru volju da radimo i svi zajedno iskoristimo veliku šansu koja nam se pruža, saopšteno je iz press službe Opštine.

Ona je najavila da će se u Francuskoj odmah po povratku sastati sa predstavnicima Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja (ICOMOS), čija stručna komisija je izvršila evaluaciju. Oni bi trebalo da daju stručne predloge, koji će Opštini i Ministarstvu služiti kao smjernice za planiranje i relizaciju konkretnih aktivnosti, saopšteno je nakon sastanka.

7 Komentari

 1. Tragedija ! Ta persona i njen muž, francuz su se za vrijeme NATO bombardovanja nalazili na francuskom ratnom brodu u Jadranskom moru, i pisali za Slobodnu evropu, njihovu istinu.Bruka dovijeka! Jadna diplomatija!

  12
  3
 2. Ovom sastanku je trebao da prisustvuje Koprivica kao direktor Hercwg festa kad ste vec pricali o forte mare. Ali njega ste vi vec smijenili i nasli mu zamjenu.

  8
  3
  • Zar Koprivica nije na odmoru u Italiji? Jasna su pravila i smjernice da bi Forte mare bila na listi UNESCO- a i za to nije potreban ni sadasnji ni novi direktor Herceg festa vec novac!

   1
   1

Ostavite komentar

*

code