Ambasadorka Ponorac: Novske tvrđave zaslužuju pažnju svjetskih stručnjaka

Ambasadorka Ponorac: Novske tvrđave zaslužuju pažnju svjetskih stručnjaka

1655
3
Podijeli

Tvrđave su jedan od najvećih potencijala Herceg Novog i njihova revitalizacija i očuvanje moraju biti jedan od osnova razvoja grada, rečeno je na sastanku predsjednice Opštine Nataše Aćimović sa ambasadorkom Crne Gore u Francuskoj, Monaku i Andori i stalnom predstavnicom naše države pri UNESCO-u, Dragicom Ponorac.

ambasadorka ponorac hn 160816Povod za posjetu bila je, između ostalog, nominacija tvrđave Forte Mare za upis na Listu svjetske baštine i najava dolaska stručnjaka  Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja (ICOMOS), kako bi dobili sve potrebne informacije za konačnu procjenu.

Picerija i restoran

Kako je istakla ambasadorka Ponorac, inače Novljanka, zalagaće se da Forte Mare, ali i ostale novske tvrđave dobiju pažnju najvećih svjetskih stučnjaka, jer to i zaslužuju.

Predstavnici lokalne uprave upoznali su ambasadorku sa stanjem u kojem se utvrđenja nalaze, aktivnostima čišćenja i održavanja koje su realizovane na Forte Mare, Kanli Kuli i Španjoli, kao i izazovima, najviše finansijskim, na putu ka potpunoj sanaciji i očuvanju tvrđava.

Iz lokalne uprave su informisali ambasadorku o detaljima kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, projekta čiji je važan dio upravo revitalizacija tvrđava.

Ponorac je pohvalila inicijativu, istakavši da je značajno što koncept uključuje cijelu Boku Kotorsku i aktivnosti na zaštiti vrijedne kulturne baštine ovog područja. Kako je zaključila, dobra volja i pozitivan pristup od velikog su značaja, a ona je tu „da pomogne svom gradu“.

ambasadorka ponorac hn 160816b2Učesnici sastanka su se saglasili da upravo gradske utvrde treba da budu osnova projekata sa kojima se aplicira u okviru različitih evropskih fondova.

Sastanku su prisustvovali i sekretarka za kulturu Tamara Lepetić, direktor Javne ustanove „Muzej i galerija“ Đuro Prijić, savjetnica predsjednice Opštine Nataša Martić, Jelena Prelević iz Kancelarije za međunarodnu saradnju, direktor projekta „Herceg Novi 2021“ Aleksandar Peković i konzervator Goran Skrobanović.

Nakon susreta u Opštini, ambasadorka Ponorac je u društvu konzervatora Gorana Skrobanovića obišla tvrđavu Forte Mare.

Ministarstvo kulture Crne Gore, u saradnji sa ministarstvima za kulturu Italije i Hrvatske, realizuje projekat upisa venecijanskih odbrambenih tvrđava između 15. i 17. vijeka na Listu svjetske baštine UNESCO. Sljedeća faza realizacije ovog značajnog projekta je posjeta ICOMOS-ove evaluacione misije. Nominacioni dosije transnacionalne nominacije predat je u januaru 2016. godine i u njemu su tri crnogorska lokaliteta – tvrđava Forte Mare i utvrđenja Kotora i Ulcinja.

3 Komentari

  1. ako mene pitate treba nam ih oduzeti i dati nekome na upravljanje. Ovo kako se mi ponasamo prema istorijskim vrijednostima je za svaku osudu. Ali gledajuci istoriju to i nije nasa ,jer smo mi uglavnom razgradivali ,a ne gradili, izuzev u Titovo vrijeme.
    0    0

Ostavite komentar

*

code