Početna Kultura “Amoroso” otvara 36. Dane muzike

“Amoroso” otvara 36. Dane muzike

2

Koncertom kamernog orkestra Amoroso na tvrđavi Forte Mare, kojeg čine profesionalni muzičari iz Leskovca i Niša, sjutra veče u 21.30 biće otvoren Međunarodni festival “Dani muzike”. Ukoliko vremenske prilike budu nepovoljne, koncert će biti održan u Dvorani Park.

Ove godine Dani muzike doživljavaju 36. izdanje u okviru kojeg će od 10. do 20. jula biti priređeno sedam koncerata. Novina u odnosu na prethodna izdanja su tri koncerta na otvorenom.

Picerija i restoran

Program festivala “Dani muzike” predstavili su predsjednica Umjetničkog savjeta festivala, Milena Lučić, umjetnički direktor i obavezan izvođač na festivalu, Boris Kraljević i savjetnica za kulturu Opštine Herceg Novi, Tamara Vujović.

– Ovo je festival koji je rođen i odnjegovan u mediteranskoj ljepoti i ljubavi, koji svojim trajanjem i rejtingom dokazuje da je postao jedna velika kulturna potreba, ne samo našega kraja, već i mnogo šire. Naročito sam zahvalna našem umjetničkom direktoru, maestru Borisu Kraljeviću koji nam zahvaljujući svom međunarodnom ugledu dovodi umjetnike iz raznih krajeva svijeta, naglasila je Milena Lučić.

Boris Kraljević je istakao da su koncerti na tvrđavi Forte Mare, u bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović, te na Trgu od muzike lijepe stare-nove lokacije kojima je obogaćen najpoznatiji festival klasične muzike na našim prostorima.

– Volio bih da skrenem pažnju da smo pored koncepta kamerne muzike koji je tako dobro prihvatila i voli naša festivalska publika, ovog puta obogatili program sa tri interesantna resitala za klavir solo. Interesantno je i da imamo tri kvarteta koji izvode potpuno različit program, rekao je Kraljević.

Na sceni Dvorane Park prvi će nastupiti, 12. jula od 21:30, kvartet Kamerna banda koji će izvesti komade savremenih srpskih kompozitora, dok će dan kasnije na Trgu od muzike turski gudački kvartet Crisantem nastupiti sa programom koji obuhvata djela Haydna, Bartoka, Ocala i Karaeva.

Aleksandar Tutunov, sjajan ruski pijanista, koji već dugo godina živi u SAD-u održaće resital za klavir solo u nedjelju, 14. jula u Dvorani Park. U bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović, 17. jula festivalskoj publici predstaviće se Zagrebački kvartet koji će izvoditi Betovena i Ravela.

Interesantan je i koncert sastava Academia musica, koji čine tri generacije pijanista, student, asistent i profesor sarajevske muzičke akademije, zakazan za 18. jul u 21:30h u Dvorani Park, nakon kojeg će 20. jula uslijediti zatvaranje festivala solo koncertom umjetničkog direktora festivala Borisa Kraljevića.

Opština Herceg Novi je generalni pokrovitelj festivala za koji je opredijelila 15.000 eura, kao i Ministarstvo kulture koje svake godine daje svoj doprinos, naglasila je savjetnica za kulturu Opštine Herceg Novi, Tamara Vujović.

– Herceg Novi gaji kulturni turizam kao jednu od svojih najboljih strana i ovaj festival to pokazuje. I ove godine ćemo imati goste iz cijelog svijeta, to nas raduje, jer je muzika univerzalni jezik, taj aspekt povezivanja i međunarodnosti je značajan za Herceg Novi kao jednu gostoprimljivu opštinu, rekla je Vujović.

Ulaznice za koncerte u prodaji su po cijeni od 2 eura, dok će koncert gudačkog kvarteta Crisantem 13. jula, povodom Dana državnosti biti besplatan.

2 Komentari

  1. Zašto našu Milinu niko nije ni pomenuo u ovom tekstu već samo savetnicu za kulturu, investicije, mape, zdravstvenu zaštitu, politiku, strategije… Da nije Miline, Vitke i Voja ništa ne bi imali od kulture a ova je više zastupljena u medijima od njih troje zajedno. Pretjera ga ko Vučić, koji god kanal da prebaciš eto ti njega!

    13
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code