Početna Kultura Anđelko Arnautović ponovo u Novom: U čertvrtak izložba u Galeriji Josip Bepo...

Anđelko Arnautović ponovo u Novom: U čertvrtak izložba u Galeriji Josip Bepo Benković

4

Povodom proslave Dana oslobođenja Herceg Novog, u Galeriji Josip Bepo Benković u četvrtak, 24. oktobra u 19h, biće otvorena izložba crteža i slika poznatog novskog i crnogorskog slikara, nekadašnjeg stanovnika Novog, Anđelka Arnautovića.

Arnautović je rođen je na Cetinju 1935. godine. Umjetničku školu je završio u Splitu. Studije pohađao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (odsjek slikarstvo). Specijalizovao je zidno slikarstvo i unutrašnji enterijer u Parizu, “Ecole de Bozar”. Dobitnik je stipendije Saveznog ministarstva za kulturu za usavršavanje slikarstva u Parizu (Francuska). Bavio se umjetničkim i pedagoškim radom u Herceg Novom.
Član je ULUCG, od 1963. god.

Do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je velikog broja nagrada za svoje stvaralaštvo od kojih su najznačajnije: nagrada šetsog Hercegnovskog zimskog salona, prva nagrada Salona 13.novembar Cetinje, Zavičajnog muzeja Herceg Novog, Centra za kulturu Cetinje, na 13.Novembarskom salonu, Fonda za likovno unapređene  “Mođa Pijade”, nagrada petog Trijenau.savremenog crteža u Sumboru, i za slikarstvo u Galeriji Barletta u Italiji

Istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Milica Radulović u osvrtu na Arnautovićevo stvaralaštvo primjećuje:

“Stalna i neiscrpna fascinacija morem, školjkama, Ženom, rađa jedan čudesni svijet Arnautovićevih slika, koji uvijek iznova uzbuđuje i poziva na promišljanje. No, ta naizgled jednostavna motivska orjentisanost, nosi u sebi mnogo dublju i sadržajniju dimenziju umjetnikovog najličnijeg doživljaja Svijeta. Tako nam prizori morskih bura, napuštenih i nasukanih barki, usamljenih ribara na pučini, postaju bliska vizija dramatične istine samog Života. Vođen, naime, oporom spoznajom unutrašnjih nemira i sukoba, vječitih napora i traganja, umjetnik u sopstvenom ambijentu istražuje različite mogućnosti njihovog odraza i na taj način uspostavlja nove modele likovnih vrijednosti. To je očigledno i na motivima mrtve prirode, gdje raspuknute polovine prezrelih narova nose u sebi vječitu ideju vanitasao prolaznosti i smrtnosti kao jedinoj izvjesnoj konačnosti.

Ipak, Arnautovićevo slikarstvo nije turobna slika svijeta. Naga ženska tijela, zaodjevena školjkama kao nekom tajnom, koja djeluju uzbudljivo i nedokučivo, odraz su istinske umjetničke fascinacije lijepim. Uz posebne efekte svjetlosti, gdje se dodatno potvrđuje Arnautovićevo prefinjeno slikarsko umijeće, ovdje se naročito prepoznaje jedan specifičan, istančan stvaralački nerv, osjetan u svakoj nijansi boje. Suptilan i precizan likovni gest, još je uočljiviji na seriji crteža, gdje su opet najčešći ženski potreti. Ovdje najviše dolazi do izražaja sama linija, katkad teška i jaka, potom mekana i vlaknasta. Tom finom modulacijom linije, postiže se diskretni prizvuk zagonetnosti ili melanholičnosti. Motiv školjke, dodatno, inspirativno je polazište kako za umjetnički „tretman” same forme, tako i za njenu simboličku vrijednost. Tako postignuta likovnost cjelokupnog djela ukazuje na naročitu čulnost i neobičnost umjetnikove stvaralačke imaginacije i njegovu istinsku posvećenost sopstvenom, autentičnom likovnom izrazu”.

Izložbu će otvoriti poznati scenografi slikar Zoran Jokić i biće otvorena do 8. novembra.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code