Andrićeva Nobelova nagrada prvi put u Crnoj Gori

Andrićeva Nobelova nagrada prvi put u Crnoj Gori

6
Podijeli

Posjetioci Kuće nobelovca Iva Andrića imaće jedinstvenu priliku da u njegovom domu, na Toploj, u Herceg Novom vide autentičnu Nobelovu nagradu za književnost koju je „za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje“ Ivo Andrić dobio 1961. u Stokholmu, najavljuju iz lokalne uprave.

„Danima nobelovca u Herceg Novom“ od 17. do 19. avgusta u Kući nobelovca Iva Andrića, biće nastavljeni umjetnički programi u zdanju kulture na Toploj koje je ovoga ljeta otvoreno u rekonstrukciji.

Picerija i restoran

Nobelova nagrada, koja se sastoji od zlatne medalje i povelje, biće izložena tri dana, od 17. do 19. avgusta, i dio je izložbe „Pisac, diplomata i nobelovac“ u okviru koje će do kraja avgusta biti predstavljene i Andrićeva diplomatska unioforma, diplomatski kofer i pasoš.

Pored ovih muzealija, u prizemlju kuće, na mjestu gdje se i nalazila do 1968, biće postavljena slika hercegnovskog slikara Voja Stanića „Barka“ koja krasi Andrićevu radnu sobu u njegovom Spomen-muzeju u Beogradu. U programu će učestvovati dramski umjetnik Vojin Ćetković.

Drugog dana, 18. avgusta, u okviru programa „Andrićevi predjeli“, dramski umjetnik Vojin Ćetković izvešće dio iz predstave „Prokleta avlija“.

Programi počinju od 21 sat, a ulaz je slobodan.
Programi se održavaju u organizaciji Opštine Herceg Novi, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, Muzeja grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, Turističke organizacije Herceg Novi i Javne ustanove kulture Herceg fest.

U Kući nobelovca Iva Andrića i dalje je u toku izložba „Andrić pisac i/ili diplomata“ koju je od 17. jula vidjelo više hiljada posjetilaca, kao i knjiga dr Vladimira Roganovića „Andrić u Herceg Novom“ u izdanju Opštine Herceg Novi i Balkankult fondacije.

Otvaranjem Kuće nobelovca Iva Andrića u rekonstrukciji Herceg Novi je započeo proces piščevog „povratka“ kroz sjećanje na Andrićevo djelo i ličnost i na njegove „hercegnovske godine“. Taj će povratak u punom vidu biti dovršen 2020. godine, kada će Grad, uz podršku EU i IPA projekta „CO-Co Tour“, dobiti potpuno restauriranu kuću literature i kulture kao reprezentativno mjesto za kulturnu, umjetničku i turističku ponudu grada.

6 Komentari

Ostavite komentar

*

code