Početna Kultura Andrićeve novske staze, lica i predjeli

Andrićeve novske staze, lica i predjeli

8

Knjiga dr Vladimira Rognovića „Andrić u Herceg Novom“ predstavljena je sinoć u vrtu kuće nobelovca Iva Andrića na Toploj, u okviru programa povodom svečanog otvaranja zdanja.

Pred velikim brojem posjetilaca, koji su ispunili Andrićev vrt, o knjizi su, osim autora, govorili prof. dr Dragana Radojičić, kulturolog Dimitrije Vujadinović i moderator, dramski umjetnik Radivoje Raša Bukvić, dok su fragmente iz djela izvodili dramski umjetnici, Igor Đorđević i Marija Bergam.

Po riječima prof. dr Dragane Radojičić, Roganović je autor po svemu izuzetne knjige o Andrićevim novskim danima. Kroz unutrašnji dijalog, na samom početku autor je samoupitan: „Čemu, dakle, dodavati o Andriću? I daje odgovor: „Zato da bi se ostvario jedan znamen o Andriću u Herceg Novom”.

– Ova je knjiga gospodski i otmeno pisana, akribična, svedena. Na novskoj ariji, konstatuje Roganović, iz Andrićevog pera nastao je izvjestan broj priča nobelovca – ako ne nastao, a onda svakako dotjerivan u radnoj sobi ili u vrtu hercegnovskog ljetnjikovca, jedine adrese na kojoj su Milica Babić i Ivo Andrić podigli kuću. Prijatnost je riječ kojom Roganović boji njihove hercegnovske dane – rekla je prof. dr Radojičić i dodala da će se o knjizi „Andrić u Herceg Novom“ tek besjediti i pisati.

Dimitrije Vujadinović govorio je o estetskoj vrijednosti izdanja, koje je dizajnirao poznati slikar Aleksandar Pribićević, kao i o utisku da knjiga obiluje fotografijama koje su, umjetnički obrađene, same po sebi umjetničko djelo.

Dr Roganović je za Radio Jadran kazao da je Herceg Novi jedini grad u kome je Ivo Andrić podigao kuću. U vrijeme piščeve najveće slave, nakon što mu je 1961. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, Andrić je u “gradu koji ima naročitu auru” pronašao ambijent koji ideju oplemenjuje, misao izoštrava, a plemenitu namjeru osnažuje.

– Kao autor, pitam se u ovoj knjizi: šta je genijalnog umjetnika, proznog graditelja djela Na Drini ćuprija, Prokleta avlija, Most na Žepi, podstaklo da među svim mjestima zemaljskog šara sagradi kuću baš na ovom parčetu obale? Sunce, svjetlost, prirodno okruženje grada koji vjekovima nadahnjuje umjetnike? Ili ljubav? – priča Roganović.

Herceg Novi je za Andrića bio svjedok javljanja mnogih stvaralačkih formula, koje su nobelovca podstakle da preispita i zaokruži svoja razmišljanja i svoju poetiku. Bio je Herceg Novi i mjesto piščevog svojevrsnog utočišta, porodična luka i mizanscen istinskog spokoja i zadovoljstva.

– Među svim mjestima na kojima je stanovao, vrijeme će pokazati, upravo je na tački između tri puta na Toploj, Andrić živio mirnu sreću svoga nemirnoga vijeka. Ovo je knjiga o Andrićevim hercegnovskim stazama, licima i predjelima, obogaćena Andrićevim zapisima o Herceg Novom i sa četiri njegove pripovjetke: Trenutak u Toploj, Jelena, žena koje nema, Letovanje na jugu i Žena na kamenu. Knjiga osvjetljava piščeve hercegnovske dane, njihove ključne protagoniste i traga za odgovorom na pitanje šta je Andrić stvorio u Novom. U isto vrijeme, nagovještava šta se u našem gradu može stvoriti – ističe Roganović.

Dugo nakon promocije autor je posjetiocima potpisivao primjerke knjiga koja se može kupiti u Kući nobelovca.

8 Komentari

 1. Sjajan primjer kako treba organizovati i u kom pravcu treba razmisljati TO HN u osmisljavanju ponude kulturnog turizma kome je sezona cijele godine!

  3
  1
 2. Otmeno,uljudno,svedeno…Oku i uhu ugodno…Fin svijet, lijepa muzika, dobra gluma i lijepo štivo, oko kojega se sve vrtilo! Bravo za organizatore!

  11
  2
 3. Koliko mi je poznato, Ivo Andric je bio dosao u HN i tu sagradio kucu da bi mogao na miru da u toploj klimi zivi i radi. I, sta se dogodilo? Neposredno kraj njegove kuce je sagradjen hotel Topla. U sezdesetim i sedamdesetim godinama ljeti je do 23h navece trestala rok muzika sa otvorene terase… Ivo Andric se zalio kod nadleznih – nije imao uspijeha.
  Onda je on prodao svoju maltene novu kucu i okrenuo Herceg Novom ledja…
  Novljani su to prekomponovali u tezu da je otisao zbog smrti svoje zene…
  Zna li se barem ko je bio kupio od njega tu kucu i u cijem je ona danas posjedu?

  10
  9
 4. Svi koji prate književna dešavanja vide da su ove “Andrićeve dane” u Herceg Novom obilježili potpuni književni i istorijski anonimusi.

  12
  14
 5. I da se pomene Milica, koja je prvo udata 1932. za novinara, diplomatu i prevodioca Nenada Jovanovića (prijatelj Ive Andrića), a posle Nenadove smrti udala se 27. septembra 1958. za književnika Ivu Andrića.
  I zamislite da su Milica i Ivo bili u tajnoj vezi od 1932 do 1958 ! I zamislite da su Nenad i Ivo bili prijatelju.
  Napravili su kuću, a komšije Mračevići… živjela ljubav, živjelo drugarstvo.

  9
  12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code