Početna Kultura ANDRIĆEVA KUĆA UMJETNICIMA, A NE UGOSTITELJIMA

ANDRIĆEVA KUĆA UMJETNICIMA, A NE UGOSTITELJIMA

0

klub knjizevnika kuca Iva AndricaPoslije skoro tri decenije kuća u kojoj je stanovao nobelobac Ivo Andrić, u Njegoševoj 65, na Toploj u Herceg Novom, biće otvorena za sve programe kulture, stvaraoce ovog grada i regiona. Umjesto mirisa ćevapčića, širiće se mirisi umjetnosti, nepodjeljeno je mišljenje učesnika sinoćnje javne rasprave o budućoj namjeni kuće Iva Andrića.


– Zakupcu je istakao ugovor za kafanu još u maju, a opština Herceg Novi želi da čuje glas građana i preuzeće brigu o neophodnom uređenju kuće – kazao je predsjednik opštine Dejan Mandić.Ona mora biti u funkciji kulture i da ponovo oživi duh snažnog kulturnog podneblja, kakav je bio u Herceg Novom do raspada Jugoslavije, ukazala je predsjednica SPD ” Prosvjeta”,Olivera Doklestić:
javna rasprava ivo andric1– Andrić nije slučajno došao u Herceg Novi, doveo ga je čitav krug književnika, Branko Lazarević, Stevan Raičković i mnogi koji su ovdje stvarali. Posljedjnjih godina kuća Andrića, koju je on poklonio gradu, stekla je imidž kafanskog mjesta, a “Prosvjeta” želi da ona postane otvorena za kulturu i književnike regiona, koji nijesu samo srpskog identiteta – kazala je Doklestićka, podsjećajući da je SPD “Prosvjeta” ovdje organizovalo niz naučnih skupova.
Jasna Zloković, dajući primjere Provanse, Zadra, gdje su umjeli da zaštite i podrede turizmu kulturnu zaostavštinu, preporučuje da se u kući Andrića napravi moderni kulturni centar, koji bi bio dostupan zvanicama i običnom svijetu.
Generalna konzulka Republike Srbije, Marina Jovićević, ponudila je da se angažuje, kako bi Spomen muzej Iva Andrića, koji funkcioniše pod Muzejom grada Beograda pomogao u opremanju memorijane sobe u kući Iva Andrića u Herceg Novom.
javna rasprava ivo andric2Najsvrsishodnije predloge obradiće petočana komisija (Boris Vujović, Olivera Doklestić, Vitka Vujnović, Jasna Zloković i Slobodan Popović), a opština će odlučiti šta će biti konačna namjena kuće Iva Andrića. Dok se to ne desi, u ovom momentu, bolje od katanca na vratima, jeste predlog Vitke Vujnović da se ovo zdanje ustupi Hercegnovskom pozorištu. Po tužbi Muzičke škole Hercegnovskom pozorištu prijeti iseljenje iz zgrade, gdje provodi 25 godina. Rok od 30 dana već ističe.
– S obzirom da Hercegnovsko pozorište sažima sve umjetnosti, barem privremeno bi trebalo da u kući Iva Andrića nađe svoj kutak, a da dominantno ostane ono što je književno stvaralaštvo. Dakle, ovo treba da bude kuća umjetnosti, sa pozorištem – smatra Vujnovićka.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code