Početna Magazin ANGKOR VAT, KAMBODŽA

ANGKOR VAT, KAMBODŽA

0

Angkor Vat (“Gradski hram”) je veliki kompleks hramova u Kambodži, poznat kao najveći hram, odnosno najveća vjerska građevina na svijetu.

Hram je izgradio Kralj Suryavarman II u 12. vijeku, kralj jedne od najvažnijih civilizacija u Jugoistočnoj Aziji – Kmerskog Carstva. Hram je prvenstveno bio posvećen Bogu Višnu, to jest, bio je hinduistički hram. Tokom 14. i 15. vijeka postao je budistički hram, a kao takav ostao je i do današnjeg dana.

Cijeli hram zauzima površinu od 2 km kvadratna. Vanjski zid je dugačak 1.025 m, širok 805 m i visok 4.5 metra, a oko njega se nalazi 30 m otvorenog polja, ograničenog kanalom koji je širok 190 metara. Na sredini se nalazi 5 tornjeva koji predstavljaju 5 planina. Najviši toranj je u sredini i on je visok oko 65 metara.
Hram je postao zvanični simbol Kambodže i nalazi se i na zastavi ove države. Takođe je i jedna od glavnih turističkih lokacija koju posjeti više od pola miliona turista svake godine. Od 1992. godine, Angkor Vat se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Pixelizam

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code