ANIMA: NEĆEMO ZABORAVITI NAJVEĆE RAZARANJE DUBROVNIKA 6. DECEMBRA 1991.

ANIMA: NEĆEMO ZABORAVITI NAJVEĆE RAZARANJE DUBROVNIKA 6. DECEMBRA 1991.

118
0
Podijeli

DubrovnikIz NVO Anima podsjećaju na 6.decembar 1991. kada se desilo najveće razaranje Dubrovnika, jer se “kultura nekažnjivosti i zaborava nastavlja”, nema ni “komandne odgvorosti”, a “istorijsko sjećanje agresije devedestih nijeni upisano”.

Zato iz Anime, pored ostalog, navode:
– Napad na Dubrovnik je započeo je u 05:40 sati, trajao je cijeli dan, a najžešći napadi i granatiranja bili su usmjereni na utvrdu Imperial, selo Sustjepan, Nuncijatu i Belvedere… Samo u Stari Grad palo je preko 2.000 granata, iako su gradske zidine i ostali spomenici nulte kategorije bili propisno obilježeni bijelim barjacima UNESCO-a. Snage JNA, teritorijalne obrane Crne Gore i dobrovoljačkih odreda iz pravca Herceg Novog prešle su granicu na Debelom brijegu i krenule u osvajački pohod na šire dubrovačko područje. Grad je bio pod opsadom šest mjeseci iz vazduha, sa mora i kopna od 1. oktobra 1991. do maja 1992. Namjera političkih vođa u Beogradu i Podgorici bila je da od dubrovačke regije oružjem stvore »Dubrovačku republiku« koja bi zatim bila priključena »velikoj Srbiji – podsjeća na ovaj dan i zločin građane/ke, tim Anime.
Jedino preuzimanjem potpune odgovornosti, utvrđivanjem istine o dešavanjima devedesetih, kao i razvijanjem kulture sjećanja možemo doprinijeti ozdravljenju zajednice i razvoju trajnog mira, sve drugo je čista demagogija – poručuju iz ove NVO.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code