Anka Vukićević: Institut Igalo treba da ostane naš, neprivatizovan

Anka Vukićević: Institut Igalo treba da ostane naš, neprivatizovan

12
Podijeli

Na najavu Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije, koji Vladi predlaže da se ove godine raspiše peti tender za privatizaciju Instituta Igalo, putem prodaje državnih akcija, ili dokapitalizacijom, reagovala je bivša poslanica DEMOS-a, a sada nezavisna u Skupštini Crne Gore, Anka Vukićević.

– Institut Dr Simo Milošević u Igalu kao najveći i najpoznatiji centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju na Mediteranu treba  da ostane naš, unaprijeđen, neprivatizovan i kao takav biti primjer i oslonac razvoju zdravstvenog turizma  u Crnoj Gori – smatra Vukićević.

Picerija i restoran

Institut i Fakultet  primijenjene fiziterapije imaju i stvaraju stručnjake čija znanja i vještine su odavno prepoznati i zbog kojih se iz najrazvijenijih zemalja svijeta na  rehabilitaciju dolazi u Crnu Goru, dodaje ona:

– Ni uspješna poslovna godina sa ostvarenih 200 000 noćenja, za 12 000 više nego u prethodnoj, nije pomogla Institutu da izbjegne Predlog odluke o planu privatizacije. Po peti put je predviđen početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju Instituta kroz prodaju akcija ili dokapitalizaciju, obećavajući kao i do sada prilikom svake “uspješne” privatizacije privredni rast, nova radna mjesta, zapošljavanje, povećanje zarada- kaže Vukićević

Ona primjećuje da je istovremeno Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma Privredne komore Crne Gore sa sjednice održane 15. februara 2018. godine iskazao punu podršku nastojanjima Ministarstva održivog razvoja i turizma te Ministarstva zdravlja da se izradi Strategija razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori:

– Za izradu strategije je izdvojeno 50.000 eura i  tokom marta biće raspisan međunarodni tender na kojem će biti odabrani nosioci tog posla. Ostaje nejasno zašto sa sastanka Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma nije upućen zahtjev Vladi Crne Gore da odustane od najavljene prodaje jer pomenuta izrada strategije jedino ima smisla ako se sačuva Institut kao osnova razvoja zdravstvenog turizma – naglašava poslanica Vukićević.

Prema njenim riječima apsurd je ne iskoristiti  naše znanje i pored Instituta i Fakulteta primijenjene fizioterapije koji su decenijama promoteri i nosioci zdravstvenog turizma raspisivati međunarodni tender za izradu strategije. Apsurd je ne konsultovati naše stručnjake, ostvarene u svojim profesijama , angažovane u najvećim zdravstvenim centrima van Crne Gore.

Anka Vukkićević smatra da je neodgovorno i neozbiljno  ući u još jedan pokušaj prodaje nečeg tako vrijednog, uz obrazloženje da  su već dugi niz godina potrebne ozbiljne investicije u postojeće kapacitete i opremu:

– Ako država godišnje za konsultantske usluge, za tamo neku pamet koja nas je dovela tu gdje jesmo, daje 35 miliona eura za ove tri decenije vladavine DPS–a ne da se nije mogao renovirati nego se od Herceg Novog do Žabljaka moglo sagraditi još deset centara za zdravstveni turizam.

Lokalna vlast u Herceg novom ima obavezu da učini sve što je u njenoj moći i sačuva Insitut i ne dozvoli da se zdravstveni centar, pretvori u hotel u kom će visokoobrazovani kadar umjesto fizikalne terapije primjenjivati tretmane sa čokoladom – poručuje na kraju Anka Vukićević.

12 Komentari

 1. Kao sto je vec receno..Ako su odlucili da prodaju Institut,onda mu spasa nema.
  Bunili se mi ili ne,uskoro ce katanac u bravu.Mnogo je tu slobodnog zemljista i ceka
  se trenutak da “posade” apartmane i stanove za trziste.Budva je unistena,
  mi smo sljedeci.Surlas je “mila majka”kakvi su ovi lesinari iz Pg.
  Samo mi nije jasno kako radnici Instituta ne ispuste bar jauk iz protesta
  sto ce firma “na bubanj”.Bar ovi sto ne glasaju za Dprs…Od ovih drugih ne
  ocekujem ni sapat,njih je strah i pomisliti nesto protiv velikog vodje,a kamoli
  dici bunt.Sve da grad i ima pare da otkupi akcije,to ne bi bilo dopusteno.Zadnji
  u gradu nek ugasi svjetlo kad bude odlazio…Gradu spasa nema,kao i nama
  stanovnicima..odavno.Tu smo gdje smo zahvaljujuci mudroj politici velikog vodje…

  24
  7
 2. lokalna vlast na celu sa MICOM KONJEVICOM manipulise sa radnicima banje !!!! pred izbore su mnogo toga obecali a svi smo znali da lazu i manipulisu i koriste nevolju gradjana da bi zasjeli u fotelje , dakle dragi moji NOVLJANI opstina nema pare da otkupi dionice banje to je jedina istina a da ne spominjemo zaobilaznicu , bolnicu , autobusku , skolu u IGALU …itd , dakle kaznili smo IZBOR kaznicemo i ove narod pamti i nezaboravlja !!

  19
  13
 3. Naša narodna poslovica:
  Ne laje pas sela radi, nego laje sebe radi.
  Pri svakom pomenu privatizacije Instituta, ovog bisera, giganta i ponosa SFRJ,
  javljaju se dušebrižni političari i paraziti, na bolesnom tkivu umiruće nam privrede.
  Kao uostalom i neki dan Novska Lista, umjesto da brine o budžetu i trostruko prebukiranom sistematizacijom na svakom radnom mjestu.
  Slijedećih dana redom očekujemo orkestrirana javljnja redom svih pol. partija, osim Gospodara moći.
  A sve kao briga za Institut i radnike, kao i onaj prfesionalni doživotni sindikalac.
  Evo i ova poslanica za koju iskreno prvi put čujem, ali je itekako finansiram svojim pdv-om.
  Ne bi privatizovala institut, nego svakog prvog kad podigne svoju platu, pitala jeli umrla Đekna.
  Dragi moji svi znamo da je jedino moguće i prihvatljivo rješenje privatizacija, ali ne kao prošli put dovedenim trećerazrednim pozorištem Londonskog predgrađa, nego ozbiljnog partnera iz Zapadne Evrope, ili Skandinavije.

  17
  17
  • Ozbiljni partneri koje ti navodis,ne zele da placaju postotak dobrom Iznogudu da bi usli u
   posao sa privatizacijom…u stvari,ne zele da imaju nista sa drzavom ogrezlom u
   korupciji i kriminalu.Tako,da se bojim da ce neki buduci vlasnik biti neko iz okruzenja
   naseg dobrog Iznoguda,a vala ima dosta kandidata iz njegove uze i sire familije.

   22
   5
 4. Valjda nas dobri Iznogud zna bolje od nas samih sta je najbolje za njegov dzep,
  zabole njega uvo za nase zelje….Iznogude mi te volimo…klicu uzbudjeni
  glasaci Dprs-a….

  17
  6
 5. Lokalna vlast je nemocna,jer ima posla sa “ajkulama”,koje su dobro razradile posao.Slazem se sa svime iznijetim,ali po pravilu se desi obrnuto,unisti sto jos nije unisteno,dotuci one koji misle svojom glavom,pa idemo dalje.

  23
  6

Ostavite komentar

*

code