Početna Uncategorized Anketa: Sloboda medija priča za malu djecu, ili je mediji u Crnoj...

Anketa: Sloboda medija priča za malu djecu, ili je mediji u Crnoj Gori zloupotrebljavaju?

2

Građani Herceg Novog o slobodi crnogorskih medija imaju jako podijeljena mišljenja, od stava da slobode apsolutno nema, do toga da mediji imaju preveliku slobodu koju bez ikakve odgovornosti zloupotrebljavaju, sve zbog interesa poslodavaca, odnosno  političkih partija.

To je pokazala kratka anketa Radija Jadran povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

– Od kako su nastali mediji nikad nisu bili slobodni, već samo jedno od sredstava da se široke narodne mase upućuju u nekom pravcu. Medije finansira ili neko ko je na vlasti ili neko kome je u interesu da ih koristi kao alat. U kapitalizmu niko ne može biti slobodan, tako da je to priča za malu djecu – kaže jedan od sagovornika.

Mnogi vjeruju da se crnogorski mediji, makar oni masovniji, finansiraju stranim novcem, zarad interesa Vlada drugih zemalja ili stranih NVO.

Ističu i da bez ekonomske nezavisnosti mediji ne mogu slobodno da djeluju.

Građani smatraju da sloboda novinara da izvještavaju zavisi od poslodavaca, koji u većoj mjeri sprovode svoj interes nauštrb kvalitetnog i etičkog izvještavanja.

Poslušajte anketu:

2 Komentari

  1. Mediji su slobodni onoliko koliko im je jako istraživačko novinarstvo, a takvog novinarstva nema bez finansijske nezavisnosti. Pogledajte koliko ima reklama za razne telekom operatere, velike trgovačke lance, banke, osiguravajuće kuće i sl. u svim medijima, pa prosudite koliko se često piše i istražuje o istima, a nije da nema materijala da se pretrese. Sjetite se kad ste zadnji put pročitali o nepovoljnim ugovorima, varanju potrošača, ispravnosti hrane koju jedemo, odakle se uvozi, koji toksini su nađeni, da li je neko odgovarao i sl. Umjesto toga imamo žutilo i tabloidizaciju.. Obasuti smo trivijalnostima i sve više jeftinim zabavom koja maskira sve one velike probleme i na kraju nas sve zaglupljuje. Mediji su danas sve manje sredstvo informisanja a sve više PR sponzora.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code