Početna Društvo Antifašisti Herceg Novog na Sutjesci: Mjesto neviđenog herojstva partizana

Antifašisti Herceg Novog na Sutjesci: Mjesto neviđenog herojstva partizana

2

Sa više hiljada antifašista iz Crne Gore na proslavi 76.godišnjice bitke na Sutjesci bili su juče članovi NVO UBNOR-a i antifašista Herceg Novi. U zanimljivom programu, obnovljeni su susreti, emocije nadahnuće ovim mjestom koje predstavlja vrhunac ljudskih napora, besprimjerenog herojstva partizanskih boraca do pobjede.

-Operacijom „Švarc“,poznatijom kao V ofanziva,koju su predvodile njemačke snage,sa italijanskim,bugarskim,ustaškim vojnicima, ukupno 117000 moderno opremljenih vojnika, uz snažnu podršku artiljerije i avijacije:“Štukama“,“Rodama“, planirano je uništenje oko 22000 partizana u Operativnoj grupi divizija sa Vrhovnim štabom.

Picerija i restoran

Od 15.maja do 15.juna 1943.godine u dolini Sutjeske, okruženom visovima Zelengore,Volujaka,Ozrena,Vučeva, odvijala se epska bitka gdje je poginulo 7366 partizanskih boraca. Dragoš sedlo, Donje Bare, Milinklade,Ljubin grob…bila su mjesta pogibije, ali i neviđenog herojstva kako reče pjesnik:“Tu niko nije umro ko je umro“- podsjeća hercegnovski UBNOR i antifašisti.

Na Ljubinom grobu 10.juna II četa 3.bataljona Četvrte crnogorske brigade vodila je odlučujuću bitku za proboj iz višestrukog obruča, dostojnu bici u Termopilskom klancu spartanskog kralja Leonide. Ginuli su partizani i desetkovani poslali čuvenu poruku Vrhovnom štabu:

“Dok god budete čuli na Ljubinom grobu pucanje iz naših pušaka, Njemci neće proći. A kad toga ne bude, znajte da na njemu više nema živih proletera.

Ljubin grob nije pao što je omogućilo da se Glavnina sa Vrhovnim štabom probije u pravcu Bosne.

U obruču je ostala III divizija.13.jula 1943.godine borci Pete crnogorske proleterske brigade posljednji put su čuli poznati gromoviti poklik heroja Save Kovačevića:

“Na juriš proleteri“. Preko njegovog tijela ,nošeni njegovim primjerom,komadanta Treće udarne divizije,preskakali su borci,razbijajući zid smrti, kovali pobjedu uz ogromne žrtve preko polovine boračkog sastava- podsjeća na istorijske momente sa Sutjeske, predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novog Branislav Božović.

– Napuštajući Tjentište, Sutjesku, Spomen-kuću sa freskama Krsta Hegedušića, Spomenik, shvatili smo da je tamo svaka stopa zemlje i svaki kamen spomenik sa osnovnom porukom, da nema bezizlaznih situacija u borbi za ljude koji su sa svojom sviješću i visokim moralom kadri da odole iskušenjima – poručuje Božović.

2 Komentari

  1. Ovi iz Ubnora ne odustaju iako ih 90 posto grada ne benda.Provaljeni su kao profitabilna organizacija a ogromna vecina ih je u Cpc,sto je nespojivo sa komunizmom.Naravno,svi znamo kakvo je misljenje Novljana o toj Nvo.

    4
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code