Početna Društvo Antifašisti obilježili 123 godine od rođenja Dr Sima Miloševića

Antifašisti obilježili 123 godine od rođenja Dr Sima Miloševića

8

Delegacija UBNOR-a i antifašista Herceg Novi položila je vijenac na spomen-ploču kuće u Kamenarima gdje je 5. septembra 1896.godine, prije 123 godine rođen Dr Simo Milošević.

Antifašistima i delegaciji Instituta Dr Simo Milošević u Igalu obratio se predsjednik UBNOR-a Branislav Božović:

O stručnim i profesionalnim uspjesima Dr Sima Miloševića, njegovim specijalizacijama u Hamburgu i Parizu, karijeri naučnika i profesora na Medicinskom fakultetu u Beogradu, njegovih 70 naučno-stručnih radova objavljenih u zemlji i inostranstvu, kompetentno i dostojanstveno su odali priznanje zaposleni u krugu Instituta u Igalu ispred biste, podsjetio je Božović.

Antifašisti su, kako je kazao,  posebno nadahnuti i ponosni na njegov revolucionarni predratni rad i doprinos NOP-u.

– U predratnoj Jugoslaviji od studentskih dana, kao predsjednik najveće studentske demokratske organizacije Jugoslavije, kao profesor Univerziteta uvijek je bio na strani naprednih ideja, borac za narodna prava, hapšen 1933. i 1939. godine. 1941.godine odmah je pristupio NOP-u, nije mu bilo teško lagodnost profesorskog i gradskog života zamjeniti puškom i po šumama i gorama staviti glavu u torbu,a svojim ogromnim medicinskim znanjem i iskustvom rukovodio je zdrastvenom službom pri Glavnom štabu NOP-a za Crnu Goru,Boku i Sandžak – istakao je Božović.

Kada je 26. novembra 1942. London gorio od njemačkih bombi, Moskva se tresla od tenkovskih armada Vermahta, Pariz, Brisel, Oslo…grcali u okupaciji Sila Osovine, dr Simo Milošević sa još 62 vijećnika, u oslobođanom Bihaću na parlamentarnoj sjednici AVNOJ-a postaje član Izvršnog odbora te prve Vlade u ratnim uslovima. Nosio je teret rata Neretve, Sutjeske, đe biva ranjen, zarobljen u selu Vrbnici kod Foče i zajedno sa pjesnikom Ivanom Goranom Kovačićem mučki ubijen od  četnika. Đe može biti veći poraz jedne ideologije:četničke od ubistva humanista, liječnika, pjesnika, kazao je između ostalog Božović.

8 Komentari

 1. Andricu,nije ti mjesto medju ovima.Znam kako privatno razmislja.Castan si i posten covjek.Ovi samo zloupotrebljavaju ime i dijelo pok Milosevica.

  7
  17
 2. Postovanje za clanove UBNOR-a HN, za njihovo zalaganje i pronosenje antifasisticke ideologije u Novom. Ovo su bili heroji, ne samo svog vremena, vec heroji koji nas obavezuju da sa ponosom i postovanjem govorimo o njihovim djelima. Da budemo ponosni istorijom, to je nas dug prema velikim ljudima poput Dr Milosevica. Drago mi je da vidim da se ovakva okupljanja organizuju, svaka cast!

  34
  2
 3. A pogle ekipe!!! Skupili se grobari hercegnovskih giganata Boke i Instituta da se zahvale Simu sto im je omogucio da naprave karijere u DrPSu.. sram vas i stid bilo..Pii!!

  52
  12
 4. Slava mu. To su bili ljudi I heroji, a ne ovi danasnji lupezi I bagra na prostoru cijele ex Yu. Od kad dodje demokratija, samo propast I pljacka.

  41
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code