Antikvarnica u Herceg Novom koja čuva prošlost

Antikvarnica u Herceg Novom koja čuva prošlost

6
Podijeli

Sakupljanje starih predmeta iz ljubavi i njihovo sređivanje, za ljubitelje antikviteta svojevrstan je hobi, međutim i „skupa igračka“, jer, ipak, svi koji bi željeli da se bave starinama, ne mogu to sebi priuštiti.

Stari komadni namještaja, satovi, nakit ili odjeća najčešće su u fundusima kolekcionara koji ne žale novca za „komad prošlog vremena“, a njihovo eventualno „oživljavanje“ – farbanje, lakiranje, ušivanje ili skidanje korozije, tretiraju se kao svojevrsna antistres terapija.

Picerija i restoran

Međutim, bračni par iz Podgorice, Olivera i Dragan Dragutinović, nastanjeni u Herceg Novom, ljubav prema starim stvarima, osim „hobija“, pretvorili su u posao od kojeg žive. Na Stepeništu 28. Oktobra, u Herceg Novom otvorili su antikvarnicu u kojoj praktično provode svo slobodno vrijeme.

Sa jedne strane, „hrabar“ potez, u vremenu kad mnogi mjesečnim primanjima „pokrivaju“ najosnovnije životne potrebe, međutim, za Radio Jadran pričaju da uspijevaju da opstaju i žive sasvim pristojno:

„Mi smo u Bandićima kraj Podgorice imali etno restoran sa antiknim stvarima, jer moj suprug već 20 godina skuplja antikvitete. To je njegova ljubav. Onda smo odlučili da restoran zatvorimo i otvorimo antikvarnicu. Prošli smo čitavo primorje, ali nekako smo osjećali da sa svim ovim stvarima pripadamo upravo Herceg Novom“, priča Olivera.

Kolekcija stvari koju posjeduju veoma je vrijedna, a zaljubljenici u starine u njihovoj antikvarnici mogu pronaći skoro sve, od nakita do namještaja.

Iako neke od „jeftinijih“ stvari vrijede polovinu ili trećinu prosječne plate, Olivera kaže da interesovanja ima, podjednako kao i kupaca:

„Mještani, Novljani, konstantno nam dolaze, oduševljeni što ovako nešto ima u gradu. Mi ne pretejerujemo sa cijenama i mislim da za svakoga ima po nešto“, kaže ona.

Kao pravi zaljubljenici u svoj posao, kaže da su sebe pronašli u sakupljanju antikviteta, ne razmišljajući previše o novcu. Ipak, uz našu opasku da mjesečne režije za život moraju da se izmiruju i kada prodaje nema, Olivera kaže:

„Mi samo radimo svoj posao. Od svega nam ostaje toliko da živimo normalno, ništa pretjerano. Važno nam je da interesovanja ima, da se stvari prodaju, kako bi mogli da nadopunjujemo kolekciju i nabavljamo uvijek nešto „novo“, kaže ona.
Najjeftiniji je nakit, koji se može kupiti za 20 eura, dok je najskuplja slika Paje Jovanovića, „Seoba Srba“, vrijedna preko 4 hiljade eura.

Skoro sve stvari u njihovoj antikvarnici stare su u prosjeku sto godina, 10 ili 20 godina manje ili više. Posebno ističu da je svaki komad originalan, slike nisu reprodukcije, a kad je riječ o mehaničkim stvarima, u funkciji su kao i prvog dana.
Evo, par komada koje je zapazio Radio Jadran:

1. Psiha za šminku iz doba baroka, sa Malte, stara 100 godina
2. Kredenac iz Bjelopavlića, star 100 godina,
3. Bauo iz doba Karađorđevića, star 95 godina,
4. Zlatni i srebrni ćemeri ( za mladu ), iz Risna, teški 350 i 180 gr,
5. Gramofon sa kurblom i „Blaumpunkt“ radiom iz 1939. god, iz Perasta,
6. Sto i komoda sa brazilskim mermerom iz ambasade srpskog poslanstva u Jordanu
7. Pisaća mašina Hermes, stara 80 godina
8. Kolekcija šivaćih mašina, starih 100 – 120 godina
9. Servis za ručavanje srpske slikarke Milene Pavlović Barili

6 Komentari

 1. Kako i đe se skupljaju stare stvari kad Bokelji to nikad ne bi dali ,ni prodali,jer im takve stvari,kao i kuća imaju dušu?Doduše ,poneko je i prodavao naslijeđe pošto zašto,jer ga nije stekao,ni za njega se vezao;Pripalo ga odjednom nešto,a nijesu stigli njegovi da mu prenesu ljubav….Mnogi sad i ne znaju kako su izgledale naše stare kuće,ali ima i onih koji ih u sebi nose kao nešto što nema cijenu,nema tih para,a mladi to teško razumiju.Živim da prenesem ljubav prema rodnoj kući , zemlji i domu svome,prema običaju,trediciji,jeziku,domovini,a možda je nekome to nerazumljivo,pare mi ne znače mnogo.

  3
  1
 2. Zamislite sad glavni trg ispunjen antkvarnicom, suvenirnicom, čokoladarnicom, dućanom muzičkih instrumenata i nosača zvuka, umjetničkih slika, berbernicom, vinotekom, modnom kućom, foto studijem, velikom knjižarom…. ma sadržaja je bezbroj ali, banke su ovdje valjda interesantnije

  21
 3. Našem gradu je nedistajala jedna takva prodavnica,svaka čast i hrabrost otvoriti nešto tako.Nadam se da će se i u našem gradu naći neki stari antikvitet da popuni vašu
  vrijednu kokekciju.

  18

Ostavite komentar

*

code