Antikvarnica u Herceg Novom koja čuva prošlost

Antikvarnica u Herceg Novom koja čuva prošlost

3039
6
Podijeli

Sakupljanje starih predmeta iz ljubavi i njihovo sređivanje, za ljubitelje antikviteta svojevrstan je hobi, međutim i „skupa igračka“, jer, ipak, svi koji bi željeli da se bave starinama, ne mogu to sebi priuštiti.

Stari komadni namještaja, satovi, nakit ili odjeća najčešće su u fundusima kolekcionara koji ne žale novca za „komad prošlog vremena“, a njihovo eventualno „oživljavanje“ – farbanje, lakiranje, ušivanje ili skidanje korozije, tretiraju se kao svojevrsna antistres terapija.

Picerija i restoran

Međutim, bračni par iz Podgorice, Olivera i Dragan Dragutinović, nastanjeni u Herceg Novom, ljubav prema starim stvarima, osim „hobija“, pretvorili su u posao od kojeg žive. Na Stepeništu 28. Oktobra, u Herceg Novom otvorili su antikvarnicu u kojoj praktično provode svo slobodno vrijeme.

Sa jedne strane, „hrabar“ potez, u vremenu kad mnogi mjesečnim primanjima „pokrivaju“ najosnovnije životne potrebe, međutim, za Radio Jadran pričaju da uspijevaju da opstaju i žive sasvim pristojno:

„Mi smo u Bandićima kraj Podgorice imali etno restoran sa antiknim stvarima, jer moj suprug već 20 godina skuplja antikvitete. To je njegova ljubav. Onda smo odlučili da restoran zatvorimo i otvorimo antikvarnicu. Prošli smo čitavo primorje, ali nekako smo osjećali da sa svim ovim stvarima pripadamo upravo Herceg Novom“, priča Olivera.

Kolekcija stvari koju posjeduju veoma je vrijedna, a zaljubljenici u starine u njihovoj antikvarnici mogu pronaći skoro sve, od nakita do namještaja.

Iako neke od „jeftinijih“ stvari vrijede polovinu ili trećinu prosječne plate, Olivera kaže da interesovanja ima, podjednako kao i kupaca:

„Mještani, Novljani, konstantno nam dolaze, oduševljeni što ovako nešto ima u gradu. Mi ne pretejerujemo sa cijenama i mislim da za svakoga ima po nešto“, kaže ona.

Kao pravi zaljubljenici u svoj posao, kaže da su sebe pronašli u sakupljanju antikviteta, ne razmišljajući previše o novcu. Ipak, uz našu opasku da mjesečne režije za život moraju da se izmiruju i kada prodaje nema, Olivera kaže:

„Mi samo radimo svoj posao. Od svega nam ostaje toliko da živimo normalno, ništa pretjerano. Važno nam je da interesovanja ima, da se stvari prodaju, kako bi mogli da nadopunjujemo kolekciju i nabavljamo uvijek nešto „novo“, kaže ona.
Najjeftiniji je nakit, koji se može kupiti za 20 eura, dok je najskuplja slika Paje Jovanovića, „Seoba Srba“, vrijedna preko 4 hiljade eura.

Skoro sve stvari u njihovoj antikvarnici stare su u prosjeku sto godina, 10 ili 20 godina manje ili više. Posebno ističu da je svaki komad originalan, slike nisu reprodukcije, a kad je riječ o mehaničkim stvarima, u funkciji su kao i prvog dana.
Evo, par komada koje je zapazio Radio Jadran:

1. Psiha za šminku iz doba baroka, sa Malte, stara 100 godina
2. Kredenac iz Bjelopavlića, star 100 godina,
3. Bauo iz doba Karađorđevića, star 95 godina,
4. Zlatni i srebrni ćemeri ( za mladu ), iz Risna, teški 350 i 180 gr,
5. Gramofon sa kurblom i „Blaumpunkt“ radiom iz 1939. god, iz Perasta,
6. Sto i komoda sa brazilskim mermerom iz ambasade srpskog poslanstva u Jordanu
7. Pisaća mašina Hermes, stara 80 godina
8. Kolekcija šivaćih mašina, starih 100 – 120 godina
9. Servis za ručavanje srpske slikarke Milene Pavlović Barili

6 Komentari

 1. Kako i đe se skupljaju stare stvari kad Bokelji to nikad ne bi dali ,ni prodali,jer im takve stvari,kao i kuća imaju dušu?Doduše ,poneko je i prodavao naslijeđe pošto zašto,jer ga nije stekao,ni za njega se vezao;Pripalo ga odjednom nešto,a nijesu stigli njegovi da mu prenesu ljubav….Mnogi sad i ne znaju kako su izgledale naše stare kuće,ali ima i onih koji ih u sebi nose kao nešto što nema cijenu,nema tih para,a mladi to teško razumiju.Živim da prenesem ljubav prema rodnoj kući , zemlji i domu svome,prema običaju,trediciji,jeziku,domovini,a možda je nekome to nerazumljivo,pare mi ne znače mnogo.
  3  1
 2. Zamislite sad glavni trg ispunjen antkvarnicom, suvenirnicom, čokoladarnicom, dućanom muzičkih instrumenata i nosača zvuka, umjetničkih slika, berbernicom, vinotekom, modnom kućom, foto studijem, velikom knjižarom…. ma sadržaja je bezbroj ali, banke su ovdje valjda interesantnije
  18  0
 3. Našem gradu je nedistajala jedna takva prodavnica,svaka čast i hrabrost otvoriti nešto tako.Nadam se da će se i u našem gradu naći neki stari antikvitet da popuni vašu
  vrijednu kokekciju.
  17  0

Ostavite komentar

*

code