Početna Društvo Apel Direktorata: Novi kišni val, smanjiti rizik od poplava

Apel Direktorata: Novi kišni val, smanjiti rizik od poplava

5

Direktorat za vanredne situacije apelovao je na građane da preduzmu neophodne mjere, kako bi se umanjio rizik od eventualnih poplava, imajući u vidu da se narednih dana očekuje novi kišni talas sa umjerenim do obilnim količinama padavina.

Kako su naveli, Direktorat i ostali subjekti u sistemu zaštite i spasavanja su i dalje u pripravnosti i prate razvoj situacije na terenu i spremni su da svim raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim kapacitetima odgovore na eventualnu novu situaciju, navodi se između ostalog u saopštenju.

Štete u Budvi, Petrovcu, Tivtu…

Nevrijeme nije poštedjelo ni Crnogorsko primorje. Kako prenosi portal Vijesti, veliki valovi uništili su inventar na plaži Brijeg od Budve ( Ričardova glava), a šteta je napravljena i u Rafailovićima.  Talasi su „nosili sve pred sobom“ i u Čanju i Petrovcu.

U tivatskom naselju Gradiošnica, vjetar je oborio visoko stablo i oštetio skupocjeni automobil marke Audi. Zbog toga su iz tivatske Službe zaštite i spasavanja apelovali na građane da dobro paze gdje parkiraju, naročito ne ostavljajući automobile ispod starih i visokih stabala, koje jak vjetar svakog trenutka može oboriti.

U Herceg Novom nije bilo posljedica, osim jedng stable koje je palo u Žvinjama, kažu nam u Službi zaštite i spasavanja.

Na cijelom Jadranu narandžasti ili crveni alarm

Područje Jadrana je od juče pod crvenim meteo alarmom. Dalmacija.danas  prenosi da se nivo mora podigao za oko pola metra, a situaciju dodatno otežavaju orkanski udari juga. Mnogi automobili su pod vodom. Slično stanje je u Omišu, gdje more dolazi na kafića na najvećoj gradskoj plaži. U Veloj Luci, kako prenose hrvatski portali, pala su čak 222 litra kiše po kvadratu, što znači da je u samo jedan dan pala skoro dvostruka prosječna mjesečna količina padavina.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je juče narandžasto upozorenje za dubrovačko područje. Navedeno upozorenje odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Takođe, zbog velikih količina kiše koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Zbog svega sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti, saopšteno je na sajtu Grada Dubrovnika.

5 Komentari

 1. I moliobih joj jedan apel za komunalnu policiju a pogotovo za zaposlene koji sluzbenim kolima idu po svoju djecu u Daso Pavicic da se ne prave ludi i gledaju blokiran saobracaj od bezobzirnih roditelja koji su sami na planeti i koji se zaustavljaju gdje stignu i blokiraju saobracaj nego da ih lijepo upozore da ne mogu da stoje i zauzmu saobracajnu traku ili se parkiraju pored puta da djeca moraju da se penju po ogradama jer ostali ne ce da sacekaju da djeca prodju. Imam vec par video zapisa gdje se vidi zloupotreba sluzbenih vozila koja sama po sebi nebi bila problem jer su ipak u pitanju djeca ali se uz to moze pomoci i ostalim roditeljima da mogu slobodno da funkcionisu i sto je naj vaznije da se spasu djeca koja se moraju sklanjat i penjat po ogradama i cesat o prljava kola da bi doslo ili otisla iz skole.
  Hvala

  35
 2. Moze li neko iz komunalne sluzbe da obidje vozila parkirana sa desne strane magistrale od glavne Autobuske stanice do zgrade Crvenog Krsta (Intermedica) jer im se od reda tockovi nalaze u kanalima za odvod padavina i trenutno su ogrome kolicine lisca natrpane i onda voda ide prema drugoj strani puta i pjesaci od kojih su mnogi djeca budu mokri od glave do peta. Nije poenta da ih pokaznjavate nego da ih upozorite i da se ocisti taj kanal.
  Hvala

  44
  • Baš gledam ta parkirana auta prije neki dan, i pitam se otkad se to smije uopšte tu parkirati…lijevi točkovi su im uglavnom na magistrali, a auta stoje nagnuta po 45 stepeni.

   22
   1
 3. A šta da preduzmu građani, kakve mjere, da se ne izlije Opačica? To treba Opština da preduzme, imaju stručnjake pa neka odluče da li produbiti korito rijeke na kritilnim mjestima, da li napraviti nasipe ili šta već. Prije nekoliko dana kad je pala prva obilnija kiša, Opačica se izlila i ponovo prijetila da poplavi kuće…

  37
  5
  • Preduzmite nesto cujete li da apeluju, smijenite ih kad ne znaju, pa nek dodje drugi ako on ne zna i njega smijeni, pa ce treci cinjet nešto nece apelovat na gradjane

   16
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code