Apel Instituta za biologiju mora: Zaštitimo palasture

Apel Instituta za biologiju mora: Zaštitimo palasture

3
Podijeli

Dok ovih dana vatra guta hektare šume i nisko rastinje, prijeti naseljima i podvodnom svijetu treba zaštita. Institut za biologiju mora iz Kotora apelovao je na sve ljubitelje i korisnike mora da ne izlovljavaju palasture, s obzirom da su one zaštićena vrsta.
Ujedno, apelovali su i na sve očevice da reaguju ukoliko vide da to neko radi namjerno ili iz neznanja.
Iz kotorskog Instituta podsjećaju da je palastura zaštićena vrsta, između ostalog i prema Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta.
– Na osnovu tog Rješenja, razvojne oblike, legal i gnijezda, zabranjeno je uklanjati sa njihovih staništa, oštećivati i uništavati, odnosno proganjati, uznemiravati, hvatati ili ubijati, a njihova staništa ne smiju se oštećivati ili uništavati.
Ovakve radnje moguće je obavljati jedino u naučno istraživačke svrhe, uz pribavljenju dozvolu Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako se palastura razmnožila opet u Boki?

Picerija i restoran

Palastura, najveća mediteranska školjka, “vratila” se u Boku prošle godine, nakon što je zbog nelegalnog izlova, ali i zagađenog mora skoro potpuno iščezla sa ovog dijela Jadrana. Jedna je od strogo zaštićenih morskih vrsta u zemljama EU. U zalivu Bok ima je na svim mjestima, u manjim ili većim količinama: u Đenovićima, Kumboru, kod Sv Stasija, Orahovcu… Mada, najgušća “jata” nalaze se upravo na potezu od rta Sv Neđelje do ulaza u Bijelu.
To nam potvrđuje i Boško Šupica, uzgajivač školjki, ronilac i sportski ribolovac iz Kamenara, koji na tom potezu, već deceniju, posjeduje i sopstvenu “plantažu” mušalja i kamenica:

“Naučni radnici u Institutu i dalje ne mogu da objasne uzrok zbog kojeg je povećan njen prirast, naročito na ovom dijelu. Na inicijativu nas nekoliko uzgajivača, ali i dr Vesne Mačić iz Instituta, koji obavlja monitoring, zahtijevali smo još prošle godine od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Morskog dobra, da se postave neke table, kojima bi se ukazivalo na značaj i zaštitu palastura. Međutim, iz Ministarstva smo dobili odgovor da to nije prioritet, jer nije riječ o komercijalnoj školjki, dok su nam u Morskom dobru tada kazali da im ta investicija nije u planu rada”, kaže Šupica.

On tvrdi da redovno upozoravaju ribare na zabranu njenog izlova, međutim, sva upozorenja i molbe slabo rezultiraju:

“Takođe, ni kontrole nema, jer nijedna lokacija nije zaštićena, iako je riječ o zaštićenoj vrsti. U međuvremenu primijetili smo pojavu još jedne “bisernice”, tzv. lastavice”, napominje on.

 

Palastura može biti duga preko metra

Palastura, ili lat. Pinna nobilis, najveća je školjka Mediterana, koja može dostići i preko metar dužine. Školjka je trouglastog oblika, blago zaobljena na širem dijelu dok je uži dio tzv. “špic” ukopan u dno.

Spolja je prekrivena izraslinama koje je štite od predatora, dok joj je unutrašnjost glatka i do pola prekrivena sedefom. Može se naći na dubini od nekoliko metara pa sve do 40-ak metara dubine i to na pješčano-muljevitom ili šljunkovito-raspadnom dnu. Takođe se veoma često može naći na mjestima obraslim travom posidoniom.

Iako nije dovoljno proučena, poznato je da posebna žlijezda kod palasture luči supstancu koja u dodiru sa vodom formira “končiće” slične onima koje proizvode mušlje. Takve niti joj omogućavaju da se što bolje pričvrsti za dno u koje je ukopana, te je ovo i razlog što je veoma teško izvući veći primjerak ove školjke iz mora.

3 Komentari

  1. Kad sam bila dijete,periski je bilo bezbroj.Desetljecima ih nema,ove godine su ponovo pocele,u Bijeloj ih ima dosta,djeca ih vade,lome i unistavaju.Bez zvanicne zastite ovih skoljki i visokih kazni -ne mogu se spasiti.

    11
    1
  2. Nije dovoljno apelovati! Stavite vidljive i velike table na plažama sa izraženeom opomenom i mogućnosti kažnjavanja gdje god su palasture obnovile kolonije: Njivice, Igalo, Kamenari, Tivat… Na svakoj plaži ako inspektor prošeta naći će palasture uz ostale školjke i ježeve pored peškiira turista i domaćih koji možda i ne znaju da je zaštićena.

    18

Ostavite komentar

*

code