Početna Društvo APEL MUP-a: Službe da budu spremne za nevrijeme tokom noći i sjutra

APEL MUP-a: Službe da budu spremne za nevrijeme tokom noći i sjutra

1

Zbog pada temperature, kiše i snijega koje je najavio Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Direktorat za vanredne situacije apeluje na nadležne službe da podignu nivo operativne spremnosti. Najavljeni meteorološki uslovi, kako su kazali, mogu usloviti zaleđivanje kablova, otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema i bitno uticati na svakodnevne aktivnosti.

– Shodno upozorenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, u kome se navodi da se danas do kraja dana očekuje nagli prodor atmosferskog hladnog fronta koji će usloviti nagli pad temperature, intenzivnije padavine i nagli prelazak kiše u snijeg u sjevernim predjelima, a kasno tokom noći i sjutra ujutru i na jugu u višim predjelima prelazak kiše u snijeg, Direktorat za vanredne situacije apeluje na nadležne službe da podignu nivo operativne spremnosti – navodi se u saopštenju MUP-a.

Direktorat za vanredne situacije je preko Operativno komunikaciong centra 112 poslao upozorenje gradonačelnicima i predsjednicima opština, službama zaštite i spašavanja, Direkciji za saobraćaj, Upravi policije, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Elektroprivredi Crne Gore, Crnagora putu A.D., Upravi pomorske sigurnosti, Upravi za šume, Nacionalnim parkovima, Aerodromima Podgorica i Tivat, Aerodromima Crna Gora A.D., Crnogorskom elektroprenosu, CRBC-u, Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu da podignu operativni nivo spremnosti i stave svoje resurse u pripravnost za reagovanje u ovakvim situacijama.

Iz MUP-a podsjećaju, shodno informaciji Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, da se večeras tokom noći (ponedjeljak na utorak) naročito poslije ponoći očekuje naglo jačanje sjevernog vjetra, a sjutra (utorak) vrlo jaki udari sjevernog vjetra koji će imati olujni karakter, a duž obale olujni udari bure.

– Zbog naglog prelaska kiše u snijeg, naglog pada temperature i jačanja sjevernog vjetra može doći do pojava zaleđivanja na kablovima dalekovoda, kao i do njihovog potencijalnog preopterećenja. Padavine sjutra tokom dana postepeno prestaju, ali će biti prisutan vrlo jak sjeverni vjetar. Ovi meteorološki uslovi potencijalno mogu imati značajan uticaj na zahvaćenom prostoru, sa uslovima za otežano funkcionisanje (potencijalno može doći i do prekida) infrastrukturnih sistema i mogu ostvariti bitan uticaj na svakodnevne uobičajene aktivnosti – zaključuje se u saopštenju.

1 komentar

  1. Opet nesprni, iako je prognoza za zadnja 3 dana najavljivala nevrijeme!

    Totalno neprofesionalno od strane službi. Zbog čega postoji Hidrometeorološki i koja mu je funkcija (obavjestavanje?)

    Šta će nam “Micev” kada su sve online prognoze dale alarm za olujmu buru danas?

    1
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code