Apel: Ne palite gume za 1. maj

Apel: Ne palite gume za 1. maj

3
Podijeli

Gusti crno-sivi dim sa brda i uzvišenja od zapaljenih guma često je prethodnih godina pratilo prvomajske praznike. “Zabava” koja nije spojiva sa proslavom 1. maja u čiju čast se praktikuje, veoma je štetna po zdravlje i životnu sredinu.

Iz Agencije za zaštitu Orjena pozivaju građane da praznične dane iskoriste uživajući u prirodi na Orjenu i hercegnovskom zaleđu, ali bez paljenja guma. Toksična isparenja koja se tom prilikom ispuštaju u vazduh, dokazano su kancerogena. Takođe, pepeo koji ostaje na mjestu paljenja je pun otrova koji se unosi u tlo i zagađuje ga.

Picerija i restoran

– Ovaj apel vas ne ograničava da uživate i družite se na nekom od brojnih izletničkih mjesta na Orjenu ili u podorjenskim selima, vodeći računa da za sobom ne ostavljate biološki i druge vrste otpada. Tu smo samo da podsjetimo da i ovom prilikom sačuvamo sebe, njegujući i poštujući prirodu – poručili su iz Agnecije za zaštitu Orjena.

Kao dan radnika Prvi maj je počeo da se slavi jos 1889. godine u znak sjećanja na velike radničke proteste u Čikagu. Međutim, proslava Prvog maja vodi porijeklo još iz starog Rima kada su se održavale razne svečanosti u čast Flore i Maje, boginje prirode, plodne zemlje i biljaka. Pored paganskih i hrišćanski praznici koji se slave u proljeće simbolizuiju obnovu života, oličenu u obnovi prirode.

3 Komentari

  1. Divljaluk, koji blage veze nema sa prvomajskim vatrama koje su se palile u vrijeme socijalizma. Kad prvi plati kaznu od 100 eura, prestaće divljanje.

    2
    2

Ostavite komentar

*

code