Početna Uncategorized Apel posjetiocima Orjena: Zbog mogućih novih potresa u zaleđu i odranjanja, izbjegavati...

Apel posjetiocima Orjena: Zbog mogućih novih potresa u zaleđu i odranjanja, izbjegavati strme terene

0

Zbog postojanja mogućnosti za novim potresima u novskom zaleđu, posjetioci Parka prirode Orjen narednih dana trebalo bi da obrate posebnu pažnju na teren po kojem se kreću radi sopstvene bezbjednosti, upozoravaju iz Parka prirode Orjen.

Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Kako informišu, trebalo bi izbjegavati strme, krševite padine i naročito speleološke objekte.

„Ta mjesta su potencijalno opasna prilikom zemljotresa zbog mogućnosti urušavanja stijenske mase većeg ili manjeg obima. Naime, nakon prvog zemljotresa, zabilježenog u subotu u ranim jutarnjim satima, sa epicentom upravo u masivu Orjena, magnitude 4.5 prema Rihteru i nekoliko naknadnih, manje snage, seizmolozi vjeruju da jačih zemljotresa od početnog neće biti, ali ističu da u njihovom predviđanju nema toliko strogih pravila da bi se to moglo i garantovati“, navodi se u saopštenju uprave.

Podsjećamo da je Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju juče, 27. juna 2021. godine, u 15 časova i 41 minut registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 8 km sjeveroistočno od Kruševica (Crna Gora). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 3.2 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od V stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 9 km.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code