Apel privrednicima i građanima: Održavajte čistoću grada, otpad odlažite od 21 do...

Apel privrednicima i građanima: Održavajte čistoću grada, otpad odlažite od 21 do 6 sati

14
Podijeli

Opština Herceg Novi, Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju i preduzeće „Čistoća“ apeluju na privrednike da se pridržavaju Odluke o održavanju čistoće, te da otpad koji proizvedu odlažu na odgovarajući način u predviđenim terminima.

– Uslijed sve većeg broja turista u našem gradu i povećanog obima posla ugostiteljskih i privrednih objekata, povećane su i količine proizvedenog otpada, koje su protekle nedjelje na dnevnom nivou bile 5-7% odsto veće nego lani.

Picerija i restoran

Zato molimo prevrednike da savjesno odlažu otpad, na za to određenim mjestima i na predviđen način, te tako daju direktan doprinos održavanju čistoće na javnim površinama – navodi se u apelu.

Radnici preduzeća „Čistoća“ i službenici Komunalne policije su prethodnih dana dijelili informativni materijal o načinu odlaganja otpada, posebno u trgovinama i ugostiteljskim objektima. Ovo se ujedno smatra i preventivnom opomenom.
Prema opštinskoj Odluci o održavanju čistoće, od 1. juna do 30. septembra predviđeni period za iznošenje kućnog i otpada iz poslovnih objekata je od 21 do 6 sati.

Takođe, prema članu 30. Odluke o održavanju čistoće, zabranjeno je, između ostalog, bacati hartije i druge otpatke van korpe, posude za smeće ili na drugi način stvarati nečistoću, svojevoljno premještati posude za smeće, kao i koristiti javne površine za smještaj robe, ambalaže, starog namještaja ili na te površine bacati ili na njima držati smeće, zemlju, građevinski materijal, šut, građu, zeleni otpad i slično.

Kazne propisane za nepridržavanje odredba Odluke o održavanju čistoće za pravna lica su od 150 do 1500 eura, za odgovorno lice u pravnom licu u visini do 1000 eura, a za preduzetnike i do 3000 eura – podsjećaju iz lokalne uprave.

14 Komentari

 1. Tesko nama sa ljudima koji su odgovorni za cistocu ovoga grada sve dotle dok ih sami gradjani uce i predlazu kako da se rade osnovne stvari kada je rec o smecu. Da li su oni totalni laici ili je nesto drugo u pitanju? Pa da su zavrsili i samo kurseve iz cistoce, do sada bi trebali da znaju koje sve opasnosti pruza neadekvatno rukovanje ljudskim smecem. Naprimer: Samo kante sa poklopcima dolazi u obzir i sta mislite zasto? Zasto konacno ne evidentirate i ispostavite racune kako citavoj Toploj III tako i svim ostalima jer svaki stanovnik proizvodi smece. Mnoga nova domacinstva tu zive i vise od 20 godina, imaju izgradjene velelepne kuce a ne placaju smece!! Da li su to partijski poeni? Egoizam pojedinaca? Zar nije vec vreme da pocnemo da cistimo prvo u svojoj kuci pa i u svome gradu, pa kada svoja ponasanja dovedemo sami u red, tek onda cemo moci da menjamo i one za koje smatramo da nisu “cisti”. Dotle ne. Ko je nama kriv sto nam je grad ( sa uzom i sirom okolinom prljav i smrdi smece, smrdi pogresno zapoceta kanalizacija, smrde nam septicke jame koje se ne prazne itd??

 2. sto je sa selekcijom otpada.Na pojedinim lokacijama kontejneri uopste nijesu označeni za koju vrstu otpada su.I sto da se radi kad uveče, poslije 21 sat, svi kontejneri budu prepuni.Da bacimo smeće pored njih, na ulicu, ili ga vratimo kući?

 3. Isto tako apel “Cistoci” da ne vozi kamion pun otpada Po setalistu za vrijme rucka i vecere!!! Da ne bi gosti u restoranima koji su tik uz setaliste sa gadjenjem i u smradu bacali svoj obrok. Bolje da dozvole restoranima da uz adekvatno upakovani otpad odlozi u kontejnere (adekvatne sa poklopcem) i odatle kamionom da odvoze a ne KAMIONOM kroz setaliste. A otpad sa setalista se moze i na mnogo blazi nacin ukloniti. Svakako taj veliki kamion Samo jos vise zaprlja.

 4. Odlazu gradjani uglavnom propisno, cak i plasticne flase u zato predvidjen kontejner pa kad se napunii istresu ga u kamion i zdrobe zajedno sa ostalim otpadom. Toliko o selektivnom odlaganju.

  10
  1
 5. Pogledajte stepeniste pored Kanli kule i istocno i zapadno. Jad i bikeda a turisti to gledaju svaki dan. Sto rade ocaj Bonic i Crnogorcevic. Zapusteno godinama i prije ovih i dabas.

  13
  1
 6. Kako će gradjani održavat čistoću grada,što je s vama?Imamo plaćene službe da to rade i da organizuju,a druge službe da sprovode zakon i propise.

  13
  4
 7. Kako kada Cistoca sa rivijere smece kupi jednom u 5 dana. Smanjuju broj kontejnera…smece se gomila a Bonic se ne cuje. Ne cuje se ni Djurovicka a iz te firme je dosla.

  12
  1
 8. Apel Vama Gospodo fotejasi, kupite kante sa poklopcima.Smrdi na sve strane na ovoj vrucini.Kad setate po raznim sjednicama i sastancima pogledajte kako su problem otpada rijesile druge opstine ili drzave.Naucite nesto.Iako bi, da je srece , trebali da znate osnovne pojmove sakupljanja i cuvanja otpada.Prvi i osnovni princip je KANTA SA POKOPCEM. Jeste malo skuplja i ne moze se nista staviti u svoj spag ali je rjesenje nasih svakodnevnih problema oko smeca.I manje smrdi.

  15
  2
 9. Na Kruševice i Mokrine novi plastični kontejneri a kod galeba i na Novosadsku metalni.
  Pa u 06,30 kad ga prazne svi gosti Hotela Vojvodina skoče sa kreveta.
  Možda su na Mokrine potrebniji ti tihi plastični kontejneri.

  18
  2
 10. Komunalna policija i inspekcija bi trebala da upozori i kažnjava vlasnike restorana i većih marketa zbog bacanja i odlaganja smeća na neadekvatan način, ili da im se omoguće odgovarajuće kante ili kontejneri gdje će se odlagati ulje iz restoranskih fritezA,gnjilo i staro voće i povrće iz marketa staro meso itd… To poslije mačke i psi lutalice razvlače po cijelom naselju Topla 2

  18
  1
 11. Grad nikad prljaviji,!
  Apelujte da omladina ne zapišava žive ograde i zidove! Da umišljene gospodje čiste iza svojih kućnih mučenika! Da robkinje koje rade po buticima i kladionicama ne bacaju ćikove na ulicu! Da se u parku ispod Titove vile postavi policajac da sprečava vršenje i velike i male nužde dje ko stigne! Da se izda proglas da se narod kupa jer sramota je da se mnogi “čuju” u vremenu kad je sapun 30 centi, a more ispred nosa i toliko bazena. Da ovi vajni turisti ne kuvaju po terasama stambenih zgrada gulaše i ne prže ćevape! Da se u gradskim autobusima izvrši kontrola čistoće jer su to postali pokretni kontejneri koji truju. Da taksisti peru zube i progrguću malo sirćeta kroz grlo…
  Daje za ime Boga, pa dvadeset prvi je vijek!!

  28
  2
 12. Prvo vi ocistite ulicu Dr.Svetozara Zivoinovica (okosite i operite )pa ce nasa dvorista doci do izrazaja.Mozda i ne treba i tako od Igala do nas NE POSTOJI ulicna rasvjeta,a od smrada taloznika (koji ne radi ,kazu nove vlasti) i ne izlazimo u dvorista .Dobro dosli dragi turisti!!!!!

  6
  2
 13. Apel “Čistoći” da ne voze kamione šetalištem u najudarnijem terminu kada najviše turista šeta, gura malu djeu u kolicima, vraća se sa plaža a to je obično između 19:30 i 21:00 i da smećare saniraju da ne toči glib iz njih po ulicama.

  27
  1

Ostavite komentar

*

code