Apel: Provedite praznike bez petardi i pretjerivanja u hrani i alkoholu

Apel: Provedite praznike bez petardi i pretjerivanja u hrani i alkoholu

5
Podijeli

Novogodišnje praznike, pored euforije, ukrasa, poklona obilježava i upotreba pirotehničkih sredstava. Najčešće su u rukama djece, koja ih  mješaju sa igračkama. Na opasnosti od njihove upotrebe upozorava ljekarka i koordinatorka jedinice za Hitnu medicinsku pomoć Herceg Novi, dr Zorica Lalatović.

– Apelujem na roditelje, da se prije nego što se odluče da kupe djeci petarde, prisjete da zbog eksplozije petarde mogu biti amputirane šake, odstranjeni prsti, povrijeđene oči i opečeni dijelovi lica. Različiti su načini povrjeđivanja. Obično je to u igri, gdje djeca dolaze u kontakt sa eksplozivnim napravama, a nemaju nikakvog iskustva u rukovanju, pri čemu zadobijaju povrede. One mogu biti naizgled bezazlene, ali od tih posljedica mogu ostati  invalidi – upozorava dr Lalatović.

Picerija i restoran

U nekim situacijama takve povrede mogu ugroziti život, u zavisnosti od zahvaćenog dijela tijela djeteta. Kod eksplozinvih povreda šake stradaju ne samo prsti, već i meka tkiva, krvni sudovi i kosti. Naša sagovornca opominje i roditelje da ne dopuštaju djeci korišćenje pirotehničkih sredstava.

Praznici ne mogu proći bez bogate trpeze i dobrog raspoloženja koje često vodi i do “čašice viška”, a zatim i do posljedica i griže savjesti, opominje dalje dr Lalatović.

– Prekomjerni usnos hrane i pića je redovna pojava, pa zdravstveni radnici imaju pune ruke posla u prazničniom danima. Kako bi se izbjegle stomačne tegobe narednih dana, savjeti ljekara podrazumjevaju da se uzimaju češći a manji obroci, da se hrana konzumira polako i da se alkohol pije umjereno i nikako na gladan stomak. Svako pretjerivanje u hrani i piću može biti opasno, prije svega za hronične bolesnike, dijabetičare, osobe sa povećanom masnoćom u krvi, kardiovaskularnim bolesnicima i osobama sa oboljelom jetrom – navodi dr Lalatović.

Ona savjetuje hroničnim bolesnicima tri glavna obroka i dvije užine između, kao i ne uzimanje hrane 3 sata prije odlaska u krevet, da se ne bi opteretio digestivni trakt. Za one koji pretjeraju sa masnom hranom, ona preporučuje da nakon praznika uzimaju isključivo laku hranu, supe, prokinetike koji potpomažu varenje i smanjuju osjećaj mučnine.

– Kada je riječ o alkoholu, treba piti umjereno. Jedna čašica aperitiva i dvije čaše vina bile bi neki optimum uz ručak ili večeru. Čašica više dovodi do stomačnih problema, mučnine, povraćanja i naravno, saobraćajnih problema, pri čemu napominjem da je alkohol čest krivac za saobraćajne nesreće. Zbog toga je preporuka, tokom ovih praznika i veselja, da vozač koji pije ne sjeda za volan, već da uzme taksi – objašnjava ona.

Za sve koji u toku dočeka Nove godine, ipak, pretjeraju sa alkoholom, dr Lalatović preopručuje što veći unos tečnosti, odnosno vode, zelenog čaja ili čaja od nane, kako bi se detoksikovao organizam.

5 Komentari

 1. Upravo prošli pored prodavnice za prodaju pirotehničkih proizvoda na autobuskoj stanici.Za koga je ova priča.i da li nas ovo neko i dalje obmanjuje lažnim apelima.

  9
  1
 2. Kad narodu nije zao para da baci za petarde ,meni nije zao kad fale prsti zbog petardi.
  Kupite dijeci voca ili platite racune a ne da bacite na pucnjavu. Nije li nam dosta pucanja svakodnevnog vec nam jos treba??

 3. Zabranite prodaju Dok su nasi iz Hn drzali prodavnice piljare i td nije se smjelo prodavat petarde itd a kad su vam Podgoricani sve preuzeli onda se javno prodava piraterija ???

  16
  1

Ostavite komentar

*

code