APEL VLADI: STRANI INVESTITORI DA ANGAŽUJU CRNOGORSKU OPERATIVU

APEL VLADI: STRANI INVESTITORI DA ANGAŽUJU CRNOGORSKU OPERATIVU

140
0
Podijeli

yu-briv_pressU izgradnji najavljenih velikih projekata u Crnoj Gori Vlada u razgovoru sa stranim investitorima treba da preporuči domaću građevinsku operativu, pogotovo one kompanije koje su spacijalizovane za određene poslove i u njima stalno potvrđuju uspjeh. Ovaj apel upućen je sa jučerašnjeg press-a u Podgorici kotorske kompanije “YU BRIV” . O tome su govorli vlasnik “Yu Briv”-a, Vojo Bujković, prof. dc.  Građevinskog fakulteta Zvonko Tomanović i arh. Mladen Krekić.

– Poziv Ministarstva održivog razvoja i turizma da “GRADIMO ZAJEDNO”  trebalo bi da znači objedinjavanje  stručno-tehničke i kadrovske kapacitete i osposobljenost građevinske operative Crne Gore u realizaciji značajnih planiranih investicija. Izgradnja auto-puta, turističkih objekata, brze ceste oko primorskih gradova su samo neki. Neophodno je da država pruži podršku angažovanja građevinske operative Crne Gore u realizaciji tih projekata. To bi imalo višestrukog značaja. Bila bi sačuvana građevinska operativa naše države. Uposlenost domaće radne snage bila bi povećana. Značajan prihod ostvaren od realizacije takvih projekata bi ostao u našoj zemlji –  ocjenili su učesnici press konferencije.

Picerija i restoran

Osim toga crnogorska operativa sa velikim graditeljskim iskustvom bi u dogledno vrijeme mogla biti prisutna i na regionalnom graditeljskom tržištu.

Prof. dc Zvonko Tomanović je ukazao i na značaj novih projekata čiju izgradnju ranije studenti nisu imali prilike da prate. A sada je izgradnja mostova, temelja u moru, gatova, nešto što je obavezna i dobra studnetska praksa.

-U “Yu Briv”- u smo blagovremeno uočili da je cilj Crne Gore kao Mediteranske zemlje da valorizuje svoj obalni prostor inkonporiran u svim strateškim planskim dokumentima. Razvoj kompanije usmjeren je zato ka jednom od strateških državnih ciljeva, izgradnji novih nautičkih i lučkih sadržaja – kazao je Vojo Bujković, vlasnik firme – jednog od lidera na građevinskom tržištu Crne Gore, posebno u izgradnji luka, marina, podvodnih ispusta, podvodnih vodovodnih i kanalizacionih sistema.

Visokoobrazovani stručni kadar kompanije, u saradnji sa  iskusnim stručnjacima iz zemlje i inostranstva dokazuju izgrađeni izuzetno složeni arhitektonski objekti. Tehnička opremljenost kao preduslov uspješne realizacije projekata, je druga poslovna vodilja kompanije. Tako je hidrograđevinsku flotu “Yu briv”- a prije nekoliko dana upotpunila  plovna dizalica “Birina” jedna od najvećih te vrste na Jadranu. Dizalica Birina od 660 bruto tona maksimalne nosivosti do 100 tona pruža mogućnost dizanja i montaže teških tereta. Svoj značaj u izgradnji u Crnoj Gori već je iskazala gradnjom gatova 3 i 4  u marini Porto Montenegro.yu-briv_dizalica1

Bujković je podsjetio i na druge kapitalne infrastrukturne objekte, kojim s e ponose: sanacija jalovišta rudnika olova i cinka u Mojkovcu, kojom su dali značajan doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine,izgradnja saobraćajne infrastrukture, III trake magistralnog puta Budva – Bar, Petrovac Rafailovići, III trake magistralnog puta Tivat – Herceg-Novi, Lepetani i Kamenari,rekonstrukcija otvorenog plivačkog bazena u Herceg-Novom, koji je izuzetan građevinski i arhitektonski poduhvat.

– Sa ponosom ističemo izvedene radove na I Fazi marine Porto Montenegro, Gatova 3 i 4 sa izradom muring sistema. Danas novoizgrađene gatove 3 i 4 dužine preko 700 metara u marini Porto Montenegro, krase mega jahte dužine i preko 100 m, što ni jedna marina na Mediteranu ne može da pruži – istakao je Bujković.

“YU BRIV” odlično sarađuje sa građevinskim i trgovačkim firmama iz Crne Gore u kojima je zaposleno preko 1.500 radnika različitih profila, pretežno crnogorskih državljana.

Na pressu s e čulo i da ostale građevinske kompanije Crne Gore dokazuju svoju stručnu i tehničku opremljenost i da mogu izvoditi i najsloženije građevinske poduhvate. Iza njih stoje izuzetni infrastrukturni i drugi građevinski poduhvati. Zato taj potencijal treba iskoristiti prilikom buduće gradnje najavaljenih velikih investicionih poduhvata koje će finansirati strani ulagači – poručili su ugledni stručnjaci i predstavnici “Yu Briv”- a.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code