Početna Društvo Apel za pomoć Dejanu Ahmetoviću oboljelom od epilepsije

Apel za pomoć Dejanu Ahmetoviću oboljelom od epilepsije

1

NVO Banka hrane pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za porodicu Ahmetović iz Herceg Novog, odnosno petnaestogodišnjeg Dejana koji boluje od epilepisje.

Sa dijagnostikovanom epilepsijom specifičnog tipa, Dejan je prinuđen da pije kombinovanu terapiju, koju Fond za zdravstveno osiguranje ne pokriva u potpunosti. Od svih ljekova koje koristi, najskuplji je OSPOLOT, koji se do sada nije mogao kupiti u Crnioj Gori, a cijena kutije sa 50 tableta od 200mg, što je doza koju Dejan pije 2 puta dnevno, je 360 američkih dolara, s tim što je jedna kutija lijeka dovoljna samo za 25 dana. Do sada se ova porodica snalazila na različite načine.

Picerija i restoran

– Njihovoj teškoj situaciji na ulici malo ko vjeruje. Pomagali su pojedinci, ali ovaj problem zahtijeva uključivanje široke zajednice. Banka Hrane je svojim istraživanjem uspjela da pokrene više različitih akcija za unesrećenim porodicama na koje je država zaboravila. Ovo je jedan od primjera zanemarivanja socijalne i zdravstvene zaštite unesrećenog dječaka. Njegovo liječenje nije kratkotrajno – navode iz NVO Banka hrane.

Dejan Ahmetović je treće od šestoro djece iz nevjenčane zajednice Ahmetović Veska i Adžović Senade. U jako trošnom kućerku, koji se tako teško može nazvati, žive svih osmoro članova ove porodice. U kući smo naišli na besprekornu čistoću i urednost.

Sakupljanjem sekundarnih sirovina Vesko hrani svoju porodicu. No to nije dovoljno za podizanje šestoro djece: Dragane od 18, Peđe od 16, Dejana od 15, Jovice od 13, Danijele od 9 i Dalibora od 4 godine.

Nadoknadom za majke sa 3 i više djece od 140 eura i Dejanovom pomoći za tuđu njegu i pomoć od 63 eura, ova porodica pokušava da poboljša jako lošu materijalnu situaciju u kojoj se nalazi.
Jednokratna pomoć može vrlo malo da uradi u ovom slučaju. Apoteka u Domu zdravlja Herceg Novi uspjela je da naruči 3 kutije OSPOLOTA za Dejana.

Banci Hrane nije poznato da li će Dejan nastaviti da od države dobija lijek koji mu je neophodan, jer 3 kutije pokrivaju ravno 75 dana terapije.

Iscrpljena bolešću, ova osmočlana porodica mora da nastavi da živi i nakon tih 75 dana. Dejanova braća i sestre treba da nastave školu, pa Banka Hrane apeluje na građane da se jedan vid pomoći ovoj porodici pruži i kroz udžbenike i pribor za školu.

Njihov trošan kućerak, ali besprekorno čist, mogao bi se dovesti u red, makar da se krov popravi i zakrpe rupe u zidovima, što će svakako biti daleko od idealnog, ali im kuća neće prokišnjavati i neće im bura biti redovan gost pa će se moći zagrijati u hladnim zimskim danima.

Svi oni građani koji drugačije ne mogu pomoći, a to žele, mogu donirati pomoć na račun CKB banke 510220998026798209. Racun je od Adzovic Senade, majke.

Oni koji žele pomoći na drugi način, mogu od Banke hrane dobiti kontakt telefon porodice putem tel. 069495680, kao i maila bankahranepg@gmail.com ili u inboxu na fb stranici.

1 komentar

  1. Da svako u radnji ostavi na primer po 20 centi..sa namenom za ovo dete…I porodicu,svaki dan ,gde je protok ljudi jako velik..sakupilo bi se I vise nego dovoljno.Treba ideja I da stigne u prave ruke,a ovom detetu je neophodna terapija.
    A mnogi ce dati I vise od toga,a I to malo bi bilo sjajno kad bi svako dao ..postaviti u sve pridavnice I to bi bilo resenje.
    Napisati bas taj mali iznos I onda nikog nece biti sramota da stavi malo,a zrno po zrno pogaca I u prave rucice.
    Svako dobro dobri ljudi.

    27

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code