Početna Oko nas Tivat Apel za pomoć: Izgorjele kuće 7 porodica Roma i Egipćana

Apel za pomoć: Izgorjele kuće 7 porodica Roma i Egipćana

2

U naselju Lovanja, koje se nalazi na granici Opština Tivat i Kotor, u sinoćnjem požaru, 7 porodica, četrdeset dvoje članova, od kojih je 30-oro djece, Roma i Egipćana, ostalo je bez krova nad glavom.

Direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha obratio se zahtjevom za hitno reagovanje i pomoć porodicama, na 14 relevantnih adresa, ali ovim putem i domaćoj i međunarodnoj javnosti.

– Požar je uništio svuu njihovu imovinu. U akciji gašenja učestvovalo je 12 vozila sa kompletnim jedinicama vatrogasaca iz Tivta i Kotora. Naši saradnici i aktivisti iz lokalnih udruženja obišli su danas porodice i ustanovili da praktično osim odjeće i obuće koje su imali na sebi, nisu ništa drugo uspjeli da sačuvaju od požara – navodi Jaha.

Porodice su za sada obišli samo predstavnici Centra za socijalni rad.

RE porodice očekuju urgentnu pomoć nadležnih organa u obezbjeđivanju odjeće, hrane i  smještaja. U ovom momentu porodice ne znaju gdje će noćiti.

Od ukupno četrdeset dvoje članova, 35-oro su crnogorski državljani, većinom sa prebivalištem u Kotoru, a troje je zaposleno u Komunalnom preduzeću u ovom gradu, napominje Jaha.

Zahtjev za pomoć iz NVO Mladi Romi uputili su: Opštinama Tivat i Kotor, Ministarstvu unutrašnjih poslova-Direktoratu za vanredne situacije, Centrima za socijalni rad Kotor i Tivat, Crvenom krstu Crne Gore, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, OSCE(OEBS)-u, UNICEF-u, UNHCR-u, Savjetu Evrope, Caritasu, Ombudsmanu. Obavijestili su i sve nadležne institucije i međunarodne organizacije.

– Očekujemo odgovarajuću reakciju i pomoć nadležnih organa, s uvjerenjem da će institucije pokazati na djelu svoju jačinu, a pojedinci iz institucija svoju humanost – poručuje Samir Jaha.

2 Komentari

  1. Zao mi je sto su ostali bez krova nad glavom ali je cudno da nisu i prije sto su sa vatrom radili. Cijeli Tivat a posebno pored aerodroma je smrdio od zapaljenih guma sa Lovanje koje su oni palili.

    11
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code