Početna Oko nas Kotor Aprcović: Skupštinska većina danas podnosi prijedlog za nastavak sjednice o smjeni Jokića

Aprcović: Skupštinska većina danas podnosi prijedlog za nastavak sjednice o smjeni Jokića

0

Skupštinska većina u Kotoru od 17 odbornika (ukupno 33) podnijeće danas prijedlog za nastavak sjednice SO Kotor i razrješenje Vladimira Jokića sa mjesta predsjednika opštine, potvrdio je Skala radiju, predsjednik OO DPS-a Kotor Željko Aprcović.

On nije želio da komentariše odluku Upravnog suda Crne Gore koji je  poništio odluku o smjeni predsjednika Opštine Kotor, podsjetivši da je većinom  glasova 18 odbornika, Jokić smijenjen sa funkcije predsjednika Opštine Kotor 24. aprila ove godine.

Riječ je o glasovima odbornika Socijaldemokratske partije, Demokratske partije socijalista, Hrvatske građanske inicijative, Liberalne partije i Socijaldemokrata.

“Ne želim da komentarišem odluku Upravnog suda koji je, po meni,  napravio krucijalnu grešku jer nije do kraja sagledao osnovno materijalno i činjenično stanje“, rekao je Aprcović.

On je objasnio da je predsjednica Skupštine opštine Dragica Perović zakazala sjednicu posljednjeg dana zakonskog roka od 30 dana od podnošenja inicijative i da je taj rok isticao 24 aprila.

Po njemu je upravo manipulacijama Perović izazvana ova situacija jer vremena za odlaganje sjednice više nije bilo.

Aprcović je podsjetio da na sjednici 24. aprila nije utvrđen ni dnevni red, niti je odbornicima omogućeno da bilo što kažu.

Perovićeva je samo spiker, odnosno prva od 33 odbornika i ona po njemu ali i po zakonu nema pravo da odlučuje u ime odbornika koje pritom i ne konsultuje.

“Perovićeva je mogla da prekine sjednicu samo ukoliko ne postoji kvorum ili ako se odbornici sa tim slože. To nije ispoštovano”, konstatovao je Aprcović.

Navodi da je prekid isključivo samovolja predsjednice SO koja nije željala da ispoštuje volju većine.

Ono što posebno para uši, kazao je šef kotorskog DPS-a, je konstatacija Upravnog suda da je riječ o grupi odbornika, “kao da smo odbornici sa ulice.

“Mi nijesmo grupa odbornika nekih tamo. Mi smo Skupštinu održali u prostojima Skupštine po Poslovniku o radu a ne na trgu i na protestima. DPS-u kao najjačoj opzicionoj partiji nije omogućeno da bude stranka u postupku, a Željko Avramović , odbornik DPS-a na sudu je bio u svojstvu građanina bez prava glasa”, rekao je Aprcović.

Ukoliko predsjednica Perović ne prihvati zahtjev većine odbornika, DPS ćr odrediti  ličnost koja će predsjedavati, što im zakon daje za pravo, tvdi Aprcović.

Na pitanje da li će se izviniti Jokiću zbog toga što su ga smijenili sa funkcije gradonačelnika, a on je to od njih tražio na konferenciji za medije, Aprcović je odgovorio pitanjima-  Zar ne bi trebao da se neko drugi koji tvori vlast izvinjava što grad ne funkcioniše, što nema budžeta i starteških planova, što je na ovaj način dočekana turistička sezona i kotorsko kulturno ljeto?

“Tome DPS ničim nije doprinjela jer smo bili spremni i sada smo spremni da uđemo u parlament i razgovaramo o vitalnim funkcima grada. Neka zakažu sjednicu ako imaju većinu i ako je sve, kako navode, med i mlijeko. Mi ćemo prisustvovati. Ali oni to neće. Zar je to ispunjavanje svih obećanja građanima? Po mom ličnom, političkom i profesionalnom ubjeđenju nije“, rekao je on.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code