Početna Društvo Apsurd: U Prostornom planu za obalno područje “izbrisane” lokacije za jedrenje,...

Apsurd: U Prostornom planu za obalno područje “izbrisane” lokacije za jedrenje, “ucrtano” čak 15 za golf terene

13

U Nacrtu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore nisu predviđene ni definisane lokacije za klubove koji se decenijama bave obukom jedrenja.

U primjedbi upućenoj resornom ministru, Pavlu Raduloviću, uprava JK “Jugole Grakalić” iz Herceg Novog, sa 70 godina dugom tradicijom, tvrdi da Ministarstvo odživog razvoja i turizma nije prepoznalo jedrenje kao sport od izuzetnog značaja za stanovnike i domicilne građane Boke Kotorske.

– Niste upućeni u to da prenošenje vještine jedrenja sa starijih na mlađe u Boki Kotorskoj nije samo tradicija, već i pomorski običaj koji traje 20 vijekova, te da su jedriličarski klubovi u Boki Kotorskoj, koji taj posao rade već 70 godina, nosioci opstanka tog sporta i održavanja tradicije koja je prerasla u običaj domicilnog stanovništva. Niste uzeli u obzir da je vještina jedrenja pomoraca iz Boke koja se vijekovima prenosi sa starijih na mlađe izgradila i napravila Boku Kotorsku onakvom kakva je ona danas u kulturnom, etičkom, građevinskom i svakom drugom smislu, što je dovelo do toga da Kotorski zaliv i Boka budu pod zaštitom UNESCA – navode oni.

Plan predviđa čak 15 lokacija za golf klubove, kao i prostor za regionalni ronilački centar, dok je jedrenje kao tradicionalni primorski sport potpuno izostavljeno.

Uprava JK “Jugole Grakalić” zahtijeva da u Nacrtu PPPN OP Crne Gore Ministarstvo unese jedrenje kao sport od značaja za kulturni identitet Boke Kotorske i razvoj nautičkog turizma i da za tu namjenu predvidi lokacije na kojima se to odvija već 70 godina.

Navode da je civilizacijska potreba svakog društva da sačuva kulturno i ekološko naslijeđe, što je i ključni dio sedmog protokola Barselonske konvencije prema zahtjevima za Integralno upravljanje obalnim područjem (IUOP).

Prvi prostorni regionalni plan za regiju Južnog Jadrana urađen je još 1969. godine kao i generalni urbanistički plan Boke Kotorske i to su temelji planskog uređenja i organizacije priobalnog područja. Sportski klubovi za jedrenje u Boki su već tada dobili svoj prostor i građevinske dozvole za razvoj sportskog i nautičkog turizma i očuvanje kulturnog naslijeđa Boke Kotorske.

– Kako je došlo do toga da nas “slučajno” izbrišete ne znamo, ali očekujemo da će ovo naše javno učešće u Javnoj raspravi doprinijeti da se ta “greška” ispravi. Prilikom izrade Strategije IUOP-a za CG konstatovano je da se posebna pažnja treba posvetiti sportu i rekreaciji i da primorske sportove i već za to utemeljene sportske klubove treba tretirati kao sastavni dio društvene i privredne matrice – tvrde u JK “Jugole Grakalić”.

Oni podsjećaju ministra Radulovića da je Ministarstvo u saradnji sa Crnogorskim jedriličarskim savezom (CJS-om) i na preporuku Vlade Crne Gore još 2013. godine, uz načelnu saglasnost lokalnih samouprava, definisalo potrebu da se tradicionalni klubovi iz Boke Kotorske nađu u Prostornom planu i identifikovalo lokacije za to.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je uradilo i Studiju za razvoj sportskog turizma, a u izboru sportova koji su bili predmet analize i razmatranja bilo je i jedrenje.

– Tada ste i sami naveli da je problem za naš sport nedostatak institucionalnog pristupa  Ministarstava kao i neriješeni prostorni statusi klubova. Ovo je prilika da taj problem zajedno prevaziđemo, institucionalno i planski, i da ono što je već 70 godina utemeljeno u narodu Boke Kotorske definišemo i kroz ovaj novi Prostorni plan – pozivaju ministra Radulovića iz uprave JK “Jugole Grakalić”.

13 Komentari

 1. Najgore sto neke stete koje naprave sad experti su kasnije nepopravljive! Nedostaci poznavanja elementarne kulture i tradicije su prosto nevjerovatni. Nego neko nekom i ovdje namjesta da sutra sve bude “legalno i po propisima”. Pa sutra i ako se pobuni neko za neko ruglo koje krenu da prave bice opet “medijski linc i hajka”.

 2. A sta ocekujete od njih, Boka nije njihov dom nikada bila, mi smo njima vijekovima bili zapad, a sad smo Im zlatna koka. Samo autonomija Boke moze sprijeciti nase nestajanje. Vjerujte ljudi da ekonomsko blago, kultura i nas identitet nestaju toliko da nasoj djeci – skolskog uzrasta- nista nece ostat. Zato eviva Boka!

  38
  1
  • Jesmo li dovoljno pametni i spremni da ideju o nezavisnoj Boki sprovedemo u dijelo?
   Skoro smo zakasnili, jer su mnogi resursi otisli u nepovrat.
   Rodjen sam u Boku i ja i moji preci i ako sam porijeklom iz centralnog dijela, srcem sam za to da se odvoji zdrava i kulturna sredina od ekonomske propasti, koju nam, kao buducnost, namece Podgorica!

   14
 3. Plan se pravi u kontinentalnoj Podgorici. Oni se u jedrenje razumiju ko Mara u krivi. Čak to smatraju ekstremnim sportom, pa ko vele, da ko ne pogine njihovom krivicom : ) Prije je bilo Crna Gora radi, Beograd se gradi. Sad je isto, samo se gradi Podgorica. Više ne znaju kud će sa našim parama, nego grade drugu, treću, četvrtu obilaznicu. Oko Podgorice, naravno.

  29
 4. Ovdje nije motiv jedrenje, već pare koje se uzimaju od vezova koje Jugole Grakalic izdaje na Skveru, a o cemu nikome ne podnosi račun. Interesantno je da su ovi čuvari bokeske tradicije svojevremno izbacili bucare sa Skvera, kako bi uzeli dodatnu lovicu od suvog veza?
  A sto se tiče Dukica, momku svaka čast, njega olimpijski savez i drzava već delimično pomažu i to nije dovoljno da bi nastavio sa pripremama, ali sumnjam da se pare koje se uzmu od vezova na kopnu i moru gradske luke koriste za poboljšanje njegovog rezultata.

  15
  17
  • Nedostatak kontrole prihoda i rashoda JG rješava se povećanom i učestalom kontrolom, kao i bilo kojeg drugog privrednog subjekta. To nije razlog za ukidanje jedriličarstva.

   16
   4
 5. Kad nauči ministar da jedri nema zime za jedriličarske klubove , do tada će zaliv izbetonirati ili izgraditi kakve solitere u moru , a mi ćemo zaboraviti što to bi jedrenje .

  27
  1
 6. Bio sam i nisam mogao vjerovati , Skcer su potpuno eliminisali , jedrenje potpuno izopstili ,nadam se da ce Novljani znati da uzvrate. Da im spomenemo da je Milivoj Dukic dvostruki olimpijac iz jedrlicarskog kluba koje su izbrisali .!!!

  41
  1
  • Ne znaš ti što je CIKOTIĆKI KLIS. Najjači igrači su iz Komana. Uskoro će biti i u olimpijskom programu, ako se išta ministar bude pitao u Olimpijskom Komitetu! To je sport koji će se ubuduće razvijati i u predgrađu Podgorice, pardon, Primorju.

   12
 7. Ne znaju cikotici da jedre , pa im to nije prioritet ,jelte sad ce svi da igraju golf.
  Unistice nam i kulturu i tradiciju njihovim nakaradnim planovima.

  40
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code