Početna Ekonomija Arapi dobili luku Bijela za 2,65 miliona

Arapi dobili luku Bijela za 2,65 miliona

55

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Bijela Žarko Ostojić donio je odluku kojom odobrava prodaju koncesionog kruga konzorcijumu koji čine Adriatik marinas i Damen za 2,65 miliona eura. Odluku je, kako je potvrdio za Dan, juče poslao konzorcijumu službenom poštom, prenosi portal CdM.

Adriatik marinas je vlasnik Porto Montenegra, dok je Damen holandska firma koja se bavi remontom i brodogradnjom i jedna je od uspješnijih u svijetu na tom polju.

“Povjerioci imaju pravo žalbe na odluku koju sam donio. Ako se niko ne bude žalio, odluka postaje pravosnažna, nakon čega se potpisuje ugovor sa konzorcijumom, koji ima 70 dana nakon potpisivanja ugovora da uplati novac. Konzorcijum je obavezan da potpiše ugovor i uplati novac”, rekao je za “Dan” Ostojić.

Za 2,65 miliona eura vlasnici tivatske marine i njihovi partneri iz Holandije dobijaju svu imovinu u koncesionom krugu osim upravne zgrade. Dobijaju i opremu koja je usko vezana za te objekte.

Adriatik marinas i Damen planiraju da se u Bijeloj bave remontom jahti i megajahti.

Oni su jedini dostavili ponudu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela.

Konzorcijum je ponudu dostavio početkom 2016. godine, ali se čekao ishod stečaja u Brodogradilištu, odnosno trebalo je prvo da kupe imovinu, a dodatan problem predstavlja i grit koji je još u Bijeloj.

Tender za njegov transport je odlagan i konačno je prije dva dana ponovo raspisan sa rokom za dostavljanje ponuda do sredine oktobra.

Koncesiju daje Vlada i to na 30 godina uz obavezno minimalno ulaganje od 20 miliona eura.

Ostojić je kazao da je konzorcijum tražio da prodaja imovine Brodogradilišta bude povezana sa davanjem koncesije, ali da je on odbio taj predlog jer koncesija ne zavisi od njega.

“Koncesija nema nikakvog uticaja na stečaj”, rekao je Ostojić.

Stečaj u Brodogradilište je uveden polovinom 2015. godine i do sada je, prema njegovim riječima, namireno 70 odsto potraživanja.

“Novac koji uplate Adriatik i Damen ići će CKB banci kao razlučnom povjeriocu”, kazao je ranije Ostojić.

Vlasnici Porto Montenegra od prošle godine su Investment korporejšn of Dubai (ICC). Oni su od Pitera Manka i njegovih partnera otkupili kompletan udio u firmi Adrijatik marinas.

U Bijeloj bi trebalo da zaposle oko 100 radnika. Nakon stečaja u Bijeloj je bez posla ostalo blizu 400 radnika. Trenutno ih je angažovano 20. Većina je otišla nakon prodaje velikog i malog doka, simbola Bijele.

55 Komentari

 1. Bilo bi lijepo da gospodin Mitar kao neko ko vjerovatno fino zaradjuje kao zapovjednik napise ovdje koliko je do sad uplatio poreza nasoj drzavi pa da vidimo da li bi se vise slilo od poreza na pomorce ili od Arapa iz Bijele

  43
  5
 2. Cijena prodaje brodogradilišta je otprilike suma koju mjesečno pojedu plate u javnom sektoru. Plate vojsci, policiji , carini, diplomatiji, školstvu….svima koji su na državnim jaslama, mjesečno i prevazilaze tu sumu. Sprema se prodaja oba crnogorska aerodroma i sve će prodati da na kraju ništa crnogorsko neće biti. Građanima Crne Gore ostaće samo fatamorgana od države, država će biti iluzija. Najlakše je prodati ono što sam nijesi stekao, što ti nije ostalo od đeda. Mnogi će biti “gastajbateri” u sopstvenoj zemlji, jer će biti radna snaga, da ne kažem sluge, nekom strancu.

  62
  1
  • Zagrebački aerodrom je pod stranom koncesijom,Prištinski takođe.Beogradski do kraja godine.Oni su vjeverice i jako su glupi,nemaju države već fatomorgane,i ne misle dobro svojim radnicima kao mi.
   LoL

   3
   56
 3. Davno sam vam rekao strazbur je bio i jeste rjeshenje,ali jeste li vi spremni da prozovete grobare,pljachkashe jadranskoga…jeste li svjesni shto i koliko gubite..
  Manjinski su bili angazovali advokata,pa su se povukli…opet vam kazem od jadikovki nema nishta,reshenje nije u slijeganju ramenima…u pametovanju…jer dokle pametni pametovashe,lupezi jadransko osvojishe….

  48
  5
 4. Pa ljudi ovo nije odlucio Ostojic, ovo je dogovorio Milo sa Mankom kad mu je poklanjao Arsenal u Tivtu, to svako ko je radio u Bijeloj zna. Predstavnike Fikantijerija, koji je isto bio zainteresovan za kupovinu KOMPLETNOG Brodogradilista, znaci sa sve dokovima i infrastrukturom i zaposljavanjem svih 400 i vise onda zaposlenih ljudi, NIKO nije htio da primi na razgovor od tadasnjih direktora, 2 Pera jer nisu smjeli od direktive iz Podgorice. Fikantijeri je htio da pravi sekcije za kruzere ovdje i da ih vuce za Trst, da pravi jahte i remontuje jahte. Damen je smijesan naspram Fikantijerija, ali kad je veliki poglavica obecao, tu se nista ne moze.

  57
  2
 5. Sjecam se da je Sasa Hajdukovic, poslije zemljotresa 1979. predlozio da se u Bijeloj rade remonti jahti i otvore hoteli umjesto brodogradilista. Umalo ga nisu lincovali. Pokoj mu dusi.

  40
  2
 6. Sreća je živjeti u Crnoj Gori, jer se niti jedna druga suverena i svjetski priznata država ne može pohvaliti kako su neki Arapi imali višak miliona i pošto nisu znali šta će sa njima, onda su odlučili da pomognu privredu Crne Gore. Sa obzirom da su oni prepoznati u čitavom svjetu kao dobročinitelji, mi se možemo nadati samo procvatu biznisa u Bjeloj koji će veoma brzo biti prepoznat na Londonskoj berzi poslovanja.
  Otvori se majko zemljo i progutaj nas sve da nas više nema kad smo dozvolili nepismenima da nas kao brave vode kroz 21 Vijek. U pravu je Kim što ne dozvoljava Amerikancima da šetaju po Sjevernoj Koreji.

  33
  7
 7. Najbolje da ostane kako je. Isti su pljuvali Porto,a sad idu na izlet u Tivat. Raspad je poceo prije 30 godina jos za vrijeme Adjanskog koji je doveden da spasava sto se spasit moze. Je li Bog dao da se uradi remont jahti da i Bijela progleda,da skoci cijena i kuca i zemljista kao u Tivtu.

  22
  119
 8. Sramni smo mi narod 7500 e mjesecno brodogradiliste se daje a nema poslovnog prostora od 80 m2 idpod 800€ u bijelu i to ako je u valu sramno od narod

  21
  4
 9. Zasto niko ne ukuca na internet samo PRAVILNIK O nagradi stecajnog upravnika i sve ce biyi jasno. Koliko Ostojicu stecajnom u Bijeloj ptpads od ove prodsje koliko mu je pripalo od prodaje dva doka. Pravilnik kaze do 25%. Sto ga neko ne pita koliko je njegovo od ovog naseg. Aki smije. I je li samo njegovo.

  23
 10. Prvi tender je bio 2006 godine,pa 2008,tada si arapi ponudii 4 miliona eura.Pa onda još neuspjelih tendera do danas.Zemljište u Bijeloj je u koncesiji za brodogradilište,nema hotela,vila,zato se niko i ne otima u zadnjih deset godina,brodoremont u evropi je uzomro,samo se remont jahti još drži u plusu bez subvencija države.
  Bitno je da su radnici dobili otpremnine,da je povezan staž onima koji idu u penziju.da se namiri država i opština iz stečajne mase.
  Neće se marsovci zaposliti u novom brodogradilištu,nego oni koji su radili prije i žele da rade u novoj firmi po novim pravilima.

  18
  109
  • Bravo Mitre, tako govore prave patriote. Bez tebe ne bi bilo robova koji robijaju za moderne biznis kapitaliste. Vidim da imaš internet konekciju, pa pogledaj malo Hrvatska Brodogradilišta i njihove biznis uspjehe, da ne idemo nigdje dalje. Od srca ti želim da te Bog pogleda i da ti, kao i sva tvoja bliža i šira porodica uživate u zaradjenim platama kod tih Arapa.

   68
   7
   • Ja sam zapovjednik na CMA-CGM,dugogodišnjom navigacijom obezbjedio sam sebe i famelju,tako da ne treba da o tome brineš.
    Poznato mi je da je brodoremont u krizi,i da niti jednan brodoremont ne može bez subvencija države,Turska i istok su pokosola evropski brodoremont.
    Damen je ugledan brodograditelj,i treba biti sretan kada vam u opštinu dolazi takva kompanija,a i partner im obezbjeđuje tržište.
    Tebe pozdravljam bez namjere da dalje polemišem.

    14
    91
    • A sad te u potpunosti shvaćam i razumijem, vjetar na Monkey Island-u ti je vremenom ispuvao sve iz glave, a radari sa jarbola spržili korijene. Uživaj u svom ljubičastom svijetu plavetnila.

     46
     5
  • @ Mitar
   Blago tebi Gospodine Mitre. Da mi je tvoj mozak dva dana da počinem, pa onda opet da se vratim u realnost. Izgleda da ti je život veoma zanimljiv čekajući tekstove Radio Jadrana. Ujedno primjećujem da imaš dobru bešiku i taman da tI je posao da pratiš tekstove Radio Jadrana, valjda bi nekada pošao u toalet da se olakšaš.

   36
   6
 11. Ko je izgradio Brodogradilište “Bijela”? Na čijoj je zemlji izdrađeno? Kako vas Bijeljani nije sramota da ste dozvolili urušavanje brodogradilišta koje je bilo ponos Bijele, gdje su stasavali najbolji radnici i majstori. Nego odavno nema izvornih Bijeljana. Okupirali su ih razne “suknogaće” i nametnuli im svoj “kulturni i radni milje”, gdje caruje kriminal, mito i korupcija. Ovi koji podržavaju ovakav koncept prodaje nemaju stida. Taj prostor je bio nečija zemlja i Bijeljani znaju čija. Komunisti su zemlju nacionalizovali, a ovi njihovi idejni nasljdnici prodali. Tuđe.

  62
  5
 12. OVI NISU NORMALNI. SADA JE BIJELA IZGRAĐENA MARINA SA INFRASTRUKTUROM. JESTE LI ZDRAVI U GLAVU. SAMO TRI VILE DA NAPRAVE U TOJ MARINI KOŠTAJU TOLIKO .

  36
  4
 13. Samo da se izveze 140000 tona kancerogeneog grita,era otrovnih oblaka pjeskarenja je završena.
  Damen je ozbiljna firma,planiraju najveći sinhro lift na mediteranu ,modernu halu i čistu tehnologiju.
  Bilo bi dobro da se nađe koncesionar za drugi dio brodogogradilišta,da se napravi lijepi putnički terminal za kruzere.Naravno,da to bude privatna firma,a ne opštiska,kako ima ideju naša podpredsjednica opštine.

  27
  84
    • ZAŠTO MARINU NE RADI HERCEG NOVI ILI CRNA GORA,KAO I OBJEKTE OKO NJE. POGLEDAJTE pORTO I PORTO NOVI,VEOMA JEDNOSTAVNA PRIČA.NISI U PRAVU MITRE,NEĆEMO NA KRAJU NIČIM RASPOLAGATI,BIĆEMO JEFTINA RADNA SNAGA

     37
     2
     • Naravno da treba da bude opstinsko – podpredsjednica je to odlicno uocila i nadam se da je inicijativa vec predata Vladi!!!

      2
      25
     • To moze, ali pod uslovom da se Tito digne iz groba i vrati red, rad i moral ovom narodu inace bi bilo samo punjenje privatnih dzepova dok se ne bi kroz koju godinu ponovo uveo stecaj!!!

      52
      5
  • Mitre svaka cast komentar tacan i istinit .Remontno brodogradilisze u Palermo koje ima 3 plutajuca doka i suvi dok mjesecima stoji prazno i neuposleno.Vec dvije godine vlada Italije odlaze gasenje djelatnosti i daje subvencionisani remont fkompanijama poput MSC ..TIRRENIA.GRIMALDI .Na taj nacin kupuju socijalni mir ionako vec imaju 5 miliona nezaposlenih italijana.

   14
   46
  • Da li ti Mitre radiš za KGB ili MOSAD pa imaš sve te informacije o svjetskim firmama, jer jedino te dvije službe u čitavom svijetu imaju podatke o svakom preduzeću na čitavoj kugli zemaljskoj.

   47
   3
 14. Dobro da je neko naredio ovom Ostojicu da proda imovinu investitorima za jahte, inace bi se on jos zabavljao nasom nesrecom. Valjda krenu bolji dani za gradjane Bijele.

  15
  69
  • Kakve veze ima za koliko je prodato? Da je prodato i za 20mil dje bi te pare isto zavrsile?? Bitno je sto ce se izgraditi na tom mjestu. Koliko ce radnika zaposliti. Koja korist ce biti za Bijelu i Herceg Novi!

   44
   9
    • Kakve ovo ima veze sa korupcijom? Pa realno je da im daju dzabe. Koliko treba da plate za polu raspale hale, masine koje su proizvedene prije 40 god… Najvaznija je stvar da onaj ko ulazi ima kredibilitet i dobre namjere za ulaganje i zaposljavanje lokalnog stanovnistva. Da ne dodje neko ko ce zaposjest zemljiste ne raditi nista, uzeti kredite na osnovu zemljista i cekati da preproda nekome poziciju. E protiv toga treba da se svi bore!!!

     25
     11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code