Početna Naslovna Argentinac Federiko Tomašević obišao mjesto predaka Kruševice i Herceg Novi, pa razgovarao...

Argentinac Federiko Tomašević obišao mjesto predaka Kruševice i Herceg Novi, pa razgovarao s Milom Đukanovićem

53

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ugostio je u Miločeru jednog od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi, Federika Tomaševića, koji na njegov poziv boravi u Crnoj Gori.

Posjeta Tomaševića, vlasnika najveće banke u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, uslijedila je nakon susreta sa Đukanovićem u Latinskoj Americi u decembru prošle godine.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, potomak Slavomira Tomaševića iz Kruševica, koji je doselio u Argentinu još prije Velikog rata, rado se odazvao pozivu, s namjerom da se upozna sa korijenima svoje porodice, ali i razvojem Crne Gore i uslovima za ulaganja.

Tomašević je, tokom susreta i radnog ručka, istakao da mu je čast da se sretne sa Đukanovićem, nakon što je obišao okolinu Herceg Novog odakle potiče njegova porodica i crnogorsko primorje.

– Veoma sam inspirisan da napravimo čvršće veze u biznisu, kulturi i drugim oblastima i počnemo da uzgajamo ono što je posijano proteklih godina – kazao je on.

Tomašević je naveo da se uvjerio u dinamičan razvoj Crne Gore, impresioniran onim što je vidio, kazao je da je malo mjesta u svijetu na kojima se realizuju projekti kao u Crnoj Gori, koji donose višestruke benefite za ekonomiju, ali i za transfer znanja.

Tomašević je čestitao Đukanoviću na stvaranju ambijenta u kojem se investitori osjećaju sigurno.

Đukanović je zahvalio Tomaševiću za visoke ocjene o ostvarenjima Crne Gore, ističući da je najvažnija dimenzija povezivanja sa dijasporom obezbijediti potomcima crnogorskih iseljenika da upoznaju svoju zemlju i porodicu.

– Te veze dodatno su vrijedne danas kada je Crna Gora članica NATO-a, ispred svih u EU integracijama, sa dobrim tempom ekonomskog razvoja – naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, važan impuls tom razvoju su investicije, ali ne samo zbog finansijskog ulaganja, već zbog usvajanja znanja i novih standarda.

Đukanović i Tomašević saglasni su da je crnogorska zajednica svuda prepoznata kao izuzetno vrijedna i uspješna, te da takav duh treba razvijati i ovdje, u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, Tomašević je obavijestio Đukanovića da je odlučio da obezbijedi do pet stipendija za studente iz Latinske Amerike koji žele da studiraju na Fakultetu za crnogorski jezik na Cetinju, kao i prevod i izdavanje jedne knjige godišnje na španskom jeziku o Crnoj Gori.

Pored banke Puente, osnovane 1915. godine, Tomašević se veoma uspješno bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje.

53 Komentari

 1. Cemu prijem na Miloceru??? Greska u koracima za predjednika…a definitivno je mogao biti plus i za njega i za partiju, posebno ako uzmemo u obzir rezultate koje imaju u nasem gradu.

  8
  2
 2. A KAKO SE NAHVALISE JA TEBE SERDARU TI MENE VOJVODO. TREBO BI GA MILO UPOZNATI SA KOLEGOM DUSKOM KNEZEVICEM DA RAZMENE ISKUSTVA. JESI LI TI FEDERIKO UZEO POVRATNU KARTU ZA SVAKI SLUCAJ ZA RAZLIKU OD TVOGA DJEDA KOJO JE UZEO U JEDNOM.

  15
  2
 3. Zašto podležete podjelama .
  Pravoslavni Bokelji su se izjašnjavali i kao Srbi većinom i kao Crnogorci, jer su poštovali duhovnu vlast Petrovića i još više iskru Slobode nepokorenog Lovćena.
  A iako okupirani nijesu imali vlast koja ih je dijelila.

  9
  9
  • Nikad se Bokelji nisu izjasnjavali ko crnogorci, nit je realno da se izjasnjavamo.. jednostavno sve nam je razlicito naspram crnogoraca i jezik i kultura..

   25
   3
   • Oprosti, a koja to kultura i kakva je, Bečka.
    Moj đed je odgojio tri ćerke, jedna Srpkinja upisana, druga Crnogorka, treća najmlađa Jugoslovenka.
    Iz Sutorine su.
    I nije bio jedini.

    8
    12
    • komšija sutoranine,
     Iznad tebe sam malo (ali uvijek u Dalmaciji nekadašnjoj – ne Hercegovini), a dobro vas znam. Tačno je što kažeš da “nije bio jedini”- svi ste vi isti vazda bili. Povijali ste se kako vjetar duva. U skoro prošlom vremenu (u vrijeme komunizma svi ste vi bili p o l i t i č k i _c r n o g o r c i (Radanovići, Škobalji, Vlaovići, Božovići, itd), a kada su riknuo gorepomenuti sistem – odjednom ste se preobrazili u s r b e. I to veliko-srbe!!! Iskreno – sada ne znam što ste!!

     13
     5
  • Bokelji su postovali crnogorske Vladike ,Petrovice ali Boka je pripadala Dalmatinsko-Primorskoj Eparhiji do 1920 .
   Krusevice i Sutorina i dan danas po administrativnoj podjeli u SPC pripadaju Trebinjskoj Parohiji ,Hercegovacko -Primorskoj Eparhiji.

   7
   2
 4. Dobar poslovni ambijent za investiranje?
  Lično mislim da nas je ovaj Tomašević nešto pobrkao sa nekom malom zemljom sa ovih Igara, Maltom ili Kiprom.
  Na tolikoj udaljenosti mala greška na gps-u.

  11
 5. FEDERIKO JESI LI ZA SVAKI SLUCAJ UZEO POVRATNU KARTU ZA RAZLIKU OD DJEDA KOJI JE UZEO U JEDNOM PRAVCU.VJEROVATNO TI JE DJEDE PRICO O LJEPOTI IZ KOJE JE MORO DA BJEZI PA DA NE POZELIS DA JE UPOZNAS.

  10
 6. DOBRO SE OVA DVOJICA ISHVALISE JA TEBI VOJVODO TI MENI SERDARE NEGO TREBALO BI GA MILO UPOZNA SA DUSKOM KNEZEVICEM KOLEGOM BANKAROM DA IZMENJAJU ISKUSTVA. NEGO MOJ FEDERIKO ZABORAVI GDE SI DOSO DA NEBI GORE PROSO DOK SI NA VRIJEME.

 7. Када му се дјед иселио са Крушевица, биле су у Херцеговини, а и данас су. Е вива Херцеговина.

  27
  9
 8. Iskreno se nadam da senjor Federiko Tomašević ne vlada našim jezikom koliko da ne čita budalaštine od komentara na ovom sajtu!

  20
  6
 9. Svaki veliki investitor dolazi preko diplomatskih i poslovnih kanala. Prvo se jave ministru ekonomije, turizma ili (ako je velik) premijeru. Onda oni “preporučuju” đe će pare da ulažu. Novi je počeo da radi sa investitorima tek kada je “Budva” namirena. To je bila čisto politička odluka. Svaka druga priča je cista laž.

  12
  1
 10. Za “Montevideo”, moja porodica je original iz Boke, iz novskoga zaleđa, 3 vijeka znamo da smo tu. Dva brata moga djeda su se iselili u Ameriku, krajem 19 vijeka, a sam đede živio u Južnoj Africi do početka rata, ali NIKADA SE NIKO OD NJIH NIJE IZJAŠNJAVAO KAO CRNOGORAC, nego samo i jedino kao SRBIN IZ BOKE. Crna Gora je bila druga država ! O čemu to pričate i koje neistine širite !

  63
  14
  • Tako je i moji djede ,djedov brat i pradjede su otisli u Ameriku prije I sv rata u svim dokumentima su Srbi iz Boke ,Austrougarska .Cak i na starim pismima za vrijeme kraljevine oni koji su odselili ranije pisma su adresirali na Ercegnovi (jedna rijec) Boka Jugoslavija ili nekad i Dalmacija jer je Boka administrativno u A-U bila sa Dalmacijom .

   Krusevice su do 1947 pripadale Trebinjskoj opstini ,tako predak sinjora Tomasevica otisao je u Argentinu iz Trebinja Stara Hercegovina .

   10
   1
   • Ne postoji ni jedan iseljenik iz Boke sa pocetka proslog vijeka koji se izjanjavao bilo kako drugo osim Crnogorac. O tome danas svjedoce brojni potomci koji nam se.javljaju iz j.amerike! A vi mozete sad izmlsljat do sjutra zasto je to tako. A ja vam kazem pitajte bilo koga od njih ko su i sto su. Sigurno bolje znaju od vas.

    39
    80
  • Ni u jednom slučaju niko iz našeg sela nije moga biti a najmanje se izjašnjava kao Crnogorac. Uvijek pa i danas se izjašnjava o isključivo kao Srbi.

   15
   3
 11. hahahahaahahahahahahahahahahahah pa šta ako je on obišao ? E našao je sa kim će razgovarat 😀 jel ga pitao koliko stane u koverat ? Ili , kolko stoji vila ot 2 tisuće kvadratića ?

  48
  17
  • Što nije svratio da se javi u opštinu, niko nije ni znao da dolazi. Nije mu bilo u agendi? Stojković ga vodi direktno kod šefa. Takvi su svi poslušnici iz našeg grada. Ne dozvoljava država da bilo ko ozbiljan dođe u HN. Nama šalju samo grobare, Brkovica I Kneževića.

   59
   6
   • Stojovic ne stojkovic,ko brani opstini da dovede svog investitora a posto presjednik opstine ne prica sa rukovodstvom drzave onda ga nijesu ni mogli obavjestit,vidis kako Carevic odlicno radi svoj poso iako su kontra strane

    29
    12
     • Bio ne bio ali saradnja opstine i drzave mora postojati ili kuku nama ko ato i jes a opstina je ta koja tu saradnju mora inicirat,sto se tice investitora evo su opstinske glavesine obisle pola evrope pa valjda su sreli nekoga tamo,bolje da su sedali doma!

      9
      1
 12. MOJ DOBRI I POSTENI TOMASEVICU AKO SI POSTENO STEKAO KAPITAL KAPA DOLJE ALI AKO NISI BOGAMI OVI CE TE ZAVITI U CRNO ILI TI NJIH ALI NISI NI TI JUCERANJI CIM SI TOLIKO BOGAT .

  43
  9
 13. Zasto smo uvijek negativni. Ovo treba pozdraviti, a ne dovoditi covjeka u sumnju, jer ce sigurno dobiti informacije o misljenju sunarodnika. Moje misljenje je da je ovo pravi put povezivanja dijaspore sa maticom. Nijesam bot i cesto su moji komentari protivni, ali budimo malo pragmaticni. Ko posluje u Juznoj Americi se sigurno nece izgubiti u Europi.

  36
  10
  • A nece,ne bi ovi iz Dps-a.Oni vole Crnu Goru a prosto obozavaju dijasporu.Odavno ih vezu bliski odnosi a intezivirali su se 2006-e.

   51
   6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code