Arhitekte Herceg Novog: Predložene Odluke o gradnji lokalnih objekata od opšteg interesa...

Arhitekte Herceg Novog: Predložene Odluke o gradnji lokalnih objekata od opšteg interesa znače anarhiju u planiranju prostora

31
Podijeli

Iz Komore arhitekata Crne Gore, područne jedinice Herceg Novi, obratili su se pismom Skupštini opštine i njenom predsjedniku Milošu Bigoviću, kao i predsjedniku Opštine, Stevanu Katiću, reagujući na pet predloga Odluka o utvrđivanju lokacija za izgradnju lokalnih objekata od opšteg interesa – turističkih objekta.

Kao strukovno udruženje, oni dobronamjerno ukazuju na više nepravilnosti prije donošenja odluka sjutra u parlamentu.

Picerija i restoran

– Turistički  objekti-hoteli ne mogu biti objekti od javnog-lokalnog interesa, jer je Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata (“Sl.list CG”, broj 51/08, 40/10, 34/11, 47/11, 35/13, 39/13, 33/14) čl. 7, tačno definisano koji su objekti od lokalnog, a koji od državnog interesa. Opštinskom odlukom o građenju, postavljanju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa (“Sl.list CG”,CG op.prop. br.45/15) u čl. 5, takođe je definisano koji objekti mogu biti od lokalnog interesa. Tačka D tog člana svakako ne podrazumijeva turističke objekte-hotele, jer bi bila u suprotnosti sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata – navode hercegnovske arhitekste u obraćanju Skupštini i čelnicima lokalne uprave.

Oni tvrde da bi usvajanjem preloženih odluka, odbornici sebi dali za pravo da derogiraju postojeću plansku dokumetnaciju, koja je, na zakonom propisan način, usvojena u lokalnom parlamentu.

– Ovakav način ”planiranja prostora” u lokalnom parlamentu ne poštuje i obesmišljava važeću plansku dokumentaciju i Nacrt PUP-a, koji je završnoj izradi, a koji u svojoj generalnoj urbanističkoj razradi za CLS Herceg Novi, niz lokacija iz ovih odluka, ni danas ne prepoznaje kao turističke objekte-hotele.

Oni upozoravaju i da su dvije lokacije iz ovih odluka u zoni zašićenog Zapadnog Podgrađa. Jedna od njih je u zoni Zaštićenog kulturnog dobra, a druga u Bafer zoni, odnosno zoni zaštite. Ova važna činjenica je u odlukama potpuno zanemarena.

– Iskazani urbanistički parametri u UT uslovima odluka, u suprotnosti su sa PPO HN do 2020. godine, jer su maksimalni Urbanistički parametri za turizam kao parametri za stanovanje srednjih gustina. UT uslovi koji su sastavni dio odluka ne sadrže, a što je obaveza: Kopije planova, neophodne prethodne konzervatorske uslove, kao ni verifikaciju planskog dokumenta, na osnovu kojih su dati parametri za izgradnju. Takođe, nije naznačeno obavezno poštovanje Pravilnika o vrstama, minimalnim tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata (Sl..list CG be.63/11.47/12.8/15) – saopštavaju iz Komore arhitekata Herceg Novog.

Oni zakljujučuju da  ovakav način određivanja, koji su objekti od javnog interesa, predstvalja pokušaj uvođenja nezakonitog načina planiranja:

– Usvajanjem ovakvih odluka, odbornici neposredno učestvuju u uvođenju “anarhije” na polju prostornog planiranja i nepoštovanja važeće planske dokumentacije, donijete i usvojene na zakonom propisan način.

Ovakvo ponašanje lokalnog parlamenta ide u prilog resornog Ministarstva, kao argument za odbranu novousvojenog Zakona o uredjenju prostora i izgradnji objekata, a protiv tog i takvog Zakona ovo udruženje je, kao struka, prvo diglo glas – upozoravaju nadležne iz ovog udruženja.

Predlažu odbornicima da još jednom ispitaju zakonitost donošenja spornih odluka, a oni kao strukovno udruženje, spremni su da pruže punu stručnu pomoć – navode na kraju obraćanja koje je potpisala predsjednica  dipl.ing.arh. Snežana Dulović.

31 Komentari

 1. Ovom intervencijom je Snežana Dulović ispred svojih kolega profesionalaca pokazala da se na greške organa upravljanja ipak dobrim argumentima može uticat…
  U tom smislu pozivam sve dobronamjerne građane , naročito stručnjake iz arhitekture , hortikulture , vajarstva ,slikarstva i ostalih oblasti koji mogu uticat na poštovanje gradskog prostora da doprinesu svojim predlozima uređenju grada u afirmativnom smislu , a da se ostavimo više praznog kritikovanja i ćakulanja po portalima i kafanama…

 2. Ovom intervencijom je Snežana ispred svojih kolega profesionalaca pokazala da se na političke greške u organima upravljanja ipak dobrim argumentima može uticat!
  Pozivam sve dobronamjerne ljude…naročito stručnjake iz oblasti arhitekture , hortikulture , vajare , slikare i ostale stručnjake koji mogu uticat na poštovanje gradskog prostora da doprinesu svojim predlozima o uređenju grada u afirmativnom smislu , a da se ostavimo praznog kritikovanja i ćakulanja po portalima i kafanama….

   • Kad ces napraviti sat Kosicu, odgovori direktno da svi znaju.
    Kritikovali su te dezurni sa portala, ti osteti seku a sata nema. Sjeti se kako su pojedine dame i poneki gospodin plakali za sekom.
    SKUPI SNAGE I VOLJE I ZAVRSI SAT

 3. Hvala Bogu da su se i naši arhitekti probudili. Vjerovatno im je opao posao jer više nema rusa.
  Ako imaju mirnu savjest nek se sjete šta su sve do danas nakaradno isprojektovali ispunjavajući želje naših i stranih investitora. Svi crnogorski arhitekti bi trebalo da se stide što su uradili od prelijepe crnogorske obale na čelu sa prof.Ralevićem koji je uništio Budvu.

  6
  1
  • 1. Ralevic je srpski arhitekta,
   2. Kad sve znas sto ne napises koji arhitekta je napravio nesto lose.
   3. Sve lose su napravili na divlje bez biroa zapisleni u urbanizmu.

 4. Ova konstatacija o uvođenju anarhije u prostornom planiranju posebno me dirnula .Gdje ste bili sve ove godine i ko isprojektova sve ove silne objekte po Novome .Pa zar hoteli nijesu od lokalnog interesa ?

  12
  3
 5. mora se izac u susret nekim saricima ,maricima,albanima jer oni tu materiju pored jos nekih poznaju odlicno i nemjte vi arhitekte da se mijesate u nihov posao jer oni to znaju bolje od vas,(farsa)

  6
  2
 6. Da se razumijemo dobronamjernog ukazivanja u ovo vrijeme korupcije,laži i nerada više nema,to znaju i đeca.Zadnja je ura da neko lupi šakom o trpezu.Dosta je bilo samovoljštine,lakomštine,izigravanja gazde,zatvorenih vrata đe bravi čekaju red,naivni troše telefon ko da rade za dobro telekomunikacija,mole sve žive,pozivaju se na mrtve,nadaju se pravdi koje odavno nema.Možda neće pomoć ni ovo da neko prekine sindžir,ali se mora pokušat u svemu ako mislimo živjet ili se bliži kraj.Ne sekirajte se vi za tuđu imovinu,puštite se priče.Okupator nije bio odole,ali nam je sve sačuvao i unaprijedio sa poštovanjem.

  9
  1
 7. Šta ste napali ljude kad hoće da učine nešto za ovaj grad. Kao prvo, to nisu hoteli, već fino u odlukama piše turistički objekti, apartmani i studio apartmani. To što vi nemate mogućnost da gradite apartmane, to je vaš problem, ko ima para neka ulaže u naš grad, što više apartmana, to je bolja naša turistička ponuda. Hvala upravi što prepoznaju potrebu poboljšanja nsše turističke ponude.

  7
  14
  • Carice, ubola si u sridu! Neki moćnici u čiju korist se pišu ove odluke, dobiće kvadraturu za apartmane mimo planova, a pri tome neće uopšte morati plaćati građevinsku dozvolu. A ti obični građaninu, plaćaj za manje kad si budala

   16
   1
  • Mira,evo,ja imam mogučnost da gradim, čekam dup i pup deset godina, a oko mene niču objekti kao pečurke posle kiše.Kako uprava ne prepoznaje moju potrebu za poboljšanjem turističke ponude?Zar ti nije sumnjivo da se turistički kompleks gradi na 570m2,što je plac za jednu prosječnu porodičnu kuću.

   10
 8. 5. Предлог Одлуке о утврђивању локације за изградњу локалног објекта од општег интереса, туристичког комплекса на локацији која се састоји од катастарских парцела број 186/1 и 187

  Vjerovali ili ne, turistički kompleks na 574m2,vjerovatno je angažovan Japanac za izradu projekta!?

  17
  3
 9. Poštovana gospođo Dulović,
  ako vi i vaše kolege arhitekte ne zaštitite ovaj grad od ove stare-nove rušilačke vlasti bojim se
  da će izgled ovoga grada biti defintivno uništen od surlaša i hercegnovskog urbanizma.
  Nadamo se pravilnoj odluci odbornika, a ovima iz našeg urbanizma neka Bog oprosti jer odavno ne znaju šta rade.

  15
  9
 10. U ovom slučaju arhitekte su potpuno u pravu.
  Ako ove odluke usvoji SO Herceg Novi, biće to udžbenički primjer “zakonske korupcije”.
  Donošenje zakona ili odluka, koje su interesu određene grupe ili pojedinca , a ne u intresu svih.

  25
  4
 11. Oprostite načelnici urbanizma, nije odavde, odakle ona zna đe je zaštićeno podgrađe i da ima Prostorni plan, čekajte dok se ispraksa. Da nije tužno bilo bi smiješno

  29
  4

Ostavite komentar

*

code