Atrakcija u Herceg Novom: Ronilački turizam u usponu

Atrakcija u Herceg Novom: Ronilački turizam u usponu

1
Podijeli

Sve polupalrniji dio turističke ponude na primorju posljednjih godina je ronjenje. Primjetno je veće interesovanje za kurseve ronjenja i u Herceg Novom, potvrđuju nam u Ronilačkom klubu Adriatic Blue. Otkako je klub registrovan 2004. godine veoma je aktivan i organizuje stalno kurseve i zarone, za Novljani i turiste.

 

– Radimo sa gostima, ali posljednjih par godina sve više Novljana dolazi na časove ronjenja i probni zaron. Dolaze nam djeca od 8 godina, pa na više, dok školu ronjenja pohađaju mališani od 14 godina i stariji – priča za Radio Jadran, direktor kluba, Danijel Đorđević.

Picerija i restoran

 

Za pohađanje škole ronjenja najniža starosna granica je 14 godina, sa koliko ronilac može dobiti sertifikat. Danijel je CMAS kategorija ronilaca, instruktor sa dvije zvjezdice u Ronilačkom Savezu Crne Gore. U klubu, po potrebi, rade i još par instruktora za takozvani PADI diving kurs, odnosno rekreativno ronjenje.

Blago na dnu mora

Akvatorijum hercegnovskog zaliva izuzetno je zanimljiv za ronjenje, otkriva nam Danijel. U zalivu se nalazi nekoliko brodskih olupina, koje predstavljaju pravo podvodno blago.

 

– Naš zaliv je istorijski bogat, na dnu se mogu sresti pojedini predmeti koji datiraju još iz Rimskog carstva. Posjećujemo Tursku galiju, koja leži na dnu mora u blizini Rosa. Pored nje tu je i par olupina novijeg datuma, poput nekih brodova Austrougarske monarhije ili JNA – objašnjava Danijel.

Pored hercegnovskog akvatorijuma, RK Adriatic Blue članove na zarone vodi po cijelom Bokokotorskom zalivu, a na otvorenom moru granica je kod Bigova. Svakog dana rade se dva zarona, koja traju oko 45 minuta.

– Okupljanje je u klubu 9:30 časova. Do 10 je odabir opreme, a u 10 već krećemo na more. Napravi se jedan zaron, pa na pauzu na Žanjice, Dobreč ili Mamulu i krećemo na drugi zaron – navodi Đorđević.

Međunarodna licenca za ronioce

Obuka za ronjenje sa bocama sa kiseonikom traje 7 dana. Svakodnevno se odrađuju najprije teorijski dio, pa praktična obuka pod vodom. Iz dana u dan se povećava i dubina zarona i uvode zahtjevnije vježbe. Prva kategorija se obučava za zaron do 20 metara dubine. Nakon obuke dobija se međunarodna licenca ronioca.

 

– Na plovilu je obavezno prisustvo jednog instruktora i jednog asistenta. To je praksa kod nas u klubu. Vodimo grupe od 5 do 7 ljudi, što je neki optimalan broj. Međutim, ovog ljeta imali smo posjetu belgijskih skauta. Vodili smo čak 39 ljudi. To nam je rekordan broj. Ali to je bio samo probni zaron – kazao je on.
Svi koji su zainteresovani, mogu postati članovi kluba Adriatic Blue. Članarina se plaća na godišnjem nivou, a uz nju idu sve pogodnosti koje klub nudi. Svi detalji nalaze se na web stranici kluba www.divingmontenegro.com ili na FB stranici Diving Montenegro Herceg Novi.

 

Kako zaštiti i valorizovati podmorje?

Đorđević je mišljenja da se ronjenje, uz pomoć grada i države, može bolje uključiti u turističku ponudu grada, s obzirom na podvodno bogatstvo koje se nalazi u zalivu.

– Uz kvalitetno reklamiranje na sajmovima u inostranstvu, uz saradnju sa lokalnom ili nacionalnom turističkom organizacijom, ali i uz zakonske regulative. Jer, ronjenje u našoj zemlji još nije zakonom dovoljno regulisano. Nemamo zakon, nemamo uredbe, pravilnike. Svako ko otvori prodavnicu opreme može da bude ronilac u našoj državi i da organizuje bilo šta – objašnjava on i dodaje da to predstavlja problem, jer je podvodno blago nezaštićeno, a i ronilački klubovi iz Srbije i BiH dolaze na zarone, a to niko ne kontroliše.

Kako je kazao, iz lokalne TO su se tek ove sezone javili sa konkretnim ponudama o saradnji, pa se nada da će se ta saradnja i ostvariti.

On smatra da bi najprije trebalo da svi lokalni ronilački klubovi ostvare jedan vid saradnje, pa da zajedno djeluju i prema lokalnoj upravi, koja bi kasnije morala da na državnom nivou utiče na donošenje zakona. Na taj način bi se jedna interesantna aktivnost podigla na nivo jasne turističke ponude, od koje bi koristi imali klubovi i grad, a samim tim i država.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code