AUSTRIJA ĆE I DALJE BITI PODRŠKA CRNOJ GORI U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

AUSTRIJA ĆE I DALJE BITI PODRŠKA CRNOJ GORI U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

139
0
Podijeli

luksic_porto_2Crna Gora je imala podršku Austrije za otvaranje pregovora sa EU, imaće je i ubuduće, a poslovni ambijent u našoj zemlji sve je povoljniji i za austrijske investitore. Ovo je saopšteno prilikom susreta crnogorskog premijera Igora Lukšića i austrijskog vicekancelara i ministra vanjskih poslova Mihaela Spindelegera, u tivatskom Porto Montenegru. Oni su razgovarali i sa predstvnicima austrijske investicione zajednice u Crnoj Gori.

Premijer Lukšić je kazao da  tri dobre vijesti u posljednje vrijeme za Crnu Goru, hronološki – dobar investitor u Željezari, otvaranje pristupnih pregovora sa EU i dobar početak turističke sezone, obnavljaju optimizam i pozitivnu energiju za nove razvojne projekte od septembra. On je zahvalio Austriji na snažnoj podršci u otvaranju pregovora.

Picerija i restoran

– Austrija je veliki zagovornik priključenja zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji i čini mi se da tako jedna snažna podrška i rezultira svojim konkretnim efektom, a to je da je Crna Gora zemlja koja u regionu otvara pregovore prva, nakon što je Hrvatske ušla u Evropsku uniju i da je to jako dobar signal ne samo za nas, već za region u cjelini. Složili smo se da će to doprinijeti i daljoj stabilnosti u Crnoj Gori, da će doprinijeti jednoj pozitivnoj klimi kada su u pitanju evropske integracije u regionu i sasvim sigurno da možemo očekivati podršku Austrije na našem putu u budućem periodu – kazao je Lukšić.

luksic_portoOn je podsjetio i da je otvaranje poglavlja 23 i 24 veoma važno za jačanje pravne sigurnosti u Crnoj Gori, koje ima svoje praktične aspekte.

– To znači kvalitetni rad institucija koje treba da zadovolje potrebe naših građana, ali i privrede – istako je Lukšić koji očekuje da će pored sadašnjih 20-tak austrijskih investitora uglavnom u finansijskom sektoru i građevinarstvu, s jeseni biti više njihi u drugim oblastima.

Čestitajući Crnoj Gori na otvaranju pregovora austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova, Mihael Spindeleger je podsjetio da je Austrija davala punu podršku našoj zemlji. Obećao je da će u dugom procesu integracija, koji donosi puno izazova pomagati i dalje Crnoj Gori:

– Ljudi od biznisa su nam ovdje rekli da su zadovoljni uslovima ulaganja u Crnoj Gori. Ako to dobro funkcioniše to je i doprinos našim budućim ekonomskim odnosima. Potpuno sam siguran da ćemo uskoro vidjeti više kompanija iz Austrije koje će investirati u Crnu Goru. Znajte da niste sami i da ćemo biti sa vama u svim izazovima koje budete imali na putu evropskih integracija – poručio je Spindeleger.

Na novinarsko pitanje hoće li i drugi investitori imati beneficije kao što ih imaju u Porto Montenegru premijer Lukšić je odgovorio da nema  povlašćenog oporezivanja i da je naša država generalno donijela olakšice za nautički turizam.

– Olakšice ima korisnik svake jahte u Kotoru, Tivtu, Baru… a to povoljno utiče na efekte sezone i ukupnu potrošnju. Jer, svaka jahta je mali hotel i tako u Crnoj Gori  doprinosimo razvoju turizma. Imamo konkurentnu poresku politiku i u vremenu krize uspjeli smo da zaustavimo smanjivanje plata i rast poreskih stopa – kazao je Lukšić.

Austrijski privrednici i naši koji imaju partnerske odnose sa tom zemljom, saglasni su da je Crna Gora uspjela da izgradi povoljan investicioni ambijent. Zato se treba nadati proširenju ekonomske saradnje i novim projektima u svim oblastima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code