Početna Ke Nova Autentično: Ljeto u Herceg Novom objektivom Đorđa Matkovića

Autentično: Ljeto u Herceg Novom objektivom Đorđa Matkovića

6

Pamtićemo ovo ljeto po dobroj posjeti turista, gužvama, kilometraskim kolanoma duž magistrale, na granicama, temperaturama do 40 stepeni, a mora 28, poznatom vašarištu na obali, požarima, prvom Yaht Week-u…

Čitalac portala Radija Jdran, Đorđe Matković, koji  radi u Minhenu, bavi se kreativnom fotografijom, poslao nam je  više  fotagrafija, koje su samo autentički djelić novsko ljeta.

Picerija i restoran

Jedna od najboljih slika koju je napravio je kako je nazvao „Smartfon licemjernost“. Dok pakleni dani na Luštici za vatrogasce ne jenjavaju, a stanovnici luštičkih naselja stalno osmatraju da se dim ne pojavi negdje u blizini, za turiste  duž hercegnovske rivijere, posmatranje požara sa udaljenosti ne narušava odmor, čak je i dobar „dekor“ za sliku.

– U stilu: “Selo gori, baba češlja kosu” dvoje mladih se snimaju smartfonom. U pozadini je ogroman dim požara na Lustici, ali – njih dvoje cereka se pri snimanju…Snimao sam  na razvalini tvrđave Citadela u Herceg Novom – kaže nam Matković.

„Svježa“ fotogrtafija je od predvečerja 6. avgusta. Matković je snimio krcatu Gradsku luku sa tvrdjave Fortemare. Tek što je uplovilo 35 jedrlica i katamarana u okviru prve manifestacije „Yaht Week“ sa preko 300 nautičara.

Fotografiju “Patrijarhalna ili moderna Crna Gora” snimio je  u subotu 22. juna  u Topljanskom zalivu kod Herceg Novog. Djevojka vesla i vuče momka na dasci.

U objektivu se našlo i više prizora ljetnje magle u Herceg Novom, a tu je intersanta bilješka u slici i riječi  „Novska skalinada i pasja vrućina“:

– U četvrtak 3. avgusta 2017. oko podne spustio  sam se skalinadom koja vodi od novske pjace do mora. Na jednom mjestu inventivni vlasnici kafića kraj skalinade ofarbali su poklopac kanalizacije, tako da bojama i formom podsjeca na Sunce.

Tu se skrasio jedan pas i to po pasijoj vrućini…Snimio sam psa u tom komičnom ambijentu: Sunce na nebu nemilosrdno prži, a pas se smjestio kraj umjetnog Sunca na skalinadi…Nakon par minuta pas je, ipak, promijenio poziciju i otišao u čuvenu crnogorsku hladovinu…

Smatram da je bojanje kanalizacionih poklopaca u Herceg Novom akcija koju treba podržati! Kako imam višak boje vrlo rado bih je ustupio onima koji su voljni da legalno ukrase poklopce u Herceg Novom – kaže Đorđe Matković.

Tu su i fotografiije koje govore o našoj (ne)kulturi življenja. “Čistoća je pola zdravlja“ je stara poslovica, ali i naslov Đorđevog seta fotografija:

– Teško mi je povjerovati da je to bio razlog da nepoznata osoba potraži krov nad glavom iza kontejnera  za smeće, tik uz  magistralu, Topla-Krš u Herceg Novom. Moja kuća je niti pedeset metara od ovog “apartmana”. Scenu sam sasvim slučajno otkrio u prolazu. Jedno mače je očajnički mijaukalo iz tog pravca – inače ne bih bio ni obratio pažnju na ovaj lumpenproleterski  “apartman” bez zvjezdica – priča Matković.

Slikao je i „Tvrtka u svom elementu“:

– Ako se ne varam, kralj Tvrtko je osnovao Herceg Novi kao trgovački centar. Slučajno ili ne – ovih dana je okružen vašarom poljoprivrednih proizvođača – zapaža slikom i riječju naš čitačlac.

Najzad, u park hotela Boka, zatiče „Ni čojstvo niti junaštvo“. U hladovini magnolije, pored biste Marka Miljanova, opružen mladić.

– Ni čojstvo ni junaštvo već “umorstvo” nakon prećeranog konzumiranja alkohola – objašnjava Matković.

 

6 Komentari

 1. Djordje je pravi Novljanin dusom i srcem osjeca svaki kutak svoga grada i ako radi u Minhenu njegovo srce zivi u njegovom Novom.Hvala ti Djordje na tome sto primjecujes sve ono pored cega mi prolazimo a nemamo vremena da primjetimo a i u mnogo toga i uzivamo. Pozdrav za tebe sa Tople .( jednom si mi donio ukrasne suncokrete )

  17
  • Jesu li bolesnici što su došli na ljetovanje u naš grad i odlučili napravit zajedničku fotografiju pokraj citadele ili što nijesu prekinuli romansu i pošli gasit požar na Luštici koji ni ti Mitre iako mještanin nijesi gasio? Je li onda bolesnik i Matković koji ih je slikavao? Nemojmo ljudi bit zluradi i kritikovat sve i svakoga. Ove fotografije su odlične pa i ova ali ja na njoj ne vidim bolesnike nego ljubav i nije licemjerna već romantična.

   9
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code