Početna Društvo Autobuska stajališta, za sada, ničije breme

Autobuska stajališta, za sada, ničije breme

15

Dok se lokalna putna infrastruktura u Herceg Novom i prigradskim naseljima obnavlja, autobuska stajališta na skoro svim lokacijama propadaju. Na većini su ostale samo gvozdene konstrukcije, pleksi glas je polomljen, klupe izvaljene ili ih nema. Na nekim lokacijama lokalni autobusi staju „po inerciji“, iako ne postoji ni signalizacija ni kućice. To je slučaj u Kamenarima, odakle nam je stigao i apel mještanke da nadležni nešto preduzmu da đaci ne kisnu dok čekaju autobus.

Lokalna uprava je prošle godine na dvijema lokacijama u Igalu – kod parka starog dijela Instituta i poslovnice Pošte, uredila dva „smart“ stajališta sa video nadzorom i LED ekranima na kojima se mogu dobiti neophodne informacije o gradu. Taj posao vrijedan oko 25 hiljada eura, pokazao se kao opravdan jer, kako su Radiju Jadran kazali u Sekretarijatu za komunalne djelatnosti, ekologiju i zaštitu životne sredine, primjedbi korisnika nije bilo.

Na isti način lokalna uprava je planirala da, kroz privatno-javno partnerstvo, uredi još 12 stajališta na potezu od Igala do Meljina. Međutim, tenderska procedura još nije pokrenuta, navode u Sekretarijatu Aleksandra Kovačevića, ne obrazlažući zbog čega ni da li će i kada biti raspisan tender.

Do objavljivanja teksta, Radio Jadran nije dobio informaciju koja je firma – ako jeste, zadužena za održavanje stajališta (stakla, klupe i dr. ), jer sudeći po njihovom izgledu, „ničija su prćija“.

Direktorica Komunalno stambenog preduzeća Jasmina Konjević kaže nam da sa Opštinom nemaju ugovor o održavanju stajališta, te da svaku intervenciju na njima kao i na oglasnim tablama, rade isključivo po nalogu Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i zaštitu životne sredine.

„Mi smo samoinicijativno pokrenuli izradu studije o stajalištima, kako bismo napravili svojevrstan „atlas“ o broju, izgledu, stanju, pa da vidimo sa lokalnom upravom šta i kako dalje. Nacrt novog Zakona o komunalnim djelatnostima akcentovao je taj problem koji je evidentan u skoro svim opštinama, gdje će sada održavanje stajališta biti dio sektora komunalnih djelatnosti. Tim povodom nas u Podgorici 1. novembra očekuje završna javna rasprava“, kazala nam je Konjević.

Sa druge strane i Agencija za izgradnju i razvoj grada sačinila je elaborat o stajalištima, kojim je definisan njihov broj i lokacije.

„Prema tom elaboratu, ukupan broj stajališta od Igala do Kamenara je 55. Od tog broja 5 ih nije definisano kao stajalište, ali autobusi na njima primaju korisnike javnog prevoza. Od Meljina do Kruševica ih je 16, od magistralnog puta ka Mojdežu 8, od hipermarketa HDL do Prijevora 6, u industrijskoj zoni 1 i Njivicama jedno“, kazao nam je direktor Agencije, Boro Lučić.

„Uskoro počinjemo sa izradom Studije o saobraćaju, kojom ćemo definisati još mjesta na kojima su potrebna stajališta, što bi u konačnom trebalo da pokaže da li treba da se otvaraju nove autobuske linije. Elaborat će biti sastavni dio studije“, kazao je Lučić.

U međuvremenu, dok se čeka neko konkretno rješenje kojim će sva stajališta, po prijašnjoj ideji lokalne uprave, biti unificirana, proteklih dana su u Bijeloj kod marketa IDEA i Kumboru ( kod restorana Olimpija i „torte“ ) postavljene nadstrešnice na stajalištima, sa po dvije klupe, bez zaštitnih stakala sa strane. Narednih dana, trebalo bi da bude zamijenjeno i korozirano, devastirano i natpisima prekriveno stajalište na ulazu u Bolnicu Meljine.

15 Komentari

 1. Herceg Novi bi htio da bude kulturna metropola Evrope, autobuska stajališta su ponajbolji dokaz nazadnosti ovog grada. Stajališta su zastakljena tako da čovjeka ljeti može ubiti sunčanica. Red vožnje ne postoji. Devastacija se ne sankcioniše. Kupite gospodo električne bicikle i vozikajte se u korist vlastitog zdravlja.

 2. Kako su ljudi na pozicijama ovdje nestručni, ograničeni i bez trunke vizije.. pa to je nevjerovatno. Kad se radio projekat za ona stajališta po Igalu, neko im je trebao sugerisati da se takve stvari rade na nivou cijelog grada.. da finalni proizvod mora biti standardizovan, istovjetnog oblika i karakteristika i da se uklapa prostor. Ali, ne. Moramo mi biti unikatni – po gluposti.

  16
 3. Lucicu reci ti nama sta je sa stajalistem iznad o. s. Daso Pavicic na Toploj… Ne vozi svak djecu u skolu… To je prioritet a ne zid od potoka znas dobro gdje…

  27
 4. Po , ko zna koji put, molba, postavite dva kamena i komad daske kod autobuskog stajalista Dom Zdravlja, u ime nasis ostarelih, nemocnih i osiromasenih sunarodnika koji tu cekaju, na suncu, kisi, nevremenu.Dok se vi dogovorite oko tendera i drugih cuda proci ce godine ako ne i decenije.

  32
  1
 5. ZASTO BLUE LINE NE UREDI NAVEDENA STAJALISAT KADA ON OD ISTIH IMA KORISTI I OMOGUCENA MU JE DOBRA ZARADA ZA PREVOZI PUTNIKA U LOKALNOM SAOBRACAJU A I IMA MONOPOL ZA NAVEDENE LINIJE GDJE SU PROBLEM STAJALISTA NEK LUCIC PITA LUCICA!!!!!

  33
  1
 6. A STA RADI KOMUNALNA POLICIJA….NA AUTOBUSKU GLAVNU STOJE NEREGISTROVANI TAKSISTI U HERCEG NOVI IMA IH KOLIKO HOCES I PO ZELENICI STOJE DIVLJI TAKSISTI…..NEREGISTROVANI BEZ PAPIRA….SRAMOTAAAAAAAA

  27
 7. Naselje Nemila (Proširenje puta kod Castellane) iako lolalni kružni autobus staje na tom mjestu ne postoji uređeno stajalište ili barem oznaka da je tu stanica. Nije skupo da se postavi jedna tabla sa istaknutim redom vožnie a značilo bi i stanovnicima i turistima koji u sve većem broju na potezu od Meljina do Dubrave i obrnuto idu pješke. Generalno možda ne bi bilo loše da se lokalna samouprava malo više pozabavi uređenjem ovog naselja koje je na ulazu u grad i kao takvo predstavlja ružnu sliku jer smo prepušteni sami sebi i ličnim akcijama sređivanja.

  21
  1
 8. Mali broj vandala uništava društvenu imovinu i potrebna je saradnja svih gradskih službi da se uhvate.I prema njima ne treba biti blag,naplatiti im štetu,predstaviti javnosti kao takve i obavezati ih na društveno koristan rad.Dobro bi se zamislio svako kada bi mu nešto slično palo na pamet.

  20
  1
 9. Ako ikada budu ulagali u stajalista ne moraju bas led ekrane ali bi trebalo kamere obavezno jer se jedino tako mogu sacuvati. Inace nije najbolje rjesenje dva led ekrana u Igalo stanica do stanice ,trebalo je jedan u centar grada pa polako dalje.

  19
  1
 10. A cija su stepenista koja silaze do mora,koja se ne ciste od maja 2018.godine?Kamere postavite pa cete sve da vidite??? Tada cete vidjeti da nista ne radite.Idite betonirajte u Igalo ili Gomilu 50 metara puta ,da narod slavi!!!

  18
  1
  • @boro U Igalu liše ovog puta podno zelenih zgrada,igrališta na Gomili i trotoara na obali nije ulagano ništa još iz doba SFRJ. I sad vam smeta. A jedna je od većih mjesnih zajednica, ako ne i najveća. Jesu li radili kolektore, šetališta, asfaltirali, imate li terene, igrališta u Novom sto puta do sada, da ne pričamo o ostalim investicijama, Igalo im nije bilo ni na pameti. Kad si zadnji put prošao kroz Igalo da se uvjeriš? Nemam ništa protiv da se stepenište očisti, kako i treba,ali nemoj pričat budalaštine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code