Početna Društvo Avangardno: Srednjoškolci u Herceg Novom pokazali da mladi ne smiju biti ničije...

Avangardno: Srednjoškolci u Herceg Novom pokazali da mladi ne smiju biti ničije marionete

15

Ne dozvoliti nikome da upravlja našim životima, držati čvrsto „životne konce“ u svojim rukama i ne biti ničija marioneta generalna je poruka svečane akademije kojom je JUSMŠ Ivan Goran Kovačić u Dvorani Park sinoć proslavila 66 godina rada. U glumački, pozorišni i muzički igrokaz i ovog puta bilo je upakovano nekoliko važnih poruka najprije za „nosioce“ programa – učenike, a onda i za publiku.

Programska konstrukcija proslave Dana škole ove obrazovne ustanove odavno je izašla iz uobičajenih „šematizovanih“ proslava  sastavljenih od recitacija i pjesama, generalno podređenih zabavi, proslavi.  Zadatak profesora je svake godine „izabrati“ neku od društvenih anomalija koje negativno utiču na mlade koji tek treba da „pronađu“ sebe i izgrade budućnost kroz dalju edukaciju i školovanje. Zatim da odaberu adekvatnu literaturu kojom će kroz pozorišni performans prikazati „što je pisac htio reći“.

To je proces koji traje pola godine, a intenzivne pripreme i uvježbavanja kreću uporedo sa drugim polugodištem, priča za Radio Jadran, jedan od profesora koji su „kreirali“ program, Ljubomir Ljubisavljević:

– Zaista nam je bio cilj da i ove godine iznenadimo novsku publiku sa našom akademijom. Poruka je ono što maturanti trenutno izučavaju – egzistencijalizam kao smisao života znana dobro iz lektira. One to motivišu i marionete su se tu nametnule kao „logičan slijed“ – ocjenjuje Ljubisavljević.

Mišljenja je da bi publika sama trebalo da izvuče nauk:

– Ako smo svi marionete u ovom globalističkom svijetu, što možemo očekivati nego boriti se za taj mali ostatak života u egzistencijalističkom smislu bez da nam neko komanduje ili da nam komanduje što manje. Ne možemo biti „oslobođeni svega“, jer jesmo na neki način svi marionete – poručio je Ljubisavljević.

„Glavni“ nosilac jednočasovnog programa bila je Jovana Kujačić, učenica IV razreda opšte gimnazije, koja je imala „ulogu više sile“ odnosno onoga ko „vuče konce“ nad marionetama:

– Moja poruka je bila da našim životima niko ne treba da upravlja. Trebalo bi svak da ima neki cilj i da njemu teži, da ne bude ukalupljen kao većina – istakla je Kujačić.

Ona se odlično snašla na sceni i bila vrlo skoncentrisana i uvježbana, uprkos činjenici da je od svih učesnika imala najveću „minutažu“ tj. najduže replike. To je, kako kaže, bilo na svakodnevni uštrb nekih časova, ali nije joj teško palo. Jer, scena je ono što voli, u čemu uživa i što je ispunjava, naročito kada za trud bude nagrađena aplauzom, pa sada sasvim izvjesno korača ka FDU-u i „daskama koje život znače“.

Inače, jednočasovni program tradicionalno je počeo intoniranjem državne i „školske“ himne, „Oj svijetla majska zoro” i Gaudeamus igitur. Iznenađenje za publiku bila je nova dirigentica. U momentu kada su svi očekivali da će ispred hora, po ko zna koji put, stati prof. Seška Bogdanović Vojvodić, na pozornicu je izašla profesorka  i solo pjevačica Jovana Mustur Ražnatović. Ona je novskoj publici poznata po maestralnim izvođenjima operskih arija i starih narodniih pjesama na koncertima u Muzičkoj školi.

Jovana Mustur Ražnatović je nakon više od dvije decenije zamijenila prof. Vojvodić koja je otišla u penziju, ali je, ipak, nastup hora pratila „iza kulisa“. Školski hor bio je besprijekorno uvježban, što je posebno dokazao izvođenjem čuvene kantate „Karmina burana – O fortuna“ Karla Orfa. Legendarna kompozicija tridesetih godina prošlog vijeka bezvremene snage i hipnotišuće melodije golem je zalogaj za svakog dirigenta, međutim, školski hor, uz pomoć matrice, zvučao je impozantno. Na repertoaru je bila i čuvena ruska narodna romansa „Rjabinuška“, ali i „Dvadeseti vijek“ Petra Graša.

Još jedno iznenađenje za publiku bio je i nastup školskog benda “Kupplung”, koji su se, na kraju programa, predstavili u pank stilu.

Za scenario programa proslave, odabir tekstova i glumaca i ove godine brinule su profesorke Ana Mirjačić i Dijana Roganović. Nakon programa u foaeju Dvorane Park upriličen je koktel i prezentacija 60. broja školskog lista Iskra.

Proslavi Dana škole, osim brojnih Novljana, prisustvovali su i profesori i direktori drugih obrazovnih ustanova, kao i privrednici.

15 Komentari

 1. Ispravka netacnog navoda: Jovana je zamijenila Sesku nakon vise od TRI decenije. Sto se ekavice tice, ako je tekst citat iz knjizevnog djela pisanog ekavicom,mora tako i ostati. Slazem se da tekst koji nije citat treba da bude na ijekavici.

 2. Bravo! U pravu ste, ne dozvoliti strankama da zavode neinformisanu djecu. ZABRANITI UCESCE OMLADINE ISPOD 20 GODINA U AKTIVNOSTIMA PARTIJA- TA DJECA MOGU MNOGO VISE NEGO BITI SLIJEPI IZVRSIOCI NAJGLUPLJEG DIJELA DRZAVE,POLITIČARA!!!

 3. Zasto svake godine tekst ucenici izgovaraju na ekavici? Nismo u Novom Pazaru a ni u Čačku! Dragi profesori prilagodjavajte se i ne pravite od učenika marionete! Nadam se da je i uprava pratila priredbu!

  14
  9
 4. Srećan Dan škole učenicima i zaposlenima.Direktor se baš trudi da dobije još jedan mandat.
  (A što se tiče teksta Radio Jadrana,dobar profesor CSBH jež.i književnosti bi imao dosta posla da ga dovede u red.Ali…)

  2
  5
 5. Zbog čega su učenici uporno miješali ekavicu i ijekavicu?
  Usput i još jedno pitanje, đe Vam je gospodo zastava na video bimu države u kojoj se priredba odvijala?
  Sve pohvale za još jednu pouku.

  11
  12
 6. Bravo za ideju i trud. Drugacije od onoga na sta smo navikli . Samo is pedagoskih i lljudskih razloga valja biti pazljiv u kvalifikacijama mladih ljudi. Nismo vidjeli izuzetnost djevojcice koja je predstavljena kao nosiilac projekta, a govoriti da ide sigurnim koracima kao FDU je gajenje mozda nerealnih nada.

  8
  6
 7. Bravo za skolu i odlican program, cestitamo jubilej ISKRE! Vidi se da je uložen ogroman trud, kao i da su djeca uživala. Poruke programa pokazuju da uspješno odrastaju 🙂
  Hvala Radio Jadranu na predivnom tekstu (uz sugestiju da nema potrebe stavljati tolike znake navoda da bi se bolje “objasnio” tekst).

  12
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code