„AZALEA“ OBUČAVA POMORCE IZ CIJELE EX-YU, ALI I IZ KINE I CIJELOG...

„AZALEA“ OBUČAVA POMORCE IZ CIJELE EX-YU, ALI I IZ KINE I CIJELOG SVIJETA, NOVI BRODOVI NOVI IZAZOV

233
0
Podijeli

Instruktori Azalea Maritime trening centra za obuku pomoraca u Bijeloj obučavaće od oktobra kineske pomorce na kineskim Univerzitetima, što je dogovoreno ove sedmice, kazao je Radiju Jadran direktor i vlasnik ovog centra, kapetan duge plovidbe, Nenad Lazović.

Instruktaže će se obavljati dvojezično, na englsekom i kineskom, s tim što će instruktori Azalee predavati na engleskom, dok će mentori i profesori univerziteta u Šangaju, prevoditi uz sofisticirane simulatore. Njihova vrijednost je 20 miliona dolara, dobijeni su od “Kongsberga” i na njima će biti demonstrirano upravljanje brodovima i sve ono za što su osposobljeni u “Azalei”, navodi Lazović.
“Da svemu ovome nije kraj i dokaz da je na neki način vrijedilo biti uporan, jeste da smo upravo danas dobili zvanični poziv da pronađemo datum posjete za tzv. nigerijski projekat LNG, kojim upravlja britanski Shell, čime nam je otvorena saradnja za dodatnih deset brodova”.
Ali, nakon tri – četiri godine “depresije” na tržištu, sada se ponovo pojavljuju stari problemi – manjak obrazovanog i adekvatnog kadra koji može da odgovori zahtjevima savremenog pomorstva, što znači da još uvijek ne držimo korak sa svjetskim trendovima, primjećuje naš sagovornik.
“Ako posjetite naše portale, onda ćete vidjeti da su u junu, u samo jednoj sedmici otvorena dva regionalna Trening centra, velikih razmjera, sa velikim marketingom i pričom koja je sa jedne strane za struku jasna, a za medije očigledno “slatka”. Sa druge strane, mi i dalje nemamo kadra kojeg ćemo postaviti na ovako sofisticirane brodove, a to je industrija koja će sigurno biti u razvoju narednih dvadeset godina” – tvdi kapetan Lazović.
On, ipak, vjeruje da je saradnja na projektu sa “Shellom” kruna skoro deceniju ipo postojanja i rada Trening centra Azalea, zbog čega je opravdano ponosan na ulaganja prvenstveno u kadar. Ova godina bila je rekordna po broju organizovanih kurseva i obučenih pomoraca. Zaključno sa julom, odrađena su 303 kursa i obučeno 2803 kandidata.
“Mi smo od 1. jula zvanično preuzeli i tržište Hrvatske i trenutno smo ovlašćeni za sve bivše republike Jugoslavije. Ideja nam je da popunimo i 4 nova broda, koja se tek grade za tzv. ruski gas. To su brodovi koji će ići oko sjevernog pola, kroz led. Biće to novi izazov za našu kompaniju i trening, jer jako je mali broj trenera za tako nešto”, zaključio je Lazović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code