Početna Ekonomija „Azmont“ od početka gradnje Portonovog uložio 174 miliona eura

„Azmont“ od početka gradnje Portonovog uložio 174 miliona eura

9

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio je izvještaje o realizovanim investicijama na kompleksu projektu Portonovi, na lokalitetu bivše kasarne Orjenski bataljon u Kumboru, projekta Lustica bay, kao i o  zakupu zemljišta na hercegnovskom dijelu Luštice.

Portonovi Gradiliste 220416Izvještaji će, kako je najavljeno, biti upućeni Skupštini na razmatranje i usvajanje.

U Izvještaju o realizaciji Ugovora o dugoročnom zakupu lokacije kasarne „Orjenski bataljon“, konstatuje se da je kompanija Azmont Investments u prošloj i za 8 mjeseci ove godine realizovala investicione i druge aktivnosti u visini od oko 37 miliona eura. Od početka projekta je uloženo oko 174 miliona.

Na prvoj sjednici Savjeta, u novom sazivu, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković, saopšteno je da je Ugovorom predviđeno da će u prve četiri godine od njegove primjene (13. februara 2013. godine) biti investirano 52 miliona eura u pripremne radove i izgradnju hotelskih sadržaja. Cjelokupna investicija, u iznosu od 258 miliona eura, biće realizovana u periodu od osam godina.

U međuvremenu, iz menadžmeta Azmonta čulo se da će ulaganje u Portonovi dostići i preko pola milijiarde eura.

Savjet je konstatovao da ostvareni stepen i dinamika ispunjavanja ugovornih obaveza potvrđuju da se radi o ozbiljnom investitoru i kvalitetnom projektu od višestrukog značaja za Crnu Goru.

„U tom kontekstu, posebno je naglašeno da početak izgradnje hotela One & Only predstavlja značajan događaj za razvoj hotelske industrije u Crnoj Gori, kao i njeno pozicioniranje na rneđunarodnom turističkom tržištu. U septembru ove godine na gradilištu je, u svim fazama izgradnje, bilo angažovano oko 850 osoba, od kojih je 52 odsto iz Crne Gore, dok plaćeni porezi i doprinosi za 60 zaposlenih u Azmont Investments-u za prošlu godinu ukupno iznose preko 1,5 miliona eura“, navodi se u saopštenju, nakon sjednice Savjeta.

U Izvještaju o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu Ugovora za projekat Luštica bay, ocijenjeno je da je Kompanija Luštica Development u prošloj godini i za osam mjeseci ove realizovala investicione obaveze u visini od oko 36 miliona eura. Od početka projekta je uloženo ukupno 85 miliona eura, u izgradnju vila i apartmana u budućem hotelskom kompleksu, u pripremne radove za izgradnju hotela i golf terena, u izgradnju marine i drugo.

Usvajajući Izvještaj o realizaciji investicionog programa – izgradnja hotela „Park“ u Bijeloj, Savjet je konstatovao da je investitor „Carine” Podgorica prije roka realizovao sve ugovorene obaveze. Saopšteno je i da su se ispunjenjem investicionih obaveza stekli uslovi za brisanje hipoteke koja je stavljena u korist Vlade Crne Gore kao garancija.

9 Komentari

 1. Recite vi mene je li hotel pri kraju ili nije i ksda ce biti otvoren. To koliko je ulozeno novaca , obzirom da kasne, ne znaci za opstonu mlogo.

 2. Pomisljate li samo koliko ste jadni i zlobni vi komentatori.Pa vi ne citate sto pise nego tumacite sto vam je volja.U ovom slucaju rijec je o izvjestaju zakljucno sa avgustom,a iz menadzmenta su poslije dva ipo mjeseca dali novi podatak od 189 miliona eura.Uostalom,sto to vama kojima nista ne valja sto je dobro i napredno,znaci?

 3. Lupaju se podaci po potrebi, kao i statistike Monstata. Koliko je Opstini uplaceno za dozvole?
  Koliko domacih ljudi tamo radi (izuzev kod korektnih Italijana)?

 4. Dakle, u ovom članku od danas 27.12.2016., naslov je:” „Azmont“ od početka gradnje Portonovog uložio 174 miliona eura”.
  Ispod ovog članka, u donjem lijevom uglu, imamo preporučeni članak, a naslov je:
  “Azmont do sada u izgradnju Portonovog uložio 189 miliona eura”. Ništa čudno, reklo bi se, osim što je ovaj članak od 22.11.2016., pa onda ispada da je do danas potrošeno 15 miliona manje nego što je potrošeno do prije mjesec dana.
  Naravno to nije moguće, ili možda jeste, ili je možda neka greška, ili možda nije greška, ili je možda to moguće, ili je možda veće manje, a ako je veće manje, onda je i manje veće, ili…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code