„AZMONT“ PRAVI ZELENU OAZU U KUMBORU

„AZMONT“ PRAVI ZELENU OAZU U KUMBORU

173
0
Podijeli

azmont logoMeđunarodni i domaći eksperti konstatovali su jako loše
stanje drveća na gradilištu u Kumboru, navode iz kompanije „Azmont investments”, koja je odlučna da u okviru budućeg rizorta “One&only”, očuva postojeće spomenike kulture i sve druge vrijednosti, uključio je i pejzažne.
„Azmont” je odlučan u namjeri pravljenja grandiozne zelene oaze, ovoj problematici je pristupio jako ozbiljno i predvidio ogromna budžetska izdvajanja koja će omogućiti realizaciju ovih elementa, saopštavaju iz kompanije.
– S obzirom da se na lokaciji nalazi i veliki broj raznovrsnog drveća, Azmont je angažovao stručnjake iz zemlje i inostranstva koji su napravili elaborate o postojećem stanju vegetacije. Angažovana je kompanija “Planplus” doo iz Podgorice, predvođena Dejanom Mitrovićem, koja je uradila istraživanje i napravila studiju o kvalitetu stabala na kompletnoj lokaciji bivše vojne kasarne.
Istovremeno je međunarodno respektabilna „Landmark studios”, kompanija za uređenje pejzaža, sa sjedištem u Južnoj Africi, na čelu sa Mark Youngom, sprovela detaljnu analizu trenutnog stanja vegetacije na terenu – navode iz „Azmonta”.
Obje kompanije su obavile definisanje kategorije postojećih stabala, njihovog stanja i svih opcija daljeg djelovanja uz maksimalno moguće zadržavanje postojećeg zelenog fonda.
– Na žalost, studije su pokazale da se jedan dio drveća nalazi u jako lošem stanju. Jedan dio je pri kraju svog biološkog maksimuma starosti, jedan dio je zahvaćen različitim vrstama vegetativnih bolesti. Takodje, dio stabala je nestabilan i fizički pri samom padu. Ipak, postoji veliki broj veličanstvenih borova, čempresa i drveća eukaliptusa koji su izuzetne ljepote, a koji će biti zaštićeni i sačuvani kako bi dali odredjeni karakter krajnjem projektu, izjavio je glavni pejzažni arhitekta Mark Young.
Namjere „Azmont investmentsa” se kreću, prije svega u pravcu spašavanja onoga što se može spasiti i tretiranjem protiv bolesti i parazita onog drveća koje je moguće uspješno tretirati. Pored toga, formira se i specijalni rasadnik u koji će biti izvršena transplatacija određenog broja stabala kako ne bi bila ugrožena građevinskim radovima.
– Oderđeni broj stabala maslina, eukaliptusa i palmi i jedan broj drugih vrsta su već ušli u proces početnog uspješnog tretiranja kako bi bili apsolutno sačuvani. U cjelokupan proces rada oko zelenog fonda, osim pomenutih specijalizovanih kompanija, Azmont je napravio neophodne korake ka organima opštine Herceg Novi i nadležnim republičkim institucijama. Plan Azmonta jeste da budući rizort bude zelena oaza, sa velikim spektrom različitih vrsta drveća istočnog Mediterana i tradicionalnih vrsta, kao i palmi u broju koji će uveliko prevazilaziti početni mali broj nezdravih jedinki koje je prvobitno neophodno ukloniti – objašnjavaju iz ove kompanije.
Procjene su da će preko 2000 novih stabala palmi i ostalih biljaka biti korišćeno na projektu. Azmont takodje namjerava da napravi i Javni park na mjestu postojeće velike površine parka, pri čemu će se u najvećoj mogućoj mjeri zadržati postojeća zdrava stabla.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code