Početna Naslovna Bakrač u Skupštini pita: Zašto poslije osam godina kolektor i postrojenje u...

Bakrač u Skupštini pita: Zašto poslije osam godina kolektor i postrojenje u Herceg Novom nijesu završeni?

67

Poslanica DPS-a, Maja Bakrač, postavila je na današnjem zasjedanju Skupštine Crne Gore pitanje – kakav je status završetka radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, koje je izvodila kompanija Mas Gintaš i kakav je status projekta vodovodne i kanalizacione mreže na hercegnovskoj rivijeri, koji je izvodila turska kompanija Ćeltikćoglu.

Ona je podsjetila da je ugovor za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Herceg Novom potpisan sa Ćeltikćogluom 2012. godine, a da je konsulatant njemački Dahlem. Po projektu je obuhvaćena izgradnja 35,3 km vodovodne i kanalizacione mreže, 13 pumnih stanica i jedan pomorski ispust.

Iako je trebalo da radi već od 2015, postrojenje je pušteno u testni rad tek 2017.godine:

– Nakon toga raskida se ugovor sa Mas Gintašom i nižu problemi. Kraj se ne nazire. Građani Herceg Novog ne vjeruju da će projekat biti doveden do kraja, a i kada bude okončan neće funkicionisati kako treba. Građani Herceg Novi svjedoče da su veliki problemi, a najveći je izlivanje fekalija. Takođe, neprijatni mirisi, u pojedinim djelovima opštine su nesnosni, naročito ljeti. Postavlja se pitanje ko će da održava postrojenje. Obaveza je bila da se obuče lica iz Vodovoda i kanalizacije d.o.o Herceg Novi, ali do toga nije došlo. Vladajuća struktura je više puta najvljivala završetak ovog projekta, ali od 2012. je prošlo osam godina i on nije završen – istakla je Bakrač.

Važno je i znati i da mimo kredita koje je Opština dužna da vraća banci, građani će opet morati dodatnoo da plaćaju, ustvrdila je Bakrač.

Državna sekretarka u MORT-u, Dragana Čenić potvrdila je odgovrajući Bakrač, da je implementacija izgradnje prostrojenja počela zaključenjem ugovora između preduzeća Vodovod i kanalizacija i konzorcijuma Mas Gintaš iz Turske u junu 2012. godine, te da je projekat vrijednosti od 9 miliona eura. Finansiran je  iz kredita njemačke razvojne banke u iznosu od 6,3 miliona, učešćem Vlade CG od 1,3 miliona i budžeta Opštine Herceg Novi takođe od 1,3 miliona.

 – Postrojenje je pušteno u testni rad sa tri godine kašnjenja u februaru 2017.godine. Trenutno postrojenjem upravlja Vodovod i kanalizacija d.o.o Herceg Novi. Na žalost postrojenje je i dalje u završnoj fazi testiranja, iako obavlja prečišćavanje otpadne vode i postiže propisane parametre prilikom prečišćavanja – kazala je Čenić.

Ona je podsjetila da je Opština u novembru 2017. raskinula ugovor sa Mas Gintašom, a godinu nakon toga je završen postupak naplate garancija, nakon čega je otpočeo rad na pripremi tendera za izbor novog izvođača. Opština Herceg Novi je inicirala pregovore sa firmom Mas, jednom od članova konzorcijuma, kazala je ona.

 Poslanica Bakrač navela je i da kolektor nije završen do kraja, da predstoji tehnički prijem objekta, koji će sigurno pokazati dosta nedostatka, koje bi trebalo da otkloni izvođač radova:

– Ali Opština je jednom neodgovornom odlukom isplatila izvođača u potpunosti, ne obezbjeđujući sebe i način da privoli izvođača da posao završi. Građani ne treba da se opterećuju previše time koja će firma da izvodi radove, ali imaju pravo da znaju za svaki projekat u njihovom gradu kada će početi i biti završen i da zahtjevaju da rok bude ispoštovan. Građani ne moraju da trpe nečiju nestručnost i neznanje – istakla je Bakrač.

Čenić je odgvorila da je izgaradnja vodovodne i kanalizacione mreže sa podmorskim ispustom realizovan kroz ugovor sa Ćeltićogluom kojeg je Opština potpisala u avgustu 2012. godine. Ukupna vrijednost projekta po ispotavljanju obračuna po završetku radova bila je 21,3 miliona eura. Tu su uključeni dodatni nepredviđeni radovi, kao i plaćanje nakon poravnanja međusobnih oštetnih zahtjeva. Projekat je finasiran iz kreditnih sredstava KFW banke u iznosu od 17,3 miliona eura, učešćem Vlade Crne Gore od 2,9 miliona, kao i učešem Opštine Herceg Novi.

– Radovi su na ovom projektu su kompletirani u junu 2019, sedam godina od početka, kada je izdata potvrda o preuzimanju radova i lista nedostataka koje je trebalo ukloniti za vrijeme garantnog perioda. Iako se projekat privodi kraju i dalje postoje izazovi u radu sistema. Zbog činjence da još svi nedstaci nijesu otklonjeni  Vodovod i kanalizacija još nije preuzeo radove od formalnog investitora – naglasila je Čenić uz konstataciju da iako su započeti 2012. godine ni jedan od ova dva projekta nije u potpunosti priveden kraju.

Bakrač je prokomentarisala da to znači da će sve morati da plate građani Herceg Novog, ili Vodvod i kanalizacija, koji će to opet staviti na račune građana.

– Primjećujemo da se lokalna samouprava ne bavi pitanjiama od važnosti za građane Herceg Novog i stavljaju ih u drugi plan. Bave se svim onim što nije u njihovoj nadležnosti, pozivanjem građana na nepoštovanje mjera NKT-a, ugrožavajući njihovo zdravlje. Bave se pozivanjem građana Srbije da dođu u Herceg Novi, kao u Beograd na moru, a ne slušaju preporuke Vlade, iako znaju da je to nemoguće, jer su granice zatvorene. Potrče i da se nađu na naslovnicama Blica i Kurira i da sve ono što Vlada uradi  brže bolje omalovaže, crtaju razne zastave po Herceg Novom, a provokacijom smatraju  sve koji za Dan nezavinsonsti ili Dan državnosti istaknu zastavu svoje države – ustvrdila je Bakrač.

Iako je Vlada u ovim projektima samo garant, ona smatra da bi ipak trebalo da se pozabavi njima.

67 Komentari

 1. Zbog nje, njenog sefa, njegovog podgorickog prijatelja i direktorice svih direktora sa sjedistem u Banju DPS ce ove izbore imati najgori rezultet ikeda. Jedino sto je dobro sto ce ih onda sve sklonit Milo da ih negledamo!

  7
  3
 2. Pitala ili ne pitala rezultat je isti, samo se narod zabavlja u ovoj izolaciji.Sve je već završeno.Nijesmo nekad imali ni puta, ni vode, pa smo isto cijenili Tita.Lideri se rode i vide mnogo dalje od kanalizacije.

  6
  9
 3. Nije nas briga za kolektor, niti nam smrdi, niti nam treba, a gladaćemo za koga nas je volja, za naše dugoročne interese, a ne ni za koga od ovih koji se eksponiraju za pare.

  12
  5
 4. @Izazovi u radu sistema!!! Pa sta je ovo, otkud ove ideje. Izazov u radu sistema je da je kolektor supalj kao reseto pa je pun morske vode. A malo je i zacepljen pa smrdi kad nema mora u njemu. Fabrika u Meljinama vise ne radi nego sto radi. Zato je onaj Dalem otisao i nije htio da primi radove, nece Njemac bas tek tako da se igra. Maja& Dragana, obje novljanke, obje skupa ne mogu pogodit sustinu jer im je objema sustina DPS. Da nema izbora, ne bi niko glas digao kao sve ove godine. Odkad su otisli Njemci, izvodjaci se raspustili i evo gdje smo. Za 8 godina i silne milione cijedimo more i ceramo ga uzbrdo. Smijali bi nam se nasi stari no nema vise nikog doma

  17
  1
 5. Čitam komentare i ne mogu da se načudim. Bakrač inače ne progovara a to joj je poso. pa kad yine, evo svađa za ili protiv DRPS. I kolektor nestade i niđe ga nema. Zato i jes takav, što o njemu niko ne misli. Gradi se od 2012. Znači svi su krivi. Ajmo da vidimo kako ga popravit jer smrdi cijelo šetalište! Ne bi bilo loše malo propitat Đurovićku i Mračevića, pa redom DRKa i Jankovića i sve ovamo, ako će to pomoć što. Ali od ovog prepucavanja niko koristi nema sem ekipe iz Nikšića koja malo radi a dobro naplaćuje. Sad će dovest novog izvođača? A ostaće svi ovi ostali isti? Ovo je zabrljo projektant i nadzor iz Tivta i Srbije i Nemačke, a naši su samo gledali i međusobno uvaljivali kao i sad.
  Odgovornost za krivce. Stop za svaki poso dok se ne otkrije đe je problem, čim prođu izbori. I onda, popravit gdje se može do sledeće sezone. Ako se može popravit. Okle pare? Pa od ovih što su zabrljali, ali se bojim da niko neće da potegne ovo pitanje jer će se pokazat da su svi pomalo omastili prste. Počo SNP, dohvatili DRK i družina, nastavljaju SNP omladinci u 3 boje. Sve se ko mijenja samo je Đurovićka vazda tu. Zato i jes svađa

  21
  4
 6. Ali je sve ovo sto pisete u komentare nece sprijeciti da dobije jos jedan mandat od 2000€ mjesecno sa odborima plus odbronickih 200€ i plus putni troskovi i telefon i sve sto ide kao Poslaniku.

  31
  2
 7. “Gospodjo” Bakrac, da vas zamolim ne mlatite praznu slamu…
  I nemojte se vi i vasi brinuti za gradjane Herceg Novog…
  Zna se ko je vladajuca partija dugi niz godina u drzavi, tako se i zakoni sprovode inace bi odgovarale firme koje su ucestvovale u izgradnji kao i odgovorna lica u istim…
  Zanimljivo je da se iza 3-4 firme nalaze ista imena, ali racunate narod nema pojma pa cemo ih ovako kupiti “brigom o kolektoru” …
  Jednaku muku gradjanima zadaje i drobilica pa je nesto ne pominjete…

  48
  11
  • Zato je lokalna vlast u Novom napravila fenomenalne rezultate😄😄😄
   Zemljo otvori se koji su novljani debili. Samo politika je vazna,a nase pare, neka se malo Djurovicka i eksperti igraju. Pih

   6
   2
 8. Svaki taj veliki posao je mogla zavrsiti neka nasa domaca firma, a ne da pare rasipamo po svijetu. Nesposobnost rukovodstva opstine narod mnogo kosta.
  Trazimo odgovornost, da svako ko ne uradi dobro svoj posao ide u zatvor i da mu se imovina zaplijeni da se steta nadoknadi.
  Dok god tako ne budemo radili, ovako ce nam biti.
  Lokalna vlast izgleda nije dorasla tako velikim poslovima.

  37
  11
 9. Maja Bakrac??? Moze li biografija? Ne znam nista o poslanici koja predstavlja nas gradjane Novoga u Parlamentu. Da li je tacno da je iz Podgorice? Na kom polju je gospodja Bakrac uspjesna? Nema na internetu, pa neka redakcija Radija objavi njeno porijeklo, skolovanje i radnu karijeru, a takodje i politicku karijeru od 2006.g ?!

  54
  5
   • Da, ali Nikola Tesla se nije šlepovao kao Partijski Vojnik, već je svojim djelima pobrao slavu. Napravio je ono što niko do tada nije mogao, za razliku od pomenute, koja prima oko 4.000€.

    13
    2
 10. Ako gospodo nijeste znali da vam kažem. Njemački konsultant Dahlem je stalno upozoravao da radovi ne idu po planu i projektu i da on neće potpisati prijem radova, jer ne želi da primi fušetaj. Ostalo znate. Žao mi je građana HN koji će, ni krivi ni dužni, plaćati tuđe greške i nerad. Tužno i žalosno.

  36
  3
  • #Potkulina# druže, e nek si nam ga rekao. Inače, potpuno je sve suprotno, iz prve ruke. Njemački konsultant Dahlem je SVE POTPISAO, uprkos argumentima sa naše strane. Izvođač uzeo milione na ono što je Dahlem potpisao. Njemački konsultant Dahlem nam uzeo milione jer je potpisao. Sve regularno, pokriveno papirima.
   To i jeste problem. Sad su i Vodovod i opština u situaciji iz vica “kome ti vjeruješ, meni ili sopstvenim očima”. Nažalost, nije ni malo smiješno. Formalno je sve u redu, a morska voda teče li teče. Ma šta teče, kolektor je skuplja a mi prepumpavamo nazad u more. Iz šupljeg u prazno, doslovno. To se ne vidi samo iz Njemačke, Podgorice i evo izgleda Potkuline.
   Vi vjerovatno znate Herr Potkulina koliko je miliona € naplatio njemački konsultant ovo što je uradio? Hajde i to podijelite sa nama, bitte.
   Shprechen sie Deutsch, Herr Potkulina?

 11. Stručnjaci zar nema novljanke ili novljanina da predstavlja Novi u skupštini Crne Gore nego rođena podgoričanka.Na sledećim izborima silazite ispod 500 glasova u Novom.The end..

  72
  14
 12. Osam godina gospodjo, i vi tek sad pitate! Pa zaboga miloga gdje ste bili dosad? Ah da, bili na vlasti u Novome do prije 2 godine, i sad imate karakter i obraz da pitate.Vrhunac licemjerstva.I kao neutralni glasac kazem vam zbog ovakvih stvari nikad vise DPS u Herceg Novi.Nikad. Napravili ste od divnog ,mirisnog, dusevnog, kulturnog grada mocvaru punu bljuvotina, kanalizacije i licemjerstva.

  75
  25
    • A dobro ste me napomenuli, zna li neko gdje bi se Duško zvani DRK sada mogao naći? Ostao sam ja njemu dužan neke pare, pa bi mu to sad volio vratiti. Bojim se da ne pogriješim nešto u pravopisu, pa da opet ovi dokoni esperantosi ne skoče na mene sa instrukcijama. Na njihovu nesreću ja govorim Novljanskim akcentom, pa kome se ne sviđa ne mora da čita. Language made in Lazaret, ispod dva lava.

  • nada @ kriv je snp,dps,novska,df ,demokrate,sto se mene tiče svi su krivi,ali svi imaju ime i prezime,al i to me ne interesuje, zanima me da li ima nekoga kod kuće,to je pitanje,uvijek sam da se pohvali nešto ako je dobro .Kako dalje ,kako napraviti da kolektor radi ,to je svima prvenstveno ,pa makar i Hitler bio na vlasti,radi se o zdravlju građana,i budućnosti turizma od kojeg živimo

   12
   4
 13. Господин са пуних 80 год. рече: предност сенилних је да сваки дан сазнају нешто ново. Ево ми 30 год. сваки дан од ДПС сазнајемо нешто ново. Но нисмо сви сенилни, мада у мањини, године на страну.

  47
  11
 14. Ima li idje u svijet da se izvodjacu isplate toliki milioni za nezavrsen posao. To su nase pare, sto ste im platili kad niste morali. I sada se trazi novi izvodjac koji ce biti najpovoljniji kao sto je bio onaj turcin i opet “jovo nanovo”.
  Vazno je da se gradi garaza. Samo ime im sve govori – Lokalna Samouprava.

  43
  12
 15. Pozovite Majo firmu Semper pa njih pitajte kako su uspijeli da uzmu pare od izvodjaca i opstine, da ni centa ne daju svojim podizvodjacima i onda proglase stecaj i bez problema otvore novu firmu! Bez vasih prijatelja se to nije moglo odraditi. Da iko normalan ima i od bivse i sadasnje vlasti pa da su taj projekat dali novskoj firmi CMC sve bi bilo ok…ali bolje da komsiji crkne krava pa neka i moja crkne sa njegovom.

  46
  4
  • kako” ostavite se mi i oni,dajte predlog kako riješiti ,baš me briga ko je na vlasti,svima nam je cilj isti- ne treba dozvoliti nerad i javašluk ,neodgovornost .Dok je korona može se dosta toga uraditi* a ako je neko uradio to što kažete treba i da odgovara

   8
   2
 16. Svemu je kriva provizija. Provizija je glavni krivac, da ima zakona glavni krivac bi se nasao i priveo poznaniju zakona za 24 sata a to je onaj ili oni koji su potpisivali ugovore anekse isplate vrsili a da izvodjaca ni nasta nisu obavezali. Puno pitanja a nigdje jednostavnog odgovora. Odgovor je pravna drzava koju na zalost nemamo. Pa kad bi jedan ili jedni zaglavili robiju drugi bi razmisljali dali je isplativo pljackati sopstveni narod.

  35
 17. Sistem otvorenog kolektora u sred turističkog grada… Vjerujem da oni koji su donijeli odluku da se to gradi još uvijek spavaju sa pišarolom ispod svog kreveta. Vjerovatno su iznenađeni time da se takvi miomirisi drugima ne dopadaju….

  38
  1
 18. Vidi, vidi, aktivistice. Baš me interesira je li gospođa pitala Nikšu, Narašu..DRK ( savjetnik za investicije), gospđa ih je birala kao Odbornica. A i danas je kao kadar Novoga i Odbornica i Poslanica…pošeno!!!

  35
  8
 19. Osam godina agonije. Za pocetak da se osvrnemo koliko se sve neprofesionalno radilo, koliko su se mjestani ugrozavali, s obzirom da su iskopi nerijetko bili nezasticeni. Koliko sam se licno ja puta zalio nadleznima iz komunalnog, da bi kao i uvijek prebacivali loptu. Paralelno sa tim smo bili bez ulicne rasvjete, bilo je potpuno nebzbjedno kretati se duz setalista od Kumbora do Bijele. Poklopci od sahtova su virili iznad povrsine puta. Nije mali broj onih koji su se povrijedili, zapinjali, uganuli zglobove, sto “nadlezni” i znaju. Koliko su samo kamenih parapeta unistili, koliko je suta otislo u more i na obliznje plaze, koliko je kamenih kanti za smece zavrsilo u moru. Na kraju smo dobili novi-zakrpljeni asfalt, koji se na mnogo mjesta udubio, kolektor koji ne radi, nove rupe i kvarove, smrad i zarazu. Da li i kada ce neko odgovarati?

  73
  4
 20. “Iako je trebalo da radi već od 2015, postrojenje je pušteno u testni rad tek 2017.godine”

  Gospodjo Bakrac 2015. ste VI bili na vlasti u Novom a 2017 ste je izgubili. Vidite li neku vezu? Znate li ista o tom sto pricate?!

  69
  24
 21. Gospođo Bakrač, Napulj ima vulkan Vezuv koji već hiljadama godina bljuje lavu. To je za taj grad turistička atrakcija. Novi je imao kamion koju je na Šetalištu propao u kanalizaciju. I namjesto da od toga napravi turističku atrakciju, Novi vapi za nekakvim idealnim stanjem kanalizacije?! Turisti ne dolaze u Novi da bi se dosađivali – to mogu i kod kuće. Ali, koji to grad ima kamion koji je propao u kanalizaciju?! Zar to nije konceptna umjetnost? Amerikanci bi za to dali milione dolara!

  65
  12
 22. zALUDU PITATE GOSPOĐO, sada će vam reći kako oni nisu krivi,kako ona đurovićka nije ona ista koja je to ptpisala,obećavale itd, kriv je vjerovatno Milo,masoni,vanzem,aljci-bitno da oni nisu ništa- sada im je idealno ,ljudi u litije ,katić i ekipa nose krstove, sada virus ,e moraju ništa više raditi

  52
  23
  • Pitaj ti moj savo firmu semper koliko je ostao duzan radnicima na kolektoru i firmama od kojih je uzimao u zakup gradjevinske masine i kamione…proglasio stecaj i otvorio novu firmu, a novljanima koji su radili za njega ostao duzan

   20
   2
   • kako” tačno ,svako treba da odgovara, ali ja ne vidim da je iko iz opštine tužio bilo koga? Ali trenutno se mora naći riješenje,jer sima nama osnovni je interes kolektor,neka sudovi i advokati rade svoje

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code