Početna Sport Balkansko prvenstvo za olimpijske klase i klasu Optimist

Balkansko prvenstvo za olimpijske klase i klasu Optimist

0

Jedriličarski klub Delfin i grad Tivta domaćini su 52. Balkanskog prvenstva u jedrenju  koje će biti održano u od 6. do 11. septembra. Organizator ovog međunarodnog takmičenja je JK Delfin, uz pomoć glavnog pokrovitelja Opštine Tivat, i podršku Ministarstva sporta, Minstarstva turizma, Turističke organizacije Tivat, CGJS i mnogih partnera i prijatelja jedrenja.

– Takmičenje se organizuje za olimpijsku klasu Laser i za klasu Optimist, a učestvuju nacionalne reprezentacije zemalja članica Balkanskog saveza – Bugarska, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Crna Gora, te u open dijelu očekujemo da će učestvovati jedriličari iz Hrvatske, Slovenije, Italije… oko 300 učesnika, najavljuju iz JK Delfin.

Svečana ceremonija otvaranja na gradskoj rivi Pine, kojoj će prethoditi defile učesnika predvođen gradskom muzikom, zakazana je za 19 časova, kada će ministar sporta Crne Gore Nikola Janović, otvoriti takmičenje.

JK Delfin privodi kraju pripreme za takmičenje uz pomoć predstavnika lokalnih javnih preduzeća koji su u organizacionom odboru koji je formirala Opština Tivat.

Predsjednik takmičenja, trener JK Delfin i selektor reprezentacije Crne Gore Ilko Klakor nije krio zadovoljstvo postignutim:

„Naravno da sam ponosan na ostvareno do sada i što smo dobili priliku da organizujemo Balkansko prvenstvo. Velika je to satisfakcija za sav uloženi rad, trud i odricanje, što nam nije teško palo jer volimo jedrenje i klub. Uz savjete ljudi koji su očuvali tradiciju i postojanje kluba, sa timom entuzijasta koji je mali, ali odabran, uspjeli smo da unapredimo sportske aktivnosti kluba, stavimo ga na zdrave noge, ostvarimo odlične rezultate. Organizacija Balkanskog prvenstva je veliki izazov.“ rekao je Klakor i dodao: „Koristim priliku da se zahvalim Savezu, Ministarstvu sporta, Crnogorskom olimpijskom Komitetu i posebno Opštini Tivat što su nam pomogli da ispišemo novu stranicu u istoriji Tivta, kluba Delfin, jedrenja u Crnoj Gori i same Crne Gore.”

Tokom Balkanskog očekuje nas jedrenje na dva regatna polja u Tivatskom zalivu, ukupno 11 regata za 4 klase u četiri takmičarska dana. Reprezentacija Crne Gore, iskoristiće pravo da nastupi u proširenom sastavu, te će jedriti 37 jedriličara iz domaćih klubova.

Prvenstvo je stvoreno kako bi se osigurala budućnost održivosti jedrenja kao tradicionalnog sporta, jačala saradnja među jedriličarskim klubovima i federacijama zemalja Balkana, stimulisalo osnaživanje mladih sportista da se bave sportom. Tradicija organizovanog rada jedriličarskih klubova u Crnoj Gori traje od 1947. godine. Poslednjih godina Crna Gora je zauzela vidno mjesto na jedriličarskoj svjetskoj mapi. Treba naglasiti da je Balkansko prvenstvo prvo veliko međunarodno takmičenje u istoriji Crne Gore kada je riječ o jedrenju, zaključuje se u najavi JK Delfin.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code