Banka hrane: Ne bacajte nego poklanjajte hranu

Banka hrane: Ne bacajte nego poklanjajte hranu

0
Podijeli

Prema informacijama stručnjaka pred velike praznike kupuje se u prosjeku i do 40 odsto više namirnica nego inače, a ta hrana se, uglavnom, baca, mada bi dobro došla onima čiji je tanjir prazan, a kad prođu slavlja i onima koji su se zadužili da bi napunili svečanu trpezu.

– U rješavanju ovog problema, važno je da osvijestimo koje su realne potrebe nas ili naše porodice i da shodno tome racionalno kupujemo. Da bi se bilo koja namirnica proizvela potroši se ozbiljna količina resursa. Kada, svjesni te informacije, pomislimo na to da trećina sve te hrane završi na otpadu zaključimo da je problem ozbiljan. Proizvodnja hrane je vodeći uzrok deforestacije (raskrčivanja šuma), masovne potrošnje vode i gubitka raznovrsnosti života na Zemlji – upozoravaju iz Fondacije Banka hrane.

Picerija i restoran

Ozbiljni potencijal za umanjenje problema siromaštva je hrana koja se svakodnevno baca. U EU zemljama se godišnje, po različitim sektorima, baci oko 88 miliona tona hrane, a istovremeno je četvrtina građana izložena riziku od siromaštva, saopštavaju iz Fondacije.

Velika količina hrane propadne već u samom startu na polju gdje se proizvede, u njenom ubiranju i selekciji prije prvog transporta. Nakon toga ozbiljna količina hrane se izgubi u procesima prerade (19 %), tokom transporta, u trgovinskom i ugostiteljskom sektoru. Ono što će mnoge začuditi je da se procentualno najviše hrane baci u domaćinstvima (53 %).

– U našoj kulturi postoji određen strah od toga da neko ostane gladan. U rješavanju ovog problema, važno je da osvijestiomo koje su realne potrebe nas ili naše porodice i da shodno tome racionalno kupujemo. Ovim ne samo što štedimo novac, takođe i spasavamo planetu. U našoj državi se još uvijek ne govori o Zakonu o viškovima hrane, iako je Banka hrane CG pozivala nadležne da se odgovorno odnesu prema ovom problemu još u januaru 2012. Godine, kada je usvojena rezolucija“Kako izbjeći bacanje hrane“, koju je 19. januara usvojio Evropski parlament – dodaju iz Fondacije.

Po ugledu na druge razvijene zemlje poput Francuske, zakon bi ponudio poreske olakšice kompanijama koje doniraju hranu u humanitarne svrhe umjesto da dopuste da se ta hrana pokvari i propadne.

Bacanje hrane bi trebalo smanjiti za 50 odsto do 2030. godine, shodno tome više od 50 evropskih propisa se trenutno odnosi na problem bacanja hrane, smatraju u ovoj Fondaciji.

Dodaju da je na poklonjenu hranu nepotrebno oporezivanje PDV-a, na taj način se stimuliše doniranje u humanitarne svrhe, što naravno zahtijeva izmjenu propisa u skladu s propisima Evropske unije kojoj Crna Gora teži. Mjere su potrebne na svim nivoima – od promjene pakovanja i uvođenja većih sniženja za hranu čiji se rok upotrebe približava kraju, do obrazovanja zajednice i zakonskih normi.

– O ozbiljnim privrednim, socijalnim i ekološkim posljedicama rasipanja hrane naša Vlada bi se morala pozabaviti što prije. Gdje završava hrana koja preostane nakon mnogobrojnih proslava koje su ovih dana učestale? Da li proizvođaći, trgovci, domaćinstva imaju opciju kome tzv „viškove“ hrane pokloniti? Na žalost, ne još uvijek. Mi, kao humanitarna organizacija upućujemo savjesne građane, koji ne žele da bacaju hranu, da se obratite mnogobrojnim Narodnim kuhinjama širom naše države i Udruženjima koja brinu o ugroženima – poručuju iz Banke hrane i savjetuju građanima:

– Donirajte „višak hrane“ ljudima koji se nalaze u teškoj situaciji. Pogledajte oko sebe, obiđite vaše naselje, raspitajte se i posmatrajte ljude koji se stidljivo vrzmaju oko kante za smeće, obratite im se, ponudite im nešto vaše hrane. Ukoliko vam je sve to komplikovano, barem odvojite uredno višak nekvarljive hrane (voća, povrća, u konzervi ili tegli) u jednu čistu kutiju i ostavite je pored kontejnera, kako bi bila vidljiva prolaznicima. Tu su i kuke dobrote koje je Banka hrane promovisala u Crnoj Gori. Budimo humani! Hrana se ne baca, ona se poklanja!

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code