Početna Društvo Barani će za skoro pola miliona eura ugraditi podzemne kontejnere Herceg Novom

Barani će za skoro pola miliona eura ugraditi podzemne kontejnere Herceg Novom

38

Barska kompanija “Baranka export import- Pejanović” doo izabrana je za najpovoljniju za nabavku i ugradnju podzemnih kontejnera u Herceg Novom. Opštinski tender bio je raspisan još 21. decembra prošle godine. Ugovor su na kraju prošle radne sedmice potpisali predsjednik Opštine, Stevan Katić i izvršni direktor Željko Pejanović.

Podsjetićemo da se na tender prijavila i danilovgradska firma Oki co doo, čija je ponuda ocijenjena kao neispravna. Odluka o izboru najpovoljnije ponude donijeta je 29. januara ove godine.

Ukupna vrijednost, prema prihvaćenoj ponudi dobavljača, iznosi 494,9 hiljada eura, sa uračunatim PDV-om. Kako je definisano ugovorom, dobavljač se obavezao da će isporuku i ugradnju kontejnera obaviti u roku od 100 kalendarskih dana od dana potpisivanja ugovora.

Za kontrolu izvršenja ugovora zadužena je Čistoća doo, koja može u tu svrhu imenovati određeno lice da obavlja kontrolu. Lokacije za ugradnju kontejnera odrediće naručilac, odnosno Opština Herceg Novi.

Inače, prema tenderskoj dokumentaciji, Opština planira nabavku i ugradnju 142 podzemna kontejnera, kako bi se olakšalo odlaganje i selekcija otpada.

Nabavka obuhvata 32 kontejnera zapremine 5 m³ za suvu i mokru frakciju, 24 kontejnera od 2,5 m³ za suvu i mokru frakciju, te 30 kontejnera kapaciteta 500 l.

Oni bi većim dijelom trebalo da budu ukopani u zemlju, maksimalno na dubini od 1,8 m, sa otvorima prilagođenim i osobama sa invaliditetom, nepropusni za prodor atmosferskih voda i isticanje ocjedne tečnosti, otporni na udarce, pritisak tla i UV zrake.

Poklopci za ubacivanje otpada trebalo bi da onemoguće da ostanu u otvorenom položaju nakon upotrebe, da ne bi pospješivali ulazak vazduha, širenje neprijatnih mirisa iz kontejnera i ulazak atmosferske vode.

Ugradnja kontejnera od 5 m³ i 2,5 m³ će se na svim lokacijama obavljati u paru (po jedan za suvu i vlažnu frakciju).

Garantni rok na vreću i poklopac kontejnera je 2 godine, a na tijelo kontejnera 10 godina.

38 Komentari

 1. Дивљи људи нијесу заслужили овакве контејнере. Поставити камере па пропратити шта ко и како ради око њих. (Контињера) .То је код нас у Трбињу много боље ријешено. Шта вам оно смрди у Мељинама. Ригао сам џигарице неки дан када сам био на кружном. Замало се не вратих у Ерцеговину али сам ипак остао.

 2. Kada cemo da uvedemo pravilo da svako odgovara za svoje pogresno sprovedene realizacije?
  Dokle vise mutljavine? Aman ima li kraja vasim pohlepama?

  • To i jeste problem ovog društva. Nekada je bila svemoćna jedna partija koja je milicijom zavodila “red i mir”.
   I danas partija štiti svoje aparačike policijom, a oni u vrijeme interneta imaju nalog da ćute kako ne bi diskreditovali one kojima ližu ruke odnosno onima koji su im dali fotelju.

 3. Podzemni tip spremnika koji su postavljeni u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu čine u osnovi ukopani kontejneri zapremine 1100 l. Imajući u vidu da su postojeći nadzemni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada volumena od 700 l do 2 m³, zaključujemo da nismo ništa dobili na volumenu te će broj i trošak pražnjenja ovih spremnika biti sigurno i veći zbog složenije konstrukcije. Ovakav ukopani “zeleni” otok prema izjavi nadležnih košta 180.000,00 kn !!??? Koja je ekonomska opravdanost ovakve skupe “investicije” s obzirom na to da se broj odvoza neće smanjiti, nije jasno.
  Za ilustraciju napravili smo komparaciju troška ovih „Bandićevih“ podzemnih spremnika s podzemnim spremnicima drugog tipa koji se također prodaje na HR tržištu, tip „MOLOK“. https://www.molok.com/benefits-and-principles/
  Jedan polupodzemni Molok kontejner zapremine 3 ili 5 m³ košta dvadesetak tisuća kuna. Ako bi se formirao zeleni otok s 4 Molok spremnika na slijedeći način:
  -1 kom od 5 m³ za plastiku i metal
  -1 kom od 5 m³ za papir i tetrapak
  -1 kom od 3 m³ za staklo
  -1 kom od 3 m³ za tekstil, odjeću i obuću
  i neka to košta cca 90.000,00 kn + troškovi ugradnje na lokaciji cca 10.000 kn, proizlazi da za iznos od cca 100.000,00 kn dobivamo 5+5+3+3=16 m³ nazivnog volumena spremnika. Ako uzmemo u obzir i efekt komprimiranja otpada u silosu zbog mase otpada koji stoji u stupcu pa otpad iznad svojom masom (težinom) komprimira otpad u nižem i srednjem dijelu spremnika, dolazimo do efektivnog volumena od gotovo 20 m³. U konačnici, trošak investicije iznosi 5.000,00 kn/m³ volumena reciklabilnog otpada.
  Za usporedbu Bandić je za 180.000,00 kn postavio 4 (spremnika za reciklabilni otpad) x 1100 l = 4,4 m³, što iznosi približno 40.000,00 kn/m³ volumena reciklabilnog otpada, dakle oko 8 puta više. Dakle, jednostavna računica pokazuje da je Čistoća u odnosu na investiciju dobila premali volumen odvojenih frakcija.
  Ili su možda stručnjaci u Čistoći izračunali da postavljeni podzemni zeleni otok ima 8 puta bolje tehničke karakteristike i da će se u određenom roku pokazati da je investicija ipak isplativa. U svakom slučaju bilo bi zanimljivo vidjeti na temelju kojih kriterija je Čistoća kupila baš te spremnike.

  5
  2
 4. Otkrio sam na internetu da se firma koja proizvodi ove kontejnere zove MOLOK.
  Ako prenesete u Google:
  MolokClassic | Underground waste bin | Molok
  dobićete njihove proizvode.
  Ima i PDF na kom su iznesene cijene (price)

 5. Je li Redakcija Jadrana sposobna da dobije informaciju u kom gradu su već postavljeni IDENTIČNI podzemni kontejneri kako bi se moglo raspitati kako su se pokazali i koliko su pogodni za Herceg Novi. Ako se ne može dobiti taj podatak – onda to već u startu vrlo mnogo smrdi…

  6
  1
 6. Ovo sa podzemnim kontenjerima je odlicna prica ali nije za nas narod.
  Prva stvar nas narod je nekulturan i kad postave podzemne kontenjere oni ce u njih sipati sut , i razne kabaste materijale.
  Pored njih ce ostavljati ormare , krevete i td.
  A stonse tice cistoce , pitanje je dje im je specijalno vozilo za preznjenje ovi kontenjera., Takodje ako vec postoji separativno odlaganje zasto se to ne odvaja u reciklaznom centru.

  16
  1
 7. Cisto bacanje para isto kao i rasveta uzasno osvetljeno nista vi neznate da uradite da valja ili perete pare ko ce znati a interesuje me gde ste kad treba nekome kupiti tablete kad treba platiti nekome operaciju onda vas nema ili tada nemozete da ubacite sebi u dzep sramota

  9
  1
 8. Dje su ovi sto se non stop zale na infrastrukturu da daju neki pozitivan komentar. Ne moze proc koncert da se ne kuka o parama, a sad ih nidje nema… Toliko o Novskoj dosljednosti.

  11
  3
 9. ZARĐALI i dotrajali podzemni kontejneri, puni rupa, čija je ugradnja pre devet godina koštala oko pet miliona evra, uskoro će biti zatvoreni. JKP “Gradska čistoća” ima u planu da veliki broj ovih posuda za odlaganje smeća, koje su nebezbedne za upotrebu, zatvori, a na tom mestu postavi nadzemne. Njih oko 412 biće prenamenjeno u kontejnere za odlaganje reciklabilnog otpada.
  Ulaganje u podzemne kontejnere nije se isplatilo, jer je njihov vek trajanja bio kratak. Do sada je za njihovu popravku potrošeno nekoliko miliona dinara. Prema navodima nadležnih u JKP “Gradska čistoća”, neki su bili mnogo oštećeni i nebezbedni za upotrebu. Propala limena gazišta, istrulila unutrašnjost, klizeći otvor za bacanje smeća, koji i često nije u funkciji, samo su neki od vidljivih nedostataka. Takođe, kod nekih se pojavio problem sa podzemnim vodama, a u pojedinim perifernim delovima grada građani nisu mnogo ni koristili ove posude.

  16
  1
 10. Gluposti za velike novce…
  Ukucajtw se ” Alibaba.com
  I pogledajte koliko kostaju rubbish bins…moderne i od bijelog celika..ili plasticne…
  Neko hoce da pere novac i onda svake w godine jovo na novo..

  34
  2
 11. Ako niste znali;
  Iste takve kontejnere su postavljali po Beogradu i jako su brzo odustalo od njih , jer su se pokazali katastrofalno.
  Pa sad kad pohitate na sajam turizma u BG se lijepo raspitajte.

  30
  6
 12. Ovo bi trebalo biti zestoko fina stvar, u krstenim zemljama to perfektnp funkcionise, mislim na praznjenje, ovo u Novome je samo polovicno rijesenje, zivi bili pa vidjeli tu ljepotu za desetak mjeseci, primarno je bilo izabrati najpovoljnijeg izvodjaca.

  17
  1
 13. Gledao sam ljetos mnogo fino dizajniranu kantu za smeće kraj zgrade gradske Opštine u HN, odmah kraj bilborda sa mapom grada, uz trotoar Njegoševe ulice preko puta prodavnice cvijeća.
  Mnogo fina kanta, mogla bi se nalaziti i u Parizu ili Londonu.
  Gledao sam radnicu Gradske čistoće (oniža žena, sezonska radnica) kako prazni kantu tako što ruku zabije do pazuha u bočni prorez za ubacivanje smeća u kantu kako bi izvadila otpatke… Da bi otvorila poklopac kante morala bi imati specijalni ključ. Pitao sam je gdje joj je ključ – kaže da ga nije ni dobila…
  Nadam se da radnici Gradske čistoće neće morati da ulaze glavačke u podzemne kontejnere da bi ih ispraznili. Pametnjakovići koji upravljaju Herceg Novim su za svašta sposobni; vrlo rijetko za pametne stvari….

  68
  3
  • Da li mi gradjani mozemo na bilo koji nacin uticati na ovakvu odluku? Pretpostavljam Ne! Kao i do sada sto je bilo. Da je takav nacin sakupljanja smeca dobar, vjerujte da bi ih bilo u mnogo razvijenijim zemljama nego sto je nasa. U jednoj od razvijenijih zemalja to je reseno na nacin da u svakom mestu postoji mesto odlaganja u vise vrsta kontejnera tako da gradjanin sam vrsi i reciklazu na taj nacin. Razdvajaju se metali, drvo tj namestaj, tekstil, staklo, papir a potom radnici koji su zaposleni u tim centrima nastavljaju daljnje razdvajanje i sortiranja i pametnog iskoristavanja na razlicite nacine. Zamislite podzemne kontejnere kada je pristup istima veoma otezan, a tek pitanje ciscenja tog prostora?

   • Naravno da mozemo, uticali smo na prosle izbore i opet cemo na sledece. Samo sto nam vecini svijest nije dovoljno razvijena da to shvatimo, nego kad su izbori, mislimo o zastavama a ne o kontejnerima…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code