Početna Društvo Baždar: Besparica u “Čistoći”, ali i loše rukovođenje uzrok svih nevolja u...

Baždar: Besparica u “Čistoći”, ali i loše rukovođenje uzrok svih nevolja u tom preduzeću

49

Prema bilansu u 2017. godinu u hercegnovskom preduzeću Čistoća DOO ostvaren je prihod od 2 miliona i 256 hiljada eura, od čega je neto zarada svega 6150 eura. Preduzeće je poslovalo na pozitivnoj nuli. Pored finansija u katastrofalnom stanju je i vozni park.

To se čulo na press-u u prostorijama ovog preduzeća na kome je  sa bilasnom poslovanja upoznao predsjednik Odbora direktora, Milovan Baždar.

Stalnih radnika u Čistoći je 103, od toga je 33 administrativna, a sezonaca 19 uz 15 na određeno vrijeme. Prema Baždarevoj procjeni, od tog broja 25% su tehnološki višak. Samo u Reciklažnom centru radi 15 zaposlenih, od čega su 4 u funkciji.

– Od kraja prošle godine, pa do proljeća ove bilo je veoma teško novom sazivu Odbora direktora utvrdili činjenično stanje. Imali smo masu podataka. Ja sam insistirao na doradi softvera, kako bismo mogli iz te baze podataka izvaditi vjerodostojne i doći do pravih zaključaka – navodi Baždar.

Prema tim podacima zastarjela i nenaplativa sredstva iznose za fizička lica 537 hiljada eura, a za pravna 301 hiljadu. Potraživanja su otpisan, odnosno uknjižena  kao rashod.

Zbog toga su bilansi  uspjeha i stanja u proteklim godinama nerealno prikazivani, jer je prikrivan pravi rezultat. Po bilasnu stanja za prošlu godinu, neraspoređena dobiti iz prethodnih godina ioznosi 219 hiljada eura.

Nenaplaćena  potraživanja

– Od ukupno milion i 600 hiljada eura potraživanja ovog preduzeća, više od pola je nenaplativo, a od preostalog iznosa 750 hiljada, tvrdim da je 30 do 40 procenata nenaplativo. Imamo toliko zapušteno stanje, da od milion i 600 hiljada, dvije trećine su trula aktiva – objašnjava Baždar i dodaje da je posljedica toga izuzetno teška likvidnost preduzeća.

Uzrok toga je nedovoljna ozbiljna sistemska naplata potraživanja, zbog čega preduzeće nema investicioni potencijal, a vozni park u jako lošem stanju. Da je nekim slučajem privatno, bilo bi pred bankrotom i stečajnim postupkom, tvrdi on.

bty

Odgovornost prethodnih Odbora direktora i izvšne funkcije je jasna u pogledu neefikasne naplate potraživanja i pravovremenih tužbi, kako bi zaštitili preduzeće. Aktiva preduzeća je državna imovina koja se mora štititi, a ne zataškavati kroz papire na razne načine i selektivno primjenjivati cijenovnike, smatra Baždar.

Šta bi se dogodilo, pita on, da nije insistirao na novom softveru i “češljanju” kroz sve podatke, “dokle bi preduzeće ovako plivalo”?

“Čistoća”, po njegovim riječima, nema obrtna sredstva, već posluje “dramatično ispod nule”. Gubitak se pokriva iz trajnih sredstava, od oko 600 hiljada eura, pa kad se odatle pokrije, firma ostaje bez sredstava, zbog čega je osnivač, ondnosno Opština dužna da upumpa finansijsku injekciju od pola miliona, objašnjava on.

Izrada novog cjenovnika

Opština Herceg Novi u prosjeku je po odvoznu smeća jeftinija od ostalih primorskih opština između 10% i 15%, odnosno u Novom je cijena 6 centi sa PDV-om po kvadratu domaćinstva, što je trebalo iznivelisati.

Zbog toga je Baždar inicirao izradu novog cjenovnika, koji je Odbor direktora usvojio 4. maja, a sada je na Skupštini opštine da ga ozvaniči.

– Na 26 ugovora sa hotelima i sezonskim firmama, sa kojima smo imali ugovore, a ove godine smo potpisali nove, 27,5 hiljada je veća fakturna realizacija u ovoj nego za iste te firme u prošloj godini – tvrdi on.

Unutrašnja revizija će pokazati na kojim sve ugovorima je bila selektivna primjena cjenovnika, tvrdi sa oprezom Baždar na osnovu samo jednog dijela revidovanih ugovora, jer niko nema pravo da improvizuje i utvrđuje cijene po subjektivno pristupu u dogovoru sa korisnicima.

Kupovina stanova za zaposlene, dug za PDV i prekovremeni časovi

Veliki finansijski deficit uzrokovao je i kreditni aranžman od 800 hiljada eura za kupovinu 10 stanova za zaposlene 2009. godine. Do sada je vraćeno oko 530 hiljada, a sa zaposlenima koji su dobili stanove napravljeni su ugovori na 20 godina.

– Do sada je preduzeće otplatilo preko 500 hiljada glavnice, bez kamata, a od radnika je naplatilo manje 100 hiljada, pa i tu postoji raskorak u visini dd 400 hiljada koji je “isisan” iz supstance preduzeća – navodi Baždar.

On objašnjava da su potpisani “utopijski ugovori” sa radnicima na 25 godina, sa progresivnom ratom. Većina tih radnika danas je pred penzijom, a za 10 godina nisu uspjeli da isplate ni petinu dugova. Pored toga, dozvoljena su im i druga kreditna zaduženja, koja su umanjivala sposobnost isplate ovog stambenog kredita.

Po njegovim riječima, ništa se sistemski nije preduzimalo da se preduzeće finansijski zaštiti, da se korisnici natjerau na plaćanje, jer nisu redovno išle ni opomene ni tužbe.

Poreska je uprava utvrdila da “Čistoća” duguje preko 400 hiljada eura PDV-a za posljednjih nekoliko godina, pa je ponudila da se napravi Ugovor o reprogramu, zbog čega će preduzeće još 4 godine mjesečno izdvajati po 11000 eura.

Prekovremeni rad jedan je do razloga teške finansijke situacije u Čistoći. Ali to je i razumljivo u gradu u kojem se broj stanovnika ljeti uduplava, pa terenci moraju da rade duže do 8 sati, odnosno onoliko koliko posao zahtijeva.

Zloupotreba je bilo i u tom domenu, zbog čega firma duguje još oko 100 hiljada. Baždar, međutim, očekuje od revizije da utvrdi koliko je od tog novca dug za zloupotrebe.

Vozni park

Od ukupno 15 vozila, tek 6 ili 7 funkcionišu, a prosječna starost voznog parka je 20 godina. Ali kapacitet za obnovu vozila uz finansijsku situaciju preduzeća praktično i da ne postoji.

Bez voznog parka na terenu je nemoguće obavljati poslove. Gotovo svaki dan neko od vozila je u kvaru, a djelovi se teško nabavljaju. Samo za gorivu godišnje se troši oko 150 hilajda eura.

Za ovu sezonu pozajmljeno je jedno vozilo iz Šavnika, za 2000 eura mjesečno, a očekuje se i donacija Norveške.

Poboljšanja

Od početka godine potrošnja goriva smanjena je za 16% u odnosu na prošlu, a za 61% su smanjeni prekomjerni radni sati. Naplata u maju je za 35% bolja nego u maju 2017.

Novi programi, koji daju automatske opomene za dugoavanja, su u fazi implementacije. U ozbiljniju primjenu ulazi i sistem naplate preko sudskih izvršitelja, koji je do sada rađen kampanjski.

Baždar je podvukao da Odbor direktora mora usvojiti Sanacioni program, koji ne bi bio u koliziji sa već usvojenim programu za ovu godinu.

On nije htio da komentariše moguću promjenu na čelu “Čistoće” niti mogućnost objedinjavanja dva ili tri komunalna preduzeća u Herceg Novom.

49 Komentari

 1. Sezona pocinje bataljujte ili cistite ako ne mozete vratite bonica hitno bice kasno bojim se svi se zale sve je puno svaki kontejner nikad o ako nije bilo cinite nesto uzeli sts pare narod je platio odvoz i ne zanimaju ga vasi problemi

 2. Gospodine Baždar : SJEDITE teorija 1 praksa 0

  Vratite vi gdin Bonića starog operativca i velikog čovjeka pa će biti ČIST GRAD.
  A vi se i dalje bavite politikanstvom.

  9
  2
 3. Šta godinama rade 33 administrativca kad nisu uspjeli ispratiti dugovanja i na vrijeme ih naplatiti. Njihov je broj ogroman u odnosu na radnike operativce. Da su radili svoj posao kako je trebalo za iznos zastarjelih a nenaplaćenih potraživanja moglo se kupiti poneko vozilo. Ovako, sve djeluje kao pravdanje…nemamo auta, nemamo para, ugušite se u smeću…

  10
  1
 4. Kome ovo ovaj priča,zar nijesu rukovodioci najsposobniji menadžeri u gradu? Ko smo mi laici za te stvari,da znamo bili bismo na njihovo mjesto?

  7
  3
 5. Što se ovaj Baždar javlja kad je u čistoću zaposlio ” prljavog harija” zvanog 500€ a zaposlio ga je samo zato što je ovaj kum presednika crvenih kravata.
  A rođeni brat šef naplate . Trguje i dogovara cjene ko da nu je babovina . Bolje bi mu bilo da se drži harmonike

  25
 6. Nisam neki Ekonomista,ali ovdje se neko ruga sa inteligencijom Novljana …
  ” Prema bilansu u 2017. godinu u hercegnovskom preduzeću Čistoća DOO ostvaren je prihod od 2 miliona i 256 hiljada eura, od čega je neto zarada svega 6150 eura. Preduzeće je poslovalo na pozitivnoj nuli”
  ”Stalnih radnika u Čistoći je 103, od toga je 33 administrativna, a sezonaca 19 uz 15 na određeno vrijem”
  Plasticno da objasnim :
  103+19+15 = 137 zaposlenih TOTAL
  6150€ =godisnjih neto plata / 137 zaposlenih = 45€ godisnja zarada / 12 mjeseci = 3,74 € prosjecna mjesecna zarada u Cistoci …
  Ocigledno g.dine Bazdar z……da ste pojeli neke brojeve-ili je nas digitron bio na suncu…
  Uvjeravate javnost da je prosjecna plata u cistoci 3,74 € ?!

  23
  5
  • Ni meni nije jasno, firma podmiruje svoje obaveze ,isplacuje plate dobavljace,kredite i koliko znam ponesto investira , i to godinama a ovdje je sve predstavljeno katastrofom. Ne zaboravimo imvesticije u reciklazu prvu u Cg,projekat nove deponije , azil nije to moglo samo od sebe ipak je neko nesto radio. Ovo je nesto drugo.

   13
   2
  • Pa stvarno,da li je neko jos ovo primjetio ?! Jesmo li svi mi bravi,minimalac je 193 € a u HN cistoci ispade da je prosjek zarada 3,74€ po Bazdaru za mjesecni minimalac treba ljudi u cistoci da rade 4 i po godine…. e muka mi je od ovih strucnjaka,Kada vec iznosite podatke – onda Gospodo budite bar precizni…

   14
   2
 7. И? Која су рјешења? Преко 50% ненаплативих потраживања и онда се на мала врата помиње нижа цијена услуге. Нико не каже да је лако све ријешити, али људи моји, бар дио тога би много помогао!

  11
 8. Ne znam koji to “carobni štapic” imaju nase komsije u Tivtu,ali grad i okolina im blista,sve pohvale.Pitajte,saradjujte,osjecamo da nesto ne valja u ovoj nasoj “cistoci” . Za gosp.Bazdara mogu reci samo rijeci hvale – kao strucnjaka i covjeka,nijesam partijski istomisljenik ali……

  8
  15
 9. “PRELETACI” (mislim na doticnog gospodina) su sve znali i ranije kakva je situacija u Javnim, odnosno sad doo , ali se nije reagovalo ,jer se cuvala fotelja u opstini.

  17
  3
  • Preletaci napadaju samo kad imaju siguran interes, i kada procijene da ce od toga imati koristi. Ne dozivljavam G Bazdara preletacem, ali ne bih mogao opovrci da pokusava na duze staze graditi imidz spasitelja Cistoce, a zatim nema potrebe jer je to zdrava firma

 10. Sto je sa kom Stambenim preduzecem?
  Uhvatiliste se Cistoce,jer neznate kako da ocistite grad.Nema ko da vam kosi travu i odvozi gradsko zelenilo i sut.
  Pa milite da ce vam to raditi radnici Cistoce.
  Sa tako niskim platama,bez nove mehanizacije.E pa malo razmislite zasto vam radnici iz stambenoga ne rade popodne i za praznike.Kolika je njima plata?Njihovi troskovi?

  28
 11. G.Bazdar vjerujem da zelite da dobro radite svoj posao ali veliki dio ovoga sto ste nabrojali je nadleznost izvrsnog direktora.Da li zelite da kazete da ste vi preuzeli te ingerencije?Sto niste objasnili kako je nastao dug po osnovu PDV-a.Pa vi ste bili dio vlasti kada ste pozurili da transverisete JP u D.O.O. ali ste zaboravili tada da fakturisanje podlijeze i placanje PDV-a.Stara vozila!?Koliko ste ih kupili za vrijeme vase vlasti?Da nije bilo Norvezana ne bi imali ni ova.Sta je sa deponijom?Imate ,kazete 25% tehnoloskog viska,pa pocnite da rjesavate.Najbolje bi bilo da pocnete od cistaca,za njih se niko nece zauzeti pa ce biti lako.A i nastavite da stedite.Jednom dnevno odvozite smece,cistaci neka dobiju po vece reone a i mogli bi da rukama ciste, i metle kostaju.

  27
  2
 12. “Samo u Reciklažnom centru radi 15 zaposlenih, od čega su 4 u funkciji.”
  Može li neko ovu rečenicu da prevede. Da li od ovih 15 zaposlenih samo 4 rade, a ostalih 11 primaju platu ili je ovih 11 “van funkcije” zbpg bolesti.
  Što se tiče kredita za kupovinu stanova, može li se narodski reći da radnici koji su dobili pare za kupovinu stanova sada ne vraćaju rate kredita nego to pada na teret “Čistoće” tj građana.

  31
  2
 13. Isti koji su vodili grad 2009,vode ga i sad. Oni su zapoceli( Djurovicka je tada radila u cistoci) ,a njihov podmladak bez iskustva i prave skole koji je sad u” drugim ” partijama nastavlja. MICA, ejjjjjjjjj
  Za novsku pamet nije ni potrebno nista mijenjati. SRETNO BILO!

  21
  3
 14. Ono što je smiješno kod ovih što su pobjedili,je to što oni preuzimaju odgovornost ,a onda ne znaju ništa da rade,opština se bukvalno raspada,urbanizam je u haosu ,službe ne funkcionišu. MENE KAO GRAĐANINA NE INTERESUJE POLITIKA NI KOJE SI VJERE I NACIJE NEGO DA LI ZNAŠ SVOJ POSAO. DA IMAJU IMALO OBRAZA ,SVI BI PODNIJELI OSTAVKE-JA BI TO PRVO URADIO

  53
  6
 15. Ustedio si gorivo jel ti popodne ne izlaze kamioni.A grad smrdi i smece kipi iz kontejnera.E to je vama bitno,i da svaljujete krivicu na druge.A sto se tice donatora iz Norveske,dobija te vozila u koja se mora ulagati.
  Uzmite nova na lizing kao u Tivtu i Kotoru.
  Vozila su vam kao i vi sami!

  43
  6
 16. Nekoliko potanja:
  1.Da li iznosenje sada ovih podataka treba da opravda haos u pogledu cistoce?
  2.Sta je to novo receno a da se to nije znalo kroz godisnje izvjestaje koji se podnose SO?
  3.Da li je trebalo dobiti prave i potpune informacije o svim spornim pozicijama pa onda drzati press?
  4.Kako to,da je i pored svih ovih problema (stara vozila,nemanje sredstava…),cistoca poslednji godina bila u anketi turista ocjenjivana sa relativno visokom ocjenom?
  5.Zasto je g.Bazdar izabrao ovaj nacin obracanja a ne da predhodno i prije svega o tome obavijesti osnivaca Opstinu HN?
  6.Sta na sve ovo kaze nadlezni sekretarijat koji vrsi nadzor nad radom ovog doo?
  Sve ovo mi djeluje na lose izrezirani igrokaz samo ne znam da li je pojedinacna ili koordinirana rezija.
  Pitanja bi bilo jos ali da ne preceram.

  40
  8
 17. Ne podizite vi cijenu gradjanima vec AZURIRAJTE svakog gradjanina koji zivi na teritoriji HN a time automatski znaci da isti proizvodi i smece. Veoma cesto “vikendasi” izdaju svoje stanove a da se to nigde ne prijavljuje, sto znaci da isti ” ne zive u HN i nisu duzni smece da placaju” itd. Radi bolje ilustracije znam jednu ulicu gde postoje 13 kuca a 18 stanara a samo jedna familija uredno placa naknadu za odnosenje smeca. Pretpostavljam da su “neplatise” sigurni glasaci za odredjene politicke partije. Sramota! Kada gospoda iz Cistoce iznesu tacne podatke naprimer: koliko je tacno hercegnovskih stanovnika ( stalnih i povremenih, te podstanara ), koliko je tacno obveznika kako individualnih domacinstava tako i firmi, TEK ONDA CE SE DOBITI TACNO STANJE “CISTOCE”. MISLIM DA JE VREME DA SE NARODU OVOG GRADA NE MAZAJU OCI LEPO SROCENIM IZVESTAJIMA. UMESTO TOGA TRAZIMO ARGUMENTA.

  32
  5
 18. “Stalnih radnika u Cistoci je 103 od toga 33 administrativna….” ,znaci gospodo iz kancelarija,udobnih stolica i jos udobnijih plata da 1 administrator opsluzuje 3 radnika. Bruke i sramote stidite se zvanicnih podataka!Uz to treba da snosite i krivicnu odgovornost jer zaposljavate u administraciji ljude koji su krivicno osudjivani i po ustavu Crne Gore ne mogu obavljati poslove koje ste im namjestili!

  47
  2
 19. Ja sam redovni platiša usluge čistoće. A u ulici u Igalu u kojoj živim, smetlar nikako ne zalazi. Inkasant mi dolazi svakog 19. ili 20. u mjesecu, kada primim penziju. Ako gospodo, dignete cijenu odvoza smeća, od mene nikada više paru nećete dobiti !!! Bezobrazluk do kraja!!! A Vi Baždare, otiđite više jednom sa naše grbače i radite nešto , ako išta znate!

  69
  9
  • Tako je! I kod nas je ista situacija, ko to mete zaseoke duz rivijere, a kontejnere sad prazne jednom u tri dana, dok kroz hn prolaze dva puta na dan

   20
   2
 20. 33 radna mjesta u administraciji po 1000eura(brat bratu)mjesecno, puta 12 mjeseci je 396 000 eura,plus ostali zaposleni, plus ostali troskovi.Nebi vas namirili ni da smo DUBAI

  61
  9
 21. Bravo za Baždara. Ubjedljivo najozbiljniji u čitavom rukovodstvu Čistoće. Sličnu analizu je uradio i za opštinu u doba Dejana Mandića. Naišao je na podsmijeh tadašnjih glavara čiju nadmoćnu pamet i sada osjećamo. Bojim se da će se priča ponoviti i sa Čistoćom. Očekujem uobičajenu salvu primjedbi o liku i djelu gospodina Baždara,mi smo jednostavno takav narod. No pitanje nije ko je Baždar nego koliko je bolesna Čistoća i što niko prije nije pokrenuo nešto. Možda sad ova reorganizacija iz 3 u 1 popravi stanje? Da se bolje radi, više štedi. Vjerujemo li, stvarno?

  37
  39
  • Najveći grobar ovog grada je Mandić sa ekipom. Kada je grad mogao da makne sa mjesta, kada je priliv investicija bio nezapamćen u Herceg Novom, nije se ništa uradilo za grad, tapkali smo u mjestu, sa zastarelim, zatečenim inventarom, zastarelom infrastrukturom, a produžavani su zastareli urbanistički planovi, umjesto da se rade novi. Nedomaćinska politika uzela je danak i iz ove pozicije, praznih dzepova, sa političkim, nestručnim kadrovima, teško je ostvariti bilo kakav pomak…

   39
   4
  • Poštovani, primjedbe o liku i dijelu gospodina Baždara su na mjestu. Gospodin Baždar je na grbači građana Herceg Novog već jako dugo. Nesposobnost gospodina Baždara da sam radi, bilo kao privatnik bilo kod privatnika pokazuje njegov pun kapacitet. Pored dotičnog gospodina, ima tu još raznih gospođa, gospođica i gospode koji u posljednjih 20 godina “rade” isključivo u opštinskim preduzećima ili opštini. Na izborima se pojave drugačije našminkani ili sa kravatom u drugoj boji i ajmo ispočetka. Dok je ovaca biće i vune za šišanje!

   U pravu ste što se tiče “bolesti” Čistoće ali ideja da gospodin Baždar može išta tu da popravi je u najmanju ruku apsurdna, da ne kažem urnebesna.

   37
   8
 22. Bitno je da su Bonic I Mica na drugim radnim pozicijama.Prvi u drugoj firmi koju ce takodje dovesti u ovo stanje,a drugi je ostao u istoj,s tim sto je postavljen na bolju poziciju,kao nekakav sef u reciklaznom,sramota!!!! A prekovremene ne isplacuju unazad par godina lazu radnike od sezone do sezone!!!

  42
  2
 23. A što dotičnog nijesu stavili za predsjednika nekog manje bitnog preduzeća, nego u Čistoću.
  Tako bi manja šteta po grad bila.
  Jer taj čega se dokopa, sve upropasti, od svoje firme, partije, urbanizma ……

  45
  9
 24. Da bi sa necim rukovodil morate biti i skolovani i imati malo genetike vođe. Ovi u opstini se igraju , sad ces mali ti ,pa ce onda neko drugi, bez ikakve vizije , ideje. Ako vam je samo cilj srusiti Mila, moram vam reci gori ste od njega i njegovih, niste nizasta !!!

  52
  5
  • Covjece boziji, Bazdar ima zavrsenu magistraturu i doktorat ekonomije i filozofije, iako mu doktorat nije priznat jer je napustio Dubrovnik 90 – te. To znaci da se poslje cetvorogodisnjeg fakulteta skolovao jos 4 godine. A vi nesto pricate o obrazovanju, Bazdar je daleko skolovaniji od 99.9 posto ljudi u Herceg Novom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code