Početna Politika Baždar: Požar na Tisovim gredama javna opomena lokalnim i državnim institucijama, inspekcijama...

Baždar: Požar na Tisovim gredama javna opomena lokalnim i državnim institucijama, inspekcijama i tužilaštvu 

20

Povodom velikog požara koji je izbio posljednja dva dana na deponiji Tisove grede, na kojoj se odlaže otpad iz opštine Herceg Novi, o čemu je pisao Radio Jadran, oglasio se saopštenjem bivši predsjednik Odbora direktora “Čistoća” D.O.O, Milovan Baždar.

On je 6. avgusta na svom fejsbuk profilu objavio komentar u kojem je upozoravao na, kako navodi,  tinjajuću ekološku bombu na deponiji Tisove grede.

– Zbog nestručnog i namjerno izmijenjenog ugovora o sanaciji otpada od strane direktora “Čistoće”, Vladimira Arsića, nastale su veoma ozbiljne posljedice po životnu sredinu, naročito u okruženju deponije i zahvatu sela Ubla. Izbijanje ogromnog požara je, na žalost, najbolniji mogući dokaz koliko sam bio u pravu i predstavlja veliku javnu opomenu, kako svim nadležnim lokalnim, tako i državnim organima, inspekcijama i tužilaštvu- ističe Baždar.

Prenoseći dio objave sa FB, Baždar u saopštenju navodi da je tokom prošlih mjeseci  više puta odlazio na lokaciju deponije smeća kod sela Ubli iznad Herceg Novog:

– Slika je uvijek ista. Gomila se ogromna količina smeća bez zakonski propisane količine zemlje za zastiranje. Za ovakav zaključak nisu potrebne nikakve namještene komisije. Dovoljan je pogled na cjelokupnu deponiju sa puta iznad nje. Iz ugovora o sanaciji otpada između “Čistoće” i firme “Ivovoć”d.o.o. namjerno je izbačen dio koji shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima i opštinskoj odluci iz 2013.godine propisuje potrebnu količinu zemlje za zastiranje otpada.Time je omogućeno izvođaču da vrši sanaciju bez potrebne količine zemlje (5-7 puta manje), uz višestruko manje troškove- tvrdi Baždar.

Sa druge strane, izvođač fakturiše “Čistoći” ( 200.000 eura godišnje), uvijek prema količini otpada u tonama (7 eura/tona) kojeg kamioni Čistoće dovezu na deponiju, bez obzira na količinu zemlje koju je izvođač dužan osigurati radi zastiranja otpada, dodaje on:

– Dakle, i laiku je jasno da je u pitanju koruptivan ugovor na štetu “Čistoće”, ali I svih građana Herceg Novog. Predsjednik Opštine sa saradnicima nije smatrao potrebnim ni da bude detaljno informisan o ovome I “zaklinjao” se u svog direktora Arsića, inače partijskog kolegu. Ja sam u svojstvu predsjednika Odbora direktora “Čistoće” prije godinu tražio prošireni sastanak i nudio predlog novog modela sanacije otpada, gdje bi se ispoštovale zakonske norme, a finansijski skoro upola jeftiniji. Epilog je poznat, ja sam razriješen sa funkcije (to je nebitno), a Arsić je mogao nastaviti sa svojom praksom. Novi predsjednik Odbora je ekspresno potpisao ugovor o radu Arsiću sa, koliko sam obavješten, klauzulom o povelikoj otpremnini u slučaju raskida. Arsić je u međuvremenu zbog izbora u Tivtu okrenuo leđa predsjedniku Opštine I Demokratama, ali ne mogu mu ništa zbog visoke otpremnine. Sve ovo je slika odnosa opštinske uprave prema važnom ekološkom pitanju koje je sada kolateral odnosa među igračima u vrhu Opštine- ocijenjuje Baždar.

On dodaje da je podnesena krivična prijava protiv Arsića (zbog ugovora o sanaciji otpada), koju je Osnovno državno tužilaštvo proslijedilo Specijalnom tužilaštvu u Podgorici.

– Nejasno je kada ćemo imati epilog ovog slučaja, ali nema sumnje da će slučaj sanacije deponije, protivno struci i zakonu , ostati u pažnji- kaže Baždar.

Objašnjava da je veći požar na deponiji prektično nemoguć u slučaju propisanog razgrtanja i zastiranja sa zemljom. Požar je,na žalost, i dokaz da se katastrofalno loše obavlja sanacija, što je omogućeno štetnim ugovorom.

– Zato treba postaviti pitanje svim nadležnim lokalnim i državnim organima- kada će konačno u ovom slučaju raditi svoj posao? Posebnu odgovornost snose sekretar nadležnog Sekretarijata za komunalne poslove i predsjednik Opštine zbog zanemarivanja ovog problema. Sada je nužno hitno angažovati stručna lica i sačiniti plan sanacije “saniranog” otpada, jer se radi o ogromnoj količini otpada koji nije propisno saniran i predstavljaće godinama ekološku i požarnu opasnost. Uvjeren sam da je nastala šteta osim ekološke ogromna i potrebne su desetine hiljada eura za dovoz velike količine zemlje i odgovarajuće najprije razgrtanje, pa potom tamponiranje i adekvatno zastiranje. Tako je to, na žalost, kada politika bira nesposobne ljude. Meni sigurno nije nikakva satisfakcija to što sam bio u pravu u ocjeni stanja deponije, ali bi svakako bila kada bi odgovorni bili zakonski sankcionisani i konačno izvršena stručna I zakonom propisana sanacija otpada- zaključuje Milovan Baždar.

20 Komentari

 1. Koliko znam i Zarubica je dobio otkaz jer je u svojim izveštajima istrajno navodio da se ne vrši zatrpavanje po propisu. Baždar i on su se borili da dokažu neke stvari, ali je Arsić uz pomoć Katića uspio da istraje . Hoće li konačno neko odgovarati. SVAKA ČAST ZA BAŽDARA I ZARUBICU

  21
  5
 2. Nevjerovatno,sa jedne strane kriminalni i lopovski odnos lokalne vlasti prema sopsvenim građanima i njihovom zdravlju a sa druge strane potpuno isti mogu slobodno reći zločinački odnos državnih vlasti koji svojim ne činjenjem potpuno jednako ugrožavaju vitalne interese svih građana i tako jednako snose odgovornost jer i pored višestrukih upozorenja pojedinih građana apsolutno se ništa ne poduzima.

  22
  3
   • Kompjuter, pogresna ti je pretpostavka da je autor teksta dao komentar pod “mizerija”. Ja apsoltno nikakav interes nemam da se krijem pod bilo kakvim pseudoimenom jer sam iskren i otvoren prema javnosti. To sto te rijec “poduzima”asocira na moj rijecnik je opet greska jer ja pisem “preduzima” ,naravno postujem svaciji rijecnik. To sto kazes da kritike i komentari smaraju je ogledalo tvog shvatanja sustine ovog teskog ekoloskog i kriminalnog problema.

    11
 3. Ne razumijem ovaj narod.Mještani Ubala konstantno udišu karcinogeni dim koji djelimično dopire i do samog grada i nikome ništa.Par komentara na radio Jadran i to je to.Zaboga ljudi,nije ovo šprdnja.Ovo je opasnije od stotinu korona.Na stotine otrovnih elemenata se oslobađa tokom procesa sagorjevanja a ništa manje opasna garež koja ostaje,po dolasku kiša,direktno se apsorbuje i zagađije naše vodotoke.
  Nema ništa opsnije za ljudsko zdravlje od požara na deponiji.

  25
  1
  • Presjednik mjesne zajednice uzima neku kintu od Čistoće da bi selo bilo mirno, a pošto i onako skoro pa nikoga gore i nema, onda se narod i ne žali.

   16
   1
 4. ovqakvu vrstu korupcije niko ne ispituje, a odnosi se na cijeli grad i zdravlje gradjana,sramota je kakav nered i haos,nikada vise ove demokate ne bih glasao,prevaranti obicni

  39
  3
 5. Gosp.Baždar sve što ste iznijeli je tačno, samo to niko ne želi ni da vidi ni da čuje.Onog dana kad dođe do još veče havarije zato će biti krivi svi, osim onih koji bi trebalo da dobro povedu računa o svom poslu.Ali zbog sjedanja na dvije stolice ispašta većina.

  29
  7
 6. Bazdaru zasto ste zaposlili u Stambeno clana upravnog odbora ?
  Ovo tebe pitam zato sto vazda kritikujes stranacko zaposljavanje a ovo je vas clan !

  23
  14

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code