„Be My Eyes“: Samo 10% slijepih osoba u Crnoj Gori sposobno da...

„Be My Eyes“: Samo 10% slijepih osoba u Crnoj Gori sposobno da se samostalno kreće

0
Podijeli

Po nekim podacima u Crnoj Gori je 14 hiljada slijepih osoba, a u Savezu slijepih Crne Gore je registrovano oko 1000. Ne zna se tačan broj slijepih i slabovidih, ali većini je neophodna pomoć u samostalnom kretanju, jer to može samo njih deset odsto.
Ovo se čulo na skupu u hotelu Vojvodina u Igalu, koji je okupio oko 200 učesnika, u organizaciji Saveza slijepih Crne Gore.

Na skupu su govorili izvršni direktor i predsjednica slijepih Crne Gore Goran Macanović i Žana Đačić, kao i specijalista fizijatar, dr Sonja Kosać. Ona je bila gost na ovom savjetovanju i ukazala je na neophodnost fizičke aktivnosti za pravilno držanje i samostalno kretanje slijepih i slabovidih. Ona potencira da se što više slabovide osobe od najranijeg uzrasta usmjeravaju da se samostalno kreću.

Picerija i restoran

Po riječima Gorana Macanovića, Savez koji ima oko 1000 registrovanih članova, a prema podacima sa popisa stanovništva 2011. godine probleme sa vidom ima 14 hiljada građana.

Prezentovana je i veoma korisna aplikacija na pametnom telefonu „Be my eyes“- Budi moje oči. Ona podrazumijeva angažovanje volontera za pomoć slabovidim i slijepim u mometu kada im je ona potrebna. Po pozivu volonter komunicira sa slijepom osobom. U Hrvatskoj već imaju pozitivno iskustvo sa ovom aplikacijom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code