Početna Naslovna Bečić: Herceg Novi primjer stabilne i uspješne lokalne uprave

Bečić: Herceg Novi primjer stabilne i uspješne lokalne uprave

43

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, boravio je danas u radnoj posjeti opštini Herceg Novi, tokom koje je poručio da je ova lokalna uprava primjer stabilnosti i uspješnog rada za dobrobit građana.

Foto: Služba za informisanje OHN

Decentralizacija rada lokalnih uprava, preispitivanje privatizacija, te unapređenje saradnje i aktivnije učešće opština u procesu pripreme predloga zakona bile su u fokusu prve zvanične radne posjete predsjednika crnogorskog parlamenta Herceg Novom od početka višestranačja u našoj zemlji.

Dobrodošlicu predsjedniku Bečiću poželjeli su predsjednik Opštine Stevan Katić, predsjednik Skupštine opštine Nikola Samardžić, potpredsjednici Vesna Samardžić i Miloš Konjević i glavni administrator Nenad Đorđević.

“Za nas Herceg Novi nije tamo neki udaljeni grad, već dragulj crnogorske obale, simbol Crne Gore i naša kapija ka Evropskoj uniji, kojoj tako snažno svi zajedno stremimo”, poručio je predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić.

Komentarišući aktivnosti lokalne uprave u protekle gotovo četiri godine, Bečić je kazao da se Herceg Novi istakao kao primjer stabilnosti u funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti.

“Mislim da je stabilnost, uz demokratsku kulturu vlasti i opozicije koju je Herceg Novi uvijek njegovao, nešto što je osnov za razvoj kome svi težimo. Drago mi je da i u ovim uslovima pandemije, složene ekonomske situacije i svih poteškoća sa kojima se rukovodstvo Opštine suočava ne izostaje razvojna komponenta”, kazao je Bečić.

Kada je u pitanju odnos državne i lokalne vlasti, Bečić je rekao da afirmiše, ohrabruje i podržava zaključke koji su doneseni na nedavnom sastanku predstavnika Opštine sa premijerom Krivokapićem. Obećao je da će Herceg Novi u Skupštini Crne Gore imati pouzdanog partnera, koji na zdravim osnovama želi da zajedno sa lokalnom upravom radi u interesu građana.

”Ja sam uvjeren da će Vlada imati istinski zdrav odnos kakav treba da ima ka lokalnoj samoupravi i da će se rješavati ovi problemi, da ćemo konačno imati riješeno i pitanje ukidanja putarine na pravcu Meljine – Petijevići i da će Vlada dati značajan podsticaj da se krene ka decentralizaciji, jer time jačamo lokalnu samoupravu, širimo opseg izvornih prihoda i tako pomažemo razvojnoj komponenti opština, da će biti prispitane privatizacije u Crnoj Gori i do čega nas je taj proces doveo”, rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

On je pohvalio brojne projekte lokalne uprave, među kojima je izdvojio izgradnju prve podzemne javne garaže i novog trga, objekta Dnevnog centra, avanturističkog parka koji je na ponos Crnoj Gori i regionu, kao i otvaranje prvog hotela u državi koji je u opštinskom vlasništvu i predstavlja pokazatelj poštenog, odgovornog i transparentnog upravljanja.

Napomenuo je i da je upoznat sa brojnim aktivnostima na uređenju gradske komunalne infrastrukture, sa projektom izgradnje autobuske stanice, planiranim projektima za Lušticu, obnovom objekata od posebnog značaja za grad, kao i sa odgovornom socijalnom politikom rukovodstva Opštine, koja se ogleda kroz brigu o najmlađim i starijim sugrađanima, podsticaj djeci, mladima i sportistima i podršku širenju porodice.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić istakao je da su na sastanku razmijenjena mišljenja o potrebama izmjena i dopuna određenih zakona, a u cilju olakšanja funkcionisanja primorskih opština, kao i svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

“Problemi lokalnih samouprava se tiču prije svega Zakona o planiranju i uređenju prostora, Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakona o državnoj imovini. Sve su to zakoni koji su bili velike barijere za funkcionisanje primorskih opština. Takođe, istaknuta je spremnost i podrška u pravcu decentralizacije preduzeća Morsko dobro i zaista mi je drago da postoji saglasje po pitanju da se opštinama vrati pravo upravljanja obalom kao najznačajnijim resursom”, kazao je Katić.
Predstavnici lokalne uprave upoznali su Bečića i sa strategijom razvoja u narednom sedmogodišnjem periodu i investicionim potencijalima. Među projektima koji su u državnoj nadležnosti, a izdvojeni su kao posebno važni za dalji razvoj Herceg Novog nalaze se rješavanje problema loših privatizacija, izgradnja zaobilaznice, unapređenje infrastrukture na Luštici i privođenje namjeni brojnih zadužbina.

Foto: Služba za informisanje OHN

”Neki novi, snažniji, pozitivni vjetrovi duvaju ka Herceg Novom i zaista mi je zadovoljstvo što smo danas razgovarali sa predsjednikom Skupštine i što ćemo nastaviti saradnju sa svim državnim organima Crne Gore”, poručio je Katić.
Katić je podsjetio da su tokom proteklih dvadeset dana lokalnu upravu posjetili i premijer Zdravko Krivokapić i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, koji su najavili podršku rješavanju višedecenijskih problema koji muče Herceg Novi. Kako je zaključio, današnja posjeta predsjednika Bečića predstavlja još jedno ohrabrenje i potvrdu tog novog, drugačijeg opredjeljenja državne vlasti kada je u pitanju ova opština.

Nakon prijema u Kabinetu predsjednika, Bečić se sastao i sa predstavnicima klubova odbornika u Skupštini opštine Herceg Novi. Poziv je upućen svim klubovima odbornika, a prisustvovali su predstavnici partija koje čine parlamentarnu većinu: Đorđe Vasilevski ispred Demokrata, Boris Seferović i Živko Krunić iz Demokratskog fronta, Saša Kulinović u ime Socijalističke narodne partije i Dragana Stanišić iz Novske liste, kao i predsjednik lokalnog parlamenta Nikola Samardžić i sekretar Milovan Benderać.

Tokom radne posjete, predsjednik Skupštine Crne Gore obišao je lokaciju izgradnje prve podzemne garaže u Herceg Novom, obnovljeni paviljon Gradske muzike i novi objekat Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, čija izgradnja je u završnoj fazi.

43 Komentari

 1. Crni Becicu kakav impresionizam ti iskazuješ i koga to zavaravas?! Sebe, Marlovica ili Bogdanović?!
  Nije te sramota kakvi su ti kadrovi? Lijepo ti price pričaju…. sve strine i ujne zaposlili, oni škole nemaju, po kafanama po čitav dan! Bravo

  16
  3
  • topla3@ da se vrati df i demokratama, nismo bas svi magarci da ne vidimo da je politika ista kao i dps-a,zaposljavanje pertijaca,rodbine itd ,pogledajte opstinu a sada i drzavu ,gdje bez pardona zaposljavaju po partijskoj liniji ,EKSPERTI

   6
   3
 2. SINOĆ SU LEPO VEČERALI KOD B. U SERVISNU ZONU, NARAVNO NA NAŠ RAČUN! JOŠ IH POLICIJA ČUVA…
  E… JADI S NJIMA…
  KOME MI PLAĆAMO POREZ!

  24
  10
 3. Pošto si dobio pozicije po / dubini/pa tako preslikani model partijskog zapošljavanja drps-a možeš primjenit u cjelini , spremi se da objasniš građanima kako si djelio neke pozicije i fotelje stručnjače . Dokazi ce izlaziti crno na bijelo , počevši od najužeg kruga oko predsjednika opštine i plata od po 900-1000 eura sa završenim online kursom

  26
  3
 4. Hercegnovski projekat “podzemna garaza” u centru starog grada:
  200 parking mesta x 2 eura x 1 sat = 400 eura, a za 24 sata je to 9600 eura.
  9600 eura x 30 dana = 288.000 hiljada eura.
  Po gore pretpostavljenoj ceni za 1 sat parkiranja verovatno da ce se vlasnici vozila zadrzavati krace vreme tj 1-3 sata, sto znaci da ce veliki broj automobila cirkulisati kroz stari grad kao naprimer: jedno auto se zadrzi na parkingu najduze 3 sata pa se onda u roku od 24 sata moze parkirati 8 puta po 200 auta a sto u konacnom iznosi 1600 azutomobila koji ulaze u grad, parkiraju i nastavljaju kroz srce grada stvarajuci buku, metez, stetne izduvne gasove.
  A ako gruba racunica nije tacna, vec se ova garaza radila iskljucivo za automobile zaposlenih u opstinskoj upravi, da se postaviti vise pitanja: da li se oni smatraju extra gradjanima pa im pripada exkluzivna i veoma skupa garaza, kako ce se ista naplacivati istima jer zaposleni nemaju toliko velika mesecna primanja da bi mogli da placaju garazno mesto za 8 sati po 16 eura naprimer itd.
  PA SE DA POSTAVITI PITANJE ” STA HERCEG NOV I NJENI GRADJANI DOBIJAJU IZGRADNJOM OVE PODZEMNE GARAZE”?

  32
  9
  • Ne valja ti matematika. Od 200 parking mjesta, zaposleni u opštini, odbornici, njihova svojta i prijatelji će besplatno iskoristiti stotinjak mjesta. Od preostalih, 50-ak mjesta će zauzeti, po povlašćenim cijenama, stanari okolnih zgrada. Za ostale građane Herceg Novog, koji plaćaju ovaj faraonski poduhvat, ostaće u najboljem slučaju, 30-ak mjesta koja će se normalno naplaćivati. Sad vi izračunajte taj biznis plan po kome se isplati uložiti 4 miliona eura, da bi se zaradilo 30 – 50 eura na dan. Pri tom treba uračunati i održavanje garaže.

   20
   3
 5. Uspesna opstina za kraj 2020 godine sa 15,2 miliona eura duga tj po ca 500 eura po glavi stanovnika hercegnovske opstine????
  – Herceg Novi je KAPIJA PREMA EU ZEMLJAMA
  – kanalizacija smrdi na sve strane u turistickom gradu,
  – vladajuca opstinska vlast umesto da dovede do kraja projekat preciscavanja otpadnih voda i izgradi kanalizaciju u gradskim zonama odakle se septicke slivaju na susedna vlasnistva, ulicu i u more, ona prioritetno izvodi podzemnu garazu u centru starog grada?! To prakticno znaci da ce zagadjenje centra grada izduvnim gasovima iz automobila biti mnogo vece nego do sada. Opstinski celnici navode 200 auta x ? eura (da se pretpostaviti i do 3 eura na sat) x sati x dana = impozantna cifra Parking servisu cije je sediste u Srbiji tj u Engleskoj. Ako neko ne veruje neka proveri gde postoji zvanicna ispostava Parking servisa? Ali kada znamo koliki je broj zaposlenih lica u Opstini HN i da vecina istih dolazi na posao autom, nije tesko zakljuciti kome je zapravo napravljena ova podzemna garaza, kada se tlo srca starog grada moralo vestacki pomerati zbog izgradnje iste, da ta garaza kosta ogromne pare a koja ce na kraju najverovatnije iznositi i duplo vise, da ce koncentracija vozila biti mnogo veca jer je ulica jednosmerna sto znaci i veliko ispustanje otrovnih gasova ( dizel automobili se jos uvek u CG tolerisu bez naknade za zagadjenje vazduha ali ce uskoro doci i ta prica). I sve to se zove uspesno rukovodjenje Opstine Herceg Novi!!!???

  28
  7
  • Dodajmo i projekat autobuske .Postavise je na pocetku kapije za Evropu.Koliko opterecenja i zagadjenja u dolasku i odlasku kroz grad.

   16
   3
  • Trebalo bi malo bolje da se raspitate posto vidim da ste lose informisani opstina Herceg Novi nema dug od 15 milliona nego naprotiv jedna je od rjetkih koja je izmirila sve poreske obaveze I uredno sve placa, a sto se tice parking servisa i tu ste lose informisani jer je sjediste u HN. Takodje garaze je prijeko potrebna ovom gradu i gradjanima Heceg Novog I hvala Bogu da se krenulo u realizaciju ovog projekta i mnogih drugih u nasem gradu.

   7
   17
    • Dug od 15,2 miliona eura nije izmisljeno vec zvanican podatak kojeg svako moze da pogleda dugovanja svake crnogorske opstine ponaosob. Isto tako postoji zvanican podatak da opstina HN ima 30.864 stanovnika pa je zato izasla cifra duga 500 eura po glavi. Sto se tice parking servisa licno sam doziveo sledece: Pre nekoliko godina uslikase mi auto u HN i poslase u zemlju gde dobar deo godine takoec gdje zivim. U pismu su stajali podaci da me Parking servis HN a cija je zvanicna ispostava u Novom Sadu dok je ova firma registrovana u Enegleskoj. Parking servis iz Engleske je osnovao vise “cerka firmi” kao naprimer u Srbiji, Bosni i Hercegovini ali je nema u Crnoj Gori vec u Srbiji zato sto Parking servis nema svoju zvanicnu “firma cerku” tu, tako da sam veoma znatizeljan kako bi danas izgledala “faktura poternica u inostranu zemlju gde se nalazim”. Verujem da bi bila ista kao i prethodna i da bi je dobio iz Engleske ponovo.
     Dokument o registraciji reg broj 5-0688838/006 , PIB 02819848 od 14.03.2014 sa datumom promene podataka od 13.01.2020 stoji da je osnivac Skupstina opstine HN ima 7 promena, usluzne delatnosti u kopnenom saobracaju sifra delatnosti 5221, datum osnivanja 14.03.2014 a datum promene 14.03.2020 (razliciti datumi promene), oblik svojine. privatna, poreklo kapitala: domaci, ukupni nenovcani kapital 287.534,21 i novcani 1.000 eura. Osnivac Skupstina opstina HN a lica u drustvu sa ogranicenom odgovornoscu su: Slobodan Drazovic predsednik odbora direktora, Goran Belusevic, Vesna Babovic, Nenad Markovic i Simo Vlaovic clanovi odbora direktora.
     Interesantno da moja engleska faktura koju sam dobio u inostranstvu je zbog neblagovremene isplate iste dostigla povecu cifru i njen izgled je identican izgledu hercegnovskog Parking servisa web stranici.

     1
     2
   • Ovi lajkovi najbolje pokazuju koliko Vam je priča istinita.
    D.O.O Čistoća je društvo čiji je osnivač opstina, prema zadnjim podatcima dugovalo je blizu 400000 hiljada eura poreza i doprinosa. ( ako sam pogriješio u 10 posto gore ili dolje ili ako je to u medjuvremenu izmireno izvinjavam se)
    Šta sam htio reći, sva ta preduzeća čiji je osnivač opstina pod striktnom su kontrolom opstine.
    Primjer vodovoda sračunajte dotok od 400 sekundnih litara sa gubitcima od 60 posto, puta sekundi, puta minuta sati dana mjeseci !!!
    Ogroman je to novac, ali i preveliki je opstinski aparat koji treba izdrzavat.
    Pretrpio sam ogromne pritiske režima koji je otišao
    Fizički, mentalno, finansijski. Od srca sam se borio sa familijom protiv njega.
    Neću reći da sam razočaran jer bih onda sebe ponizio jer sam bio kao i hiljade drugih jedan od najmanjih šarafa mašine koja je DPS poslala u prošlost.
    Ali sam iznenađen da sve vise u razgovoru sa ljudima vidim da svi imaju neki svoj zahtjev od nove vlasti. Posao za dijete ženu rodjaka sebe.
    Kažu uvaliti se na budžet, upravni odbor znaci iskoristiti maksimalno taj glas protiv DPS.
    I za to se bore oni koji imaju posao i materijalno su situirani.
    Pa koliko je ljudi glasalo iz ubjedjenja, od srca bez interesa ta bolju i pošteniju Crnu Goru i Herceg Novi.
    Mislim dosta, mada njih nećete čuti da se žale, da traže nešto od partija i nećete ih gledati po medijima da se eksponiraju da rade za dobrobit grada novcem svih gradjana i poreskih obveznika Herceg Novog.

    7
    1
   • Dug od 15,2 miliona eura nije izmisljeno vec zvanican podatak kojeg svako moze da pogleda dugovanja svake crnogorske opstine ponaosob. Isto tako postoji zvanican podatak da opstina HN ima 30.864 stanovnika pa je zato izasla cifra duga 500 eura po glavi. Sto se tice parking servisa licno sam doziveo sledece: Pre nekoliko godina uslikase mi auto u HN i poslase u zemlju gde dobar deo godine takoec gdje zivim. U pismu su stajali podaci da me Parking servis HN a cija je zvanicna ispostava u Novom Sadu dok je ova firma registrovana u Enegleskoj. Parking servis iz Engleske je osnovao vise “cerka firmi” kao naprimer u Srbiji, Bosni i Hercegovini ali je nema u Crnoj Gori vec u Srbiji zato sto Parking servis nema svoju zvanicnu “firma cerku” tu, tako da sam veoma znatizeljan kako bi danas izgledala “faktura poternica u inostranu zemlju gde se nalazim”. Verujem da bi bila ista kao i prethodna i da bi je dobio iz Engleske ponovo.
    Dokument o registraciji reg broj 5-0688838/006 , PIB 02819848 od 14.03.2014 sa datumom promene podataka od 13.01.2020 stoji da je osnivac Skupstina opstine HN ima 7 promena, usluzne delatnosti u kopnenom saobracaju sifra delatnosti 5221, datum osnivanja 14.03.2014 a datum promene 14.03.2020 (razliciti datumi promene), oblik svojine. privatna, poreklo kapitala: domaci, ukupni nenovcani kapital 287.534,21 i novcani 1.000 eura. Osnivac Skupstina opstina HN a lica u drustvu sa ogranicenom odgovornoscu su: Slobodan Drazovic predsednik odbora direktora, Goran Belusevic, Vesna Babovic, Nenad Markovic i Simo Vlaovic clanovi odbora direktora.
    Interesantno da moja engleska faktura koju sam dobio u inostranstvu je zbog neblagovremene isplate iste dostigla povecu cifru i njen izgled je identican izgledu hercegnovskog Parking servisa web stranici.

   • baba Visnja a ko tebi daje pravo da ti nekoga ucutkujes? Da nisi mozda osoba koja mi savetova ” reci da si Srbin i niko te vise nece dirati”!. Da, znam neke stvari kao i da strani drzavljanin ako nema ni privremenu licnu kartu u CG a boravi vise meseci mora da prijavi svoj boravak a na to dobih ja odogvor: ko ih j…! E necu bas jer uskoro cemo mi Srbi biti prioritetan narod u Crnoj Gori”!! Sram bilo svakoga ko mrzi zemlju u koju se makar i privremeno doselio, ne postuje njene zakone vec je podnistava, ismijava, naravno usput koristi sve nelegalne radnje u istoj i na kraju misli da se tudja zemlja lako prisvaja. To nikada nije islo niti ce. Slobodan sam gradjanin ove zemlje i imam pravo na svoje misljenje. Ne vredjam nikoga. A oni sto smatraju da ne iznosim tacne podatke, skolovani ste, imate sigurno i skolovanu decu pa proverite sve o PARKING SERVISU jer licno znam sta pricam. Samo izvolite i ne ucutkavaj me.

    1
    1
 6. Vrlo je nesrpski nositi kacigu na gradilistu! Ugledajte se na precednika Srbije! Precedniku Srbije ne pada na pamet da stavi zastitnu kacigu na glavu! Treba biti heroj u zivotu!

  14
  6
 7. Ljudi moji šta ste napali , prethodnu vlast ste trpjeli 30 god. a ovu samo što su sjeli vi ste ih napali. Polako , polako sve će doći na svoje.

  16
  15
 8. becici ,katicu i ostali,imam osjecaj da vi nas malo za..vate !!! Imamo i oči i uši ,stvarno mislite da smo svi magarci i majmuni, brzo ćete dobiti odgovor

  48
  25
 9. Sledeci put kad dodje Becic upoznajte ga sa vasim rukovodecim kadrovima u javnim preduzecima.Muka xe mu doci.Nema vam 5 mandata Demagozi zbog zetova i rodjaka

  54
  9
 10. Je li Katic sakrio kadrove Demokrata koji su postavljeni na direktorska mjesta? Da Becic ne gleda bruku svoje partije po kumovskim,bratskim i tazbinskim vezama

  54
  11
 11. Becicu, Demokrate su dobile Institut. Nakon svega sto su DPS-ovci za 30 g. unistile u ovom gradu red bi bio, i moralna obaveza, da se spasava Institut. Pod 1. novo rukovodstvo i pod 2. zdrava sistematizacija radnih mjesta( ocistiti ovo leglo DPS-ovih nepotrebnih kadrova). Samo napomenuti da su, nakon gubitka vlasti u opstini, vecinu “kadrova”udzabalebarili u Institutu.

  42
  15
 12. Jeste, bio Bečić i odmah po gradu žurka. Policije na svakom koraku, vozači njihovih lemuzina divljaju u saobraćaju… Sjaši kurta da uzjaše murta.

  Da li je pravo vrijeme da citiramo Mila?

  33
  19
 13. Da ,zaduzili su opstinu do pucanja , opstinom vladaju srednjoskolski kadrovi, korupcija Nikita veca, zaposljavanje preko partijske knjizice, rodbine,itd,ali sve ce to doci na svoje

  52
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code